Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Choroba, smrť, skepsa. Šampiónka Venus má hlavu hore

Pred šiestimi rokmi ju osud priviedol na rázcestie. Postavil ju pred dôležitú voľbu. Vzdať sa alebo bojovať. Bez váhania si vybrala druhú možnosť.

15.07.2017 08:00
Venus Williamsová Foto: ,
Šťastná Venus Williamsová.
debata (5)

Pre Venus Williamsovú to bol test – odolnosti, vôle, viery v seba. Americkej tenistke, ktorú v tom čase zmáhali svalové zranenia, lekári zvestovali ďalšiu nepríjemnú novinu: Máš Sjögrenov syndróm!

Vzdala sa mäsa, rýb, vajec

Bola v šoku. Čo to je? Čo mám robiť? Ako budem žiť? Môžem hrať naďalej tenis?

Otázok, ktoré si Venus položila, bolo neúrekom. Vážne ochorenie, ktoré súvisí so zápalom žliaz, pankreasu, tenkého čreva, dýchacích ciest či nervového systému, sužovalo niekdajšiu svetovú jednotku sedem mesiacov. Za ten čas klesla vo svetovom rebríčku až na 137. priečku. Po prvý raz v kariére ukončila rok bez toho, aby čo i len na jednom grandslame okúsila štvrťfinále.

Zdalo sa, že veľký príbeh výnimočnej športovkyne sa chýli k neslávnemu koncu. „Nejeden expert, novinár, fanúšik ju odpisoval. Mnohí si mysleli, že na level, aký dosahovala predtým, sa už nikdy nevráti,“ spomína si na náročné obdobie David Witt, tréner Venus.

Jeho zverenku však nezrazili hlasy skeptikov na kolená. Mnohé zmenila od základu – najmä stravu. Telo nastavila na nový režim. Stala sa z nej vegánka. Vylúčila mäso, ryby, vajcia, všetky živočíšne produkty. „Aj keď sama priznáva, že z času na čas zhreší,“ píše v jednom zo svojich článkov novinárka Marika Sborosová.

Výsledky jednej z najväčších postáv v dejinách ženského tenisu však v ostatných mesiacoch naznačujú, že jej životospráva je takmer dokonalá. Po tom, ako si Venus zahrala tento roku vo finále Australian Open, kde nestačila na sestru Serenu, zabojuje o trofej aj na ďalšom grandslame: vo Wimbledone.

„Viete, život je plný vzostupov i pádov. Zakaždým treba myslieť len na jedno: hlavu musíte mať zdvihnutú hore,“ tvrdí Venus.

Keď v sobotu (o 15.00) vkročí na centrálny dvorec All England Clubu, stane sa v 37 rokoch najstaršou wimbledonskou finalistkou od roku 1994 (Martina Navrátilová). V prípade, že zvíťazí, bude najstaršou šampiónkou z posvätnej londýnskej trávy vôbec.

„Klopať na bránu, za ktorou sa skrýva trofej, po tom som vždy túžila. Teraz znovu stojím pred takouto možnosťou. Udiať sa však môže čokoľvek. Preto zostávam maximálne sústredená,“ upozorňuje Venus. Mimochodom, grandslamový titul naposledy oslavovala pred deviatimi rokmi, keď po piaty raz dobyla Wimbledon.

Plač a dobité baterky

O zavŕšenie poltuctu sa ju pokúsi pripraviť Španielka Garbine Muguruzová – semifinálová premožiteľka Slovenky Magdalény Rybárikovej a finalistka Wimbledonu 2015. Predvlani ju o prvenstvo obrala mladšia zo sesterského dua Williamsových – Serena.

Teraz sa jej do cesty postaví Venus – žena s ohromným príbehom, ktorú dokonca mnohí odhovárali, aby sa v All England Clube predstavila. Len pár dní pred štartom Wimbledonu totiž vyplávala na verejnosť informácia, že sedemnásobná grandslamová šampiónka má prsty v autonehode, pri ktorej zahynul dôchodca.

Keď sa na okolnosti Venus opýtal jeden z novinárov, tenistka sa rozplakala. Natoľko, že musela opustiť miestnosť. Bola rozcítená, smutná, psychicky dole. „V živote sa môžete pripraviť na čokoľvek, ale na takéto situácie skrátka nie,“ vzlykala americká superhviezda.

Ani ďalšia nepríjemnosť ju však neskolila. Do Wimbledonu prišla skvelo pripravená – napriek tomu, že počas trávnatej časti sezóny neštartovala ani na jednom turnaji. „Zrejme si potrebovala dobiť baterky. Psychicky si od všetkého oddýchla. Výsledok dokazuje, že urobila dobre,“ myslí si legendárna Martina Navrátilová, osemnásťnásobná grandslamová víťazka (polovicu titulov získala vo Wimbledone).

Venus si prešla mnohými životnými skúškami. Nie každý by ich zvládol. Američanka je však osobnosť – silná, odolná, nezlomná. Wimbledon jej môže za všetku snahu dopriať ďalšiu sladkú odmenu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Wimbledon 2017