Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trpezlivá žonglérka dozrela pre wimbledonský sen

Nedokázala to Dominika Cibulková, magickú hranicu neprekročila Daniela Hantuchová. Prvou slovenskou tenistkou, ktorá si zahrá vo wimbledonskom semifinále, je Magdaléna Rybáriková.

11.07.2017 21:02
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková vo štvrťfinále Wimbledonu.
debata (9)

Dôvtip, ktorý pobavil legendu

„Nemôžem uveriť tomu, čo som dokázala. Za všetkým je tvrdá práca. Prepáčte, ale teraz nie som schopná ďalších slov,“ hovorila Rybáriková vo veľkých emóciách.

Rozprávkový príbeh piešťanskej rodáčky neukončila na najslávnejšej tráve sveta ani Coco Vandeweghová. Favorizovaná Američanka podľahla vo štvrťfinále zverenke Petra Hubera vo dvoch setoch.

„Tráva je mimoriadne špecifický povrch. Niekedy je vyššia, inokedy nižšia, potom zas vlhkejšia. Lopta na nej inak odskakuje, pohyb na nej je neobvyklý. Ak chcete uspieť, musíte sa obrniť predovšetkým trpezlivosťou. Výhodu majú na nej zväčší tí šikovnejší,“ hovorí niekdajší slovenský tenista Karol Kučera.

Vzácne vlastnosti, ktoré zdobia šampiónov, nechýbajú na tohtoročnom Wimbledone ani Rybárikovej. Aj v súboji s Vandeweghovou (zdolala ju aj v treťom vzájomnom zápase), 25. ženou svetového rebríčka, ich využila naplno. Tvrdé údery striedala s dôvtipnými skráteniami hry. Rytmus menila tak často, ako to len šlo. Z rovnováhy ju nevykoľajilo ani prerušenie zápasu, o ktoré sa v úvode druhého setu postaral dážď.

Keď aj Rybárikovej čosi nevyšlo, uvoľnila si myseľ. Po svojom…

Tak, ako v prvom sete, keď fanúšikov na zaplnenom dvorci číslo 1 pobavila futbalovými kúskami. So zatúlanou loptičkou si zažonglovala a v štýle precízneho futbalového technika ju poslala presne do náručia podávača.

Rybáriková v roku 2017 očarila Wimbledon Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Magdaléna Rybáriková po postupe do semifinále...

Nadšený dav zaburácal a ocenil Slovenku potleskom. Napokon, Rybárikovej nohy si s malou, žltou loptou už neraz potykali. Pred piatimi mesiacmi uverejnila 87. hráčka sveta na webe video, ako počas jedného z tréningov žongluje, čo pobavilo aj legendu a niekdajšieho kapitána futbalovej Barcelony – Carlesa Puyola.

Prekoná olympijského šampióna?

Aj to je aktuálna tvár Magdalény Rybárikovej – hravá, bezstarostná, vynaliezavá. Vidieť to i na kurte. Ani v situáciách, keď sa jej nedarí, nepanikári. Len pozrie do hráčskej lóže, mimikou si vypýta od trénera radu a znovu sa stopercentne sústredí na ďalšiu výmenu. Je si istá sama sebou, svojím okolím.

„Nie som typ, ktorý by sa psychicky rúcal. Mám okolo seba dostatok správnych ľudí, ktorí ma vedia upokojiť,“ tvrdila Rybáriková pred odchodom do Wimbledonu.

Prostredie v All England Clube zbožňuje. Označuje ho za svoje najobľúbenejšie. Nielen preto je však 28-ročná hráčka v dobre známom prostredí v psychickej pohode. Konečne sa môže spoľahnúť na zdravie, slúži jej hádam ako nikdy predtým.

„Po skúsenostiach z nedávnej minulosti, keď som po dvoch operáciách sedem mesiacov pauzovala, robím všetko pre to, aby som bola zdravotne v poriadku. O telo sa starám príkladne,“ prezradila v rozhovore pre denník Pravda.

Zdá sa, že Rybáriková tenisovo dozrela – fyzicky i mentálne. Vďaka tomu sníva sen, ktorý by bol pre ňu ešte pred niekoľkými dňami až príliš odvážny.

A nemusí sa skončiť ani vo štvrtok. V deň, keď jediná nenasadená hráčka medzi najlepšou wimbledonskou štvoricou zabojuje o historické finále. Jej súperkou bude Španielka Garbine Muguruzová. So štrnástou hráčkou renkingu má Rybáriková vyrovnanú bilanciu – zo štyroch zápasov vyhrala dva, uspela v jedinom súboji na tráve.

Ak zvládne aj ďalší, stane sa prvou Slovenkou, ktorá si na najposvätnejšom tenisovom mieste planéty zahrá o titul. To nedokázal ani Miloslav Mečíř, semifinalista Wimbledonu z roku 1988. Prekonanie olympijského šampióna? To je pre Rybárikovú výzva ako hrom!

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2017