Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mihal: Škandály? Tichá hrdinka rada sedí v kúte

Nepotrpí si na popularitu. "O mne nepíšte. Nie som podstatný. Pozornosť zamerajte na iných ľudí," hovoril do telefónu Mojmír Mihal (62).

14.07.2017 07:00
debata

Aj niekdajší fedcupový kapitán či tréner Dominika Hrbatého, Mariana Vajdu a Miloslava Mečířa dohliadal na tenisové kroky Magdalény Rybárikovej.

Pred ôsmimi rokmi sa pod jeho vedením tešila z triumfu na trávnatom turnaji v Birminghame. „Magda v poslednom období mentálne dozrela. Nabrala sebavedomie. V jej prípade je to len dobre, nespyšnie. Potrebovala, aby jej narástli ramená,“ tvrdí tenisový expert s tridsaťročnými skúsenosťami. Tretiu sezónu z nich čerpá v Kazachstane.

V slovenských farbách. Mojmír Mihal viedol... Foto: SITA, Tomáš Benedikovič
Mojmír Mihal V slovenských farbách. Mojmír Mihal viedol Magdalénu Rybárikovú aj v súbojoch Pohára federácie.

Ako na vás zapôsobila Rybárikovej senzačná cesta Wimbledonom?

Viete, keď Magdu trápili zdravotné problémy, nebolo ich veru málo, bol som z toho veľmi smutný. V januári, keď som odchádzal do Kazachstanu, stihli sme sa spolu pozhovárať. Magda vtedy vravela, že je nešťastná, lebo nestihla Australian Open. Hovorila, že ju stále bolia kolená. O to viac ma teší, že konečne prežíva skvelé obdobie. Po vyhratom turnaji jej zvyknem písať esemesku. Počas Wimbledonu som jej ju s radosťou poslal po každom zápase.

V čom tkvie tajomstvo jej úspechu?

V prvom rade sa psychicky uvoľnila. Po toľkých zraneniach a operáciách už od seba nič neočakávala. Nevytvárala si na seba prílišný tlak. Navyše, v minulosti hrala len na veľkých turnajoch, kde sa jej nedarilo prechádzať cez úvodné kolá. Teraz zvolila inú cestu – akoby začala odznovu. Išla na menšie podujatia,začala víťaziť a výrazne si posilnila sebavedomie, ktoré si priniesla aj do Wimbledonu. Zvýšilo sa ešte po víťazstve nad Karolínou Plíškovou.

Rybárikovú v minulosti viackát – okrem zranení – zrážala aj slabšia psychika. Prečo v tomto období pôsobí absolútne pokojne?

Magda po mentálnej stránke nesmierne dozrela. Potvrdzuje to aj nasledujúca skutočnosť: keď zdoláte favoritku, akou je Plíšková, automaticky od vás ostatní očakávajú, že v ďalších zápasoch takýto úspech potvrdíte. A to vôbec nie je jednoduché. Magda to však zvládla skvele, priam suverénne. To znamená, že si udržiava pokoj, vyrovnanosť. To je základ úspechu.

No nebolo to tak vždy. Ani v časoch, keď ste ju trénovali…

Magda je typ, ktorý keď prejde prvým kolom, môže pokojne vyhrať celý turnaj. V začiatkoch si totiž nikdy neverila, potrebovala presvedčiť samú seba, že na to má. Ak sa jej to podarilo, hrala v úžasnej pohode.

Napriek obrovskému úspechu zostáva skromná – potvrdzuje to jej správanie, vyhlásenia. Prekvapuje vás to?

Vôbec nie. Magda vždy bola za tú tichú, skrytú kdesi v kúte. Netúžila po popularite, škandáloch, článkoch v novinách. Je veľmi príjemná, milá, skromná. Určite nepatrí k typom, ktorým po veľkom úspechu naprší do nosa. Samozrejme, aj Magde akiste narastú ramená a bude túžiť po ďalších úspechoch, ale to je v jej prípade len pozitívne. Predsa len, vždy trpela na to, že si neverila. Po Wimbledone by sa to malo zmeniť.

Pre Rybárikovú je tohtoročný Wimbledon životným turnajom. Neobávate sa, že pôjde len o ojedinelý výstrel do tmy?

Pozrite sa, po Wimbledone Magda výrazne stúpne v rebríčku. A tým, že vlani práve po londýnskom grandslame bola po zvyšok sezóny zranená, tak nič neobhajuje. Naskakovať jej budú už len plusové body. V renkingu by mala neustále stúpať. Zároveň verím, že od seba nebude mať príliš vysoké očakávania. Nemala by chcieť ostatným dokazovať, že vo Wimbledone nešlo len o náhodu. To by bolo to najhoršie. Sama si musí uvedomiť, že prebojovať sa do semifinále takého veľkého turnaja nie je nikdy len náhodný výstrel do tmy.

Čo by mala Rybáriková urobiť po Wimbledone, aby aj počas zvyšku sezóny napredovala?

Jednoznačne si musí oddýchnuť. Fyzicky i psychicky. Predsa len, tlak, akému čelila, bol obrovský. Som presvedčený o tom, že s trénerom Petrom Huberom, s ktorým si výborne rozumejú, nájdu najsprávnejšiu cestu. Ide o to, aby zvolili takú kombináciu oddychu, po ktorom sa dokáže znovu Magda naštartovať k výkonom, aké podávala počas trávnatej časti sezóny.

Dominika Cibulková po postupe do finále Australian Open 2014 prerazila do svetovej desiatky. Môže to byť po Wimbledone aj Rybárikovej prípad?

O týchto veciach zatiaľ netreba hovoriť. Novinári, samozrejme, túžia po veľkých vyhláseniach. Magda sa však nikdy takto nebude prezentovať. Každopádne, urobí určite všetko pre to, aby sa prebojovala až do najlepšej svetovej desiatky. Či sa jej to podarí, je otázne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2017 #Mojmír Mihal