Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zreje ako víno. Luxemburčana nestopla Nadalova vášeň

Navonok pokojne - no zároveň v netrpezlivom očakávaní - stál v útrobách štadióna. Premýšľal nad jediným: ako zdolať veľkého šampióna. V tom ho z koncentrácie vyrušil tlmený zvuk.

11.07.2017 12:57
Gilles Müller Foto: ,
Víťazné gesto Gillesa Müllera.
debata

„Možno aj preto som prvé dva sety poľahky vyhral. Rafovi sa zrejme ešte trochu točila hlava,“ žartoval v pondelok v noci Gilles Müller.

Hlavou o strop

Luxemburský tenista hovoril o okamihu, ktorý predchádzal jeho maratónskej bitke v osemfinále Wimbledonu. Senzačne v nej zdolal Rafaela Nadala. Španielovi sa totiž pri rozcvičke stala úsmevná príhoda: po jednom z výskokov (pod prechodom do ďalšej miestnosti) narazil hlavou o strop. Obaja tenisti sa na seba zadívali a rozosmiali sa.

„Bol to prvý náznak toho, že počas najbližších piatich hodín sa na kurte číslo 1 stane niečo nezvyčajné,“ napísal denník New York Times.

Veru sa stalo. Počas 4 hodín a 47 minút ponúkli obaja aktéri divákom nezabudnuteľné divadlo. Nešlo len o najdlhší, ale aj o najokúzlujúcejší a najdramatickejší zápas tohtoročného Wimbledonu. Po 28. hre piateho setu zdvíhal ruky nad hlavu Müller.

„Práve som dosiahol najväčšie víťazstvo kariéry,“ tešil sa 34-ročný rodák zo Schifflange, ktorý si v minulosti poradil aj s inými bývalými svetovými jednotkami – Andrém Agassim či Andym Roddickom.

Po víťazstve nad Nadalom sa mu pred očami premietol celý tenisový život. Ukončiť ho pritom mohol už pred štyrmi rokmi. Müllera prenasledovali vážne problémy s lakťom. Vynechal druhú polovicu sezóny 2013 a v rebríčku klesol až kdesi do štvrtej stovky. Nie div, že premýšľal, či sa ešte vôbec vráti na súťažné kurty.

„Odvtedy som odohral mnoho skvelých zápasov. Tento je však výnimočný. Čelil som predsa mužovi, ktorý znovu dominuje vo svetovom tenise,“ hovoril Müller.

Šestnásťročné čakanie

Tak ako pre Nadala, aj pre Luxemburčana je tento rok výborný. Dokonca najlepší v kariére. Až do vlaňajška nevyhral žiadny turnaj na okruhu ATP. V aktuálnej sezóne uspel v Sydney a Hertogenboschi. Dočkal sa po šestnástich rokoch profesionálnej kariéry.

Mimochodom, Müller nevypoklonkoval Nadala z najslávnejšej trávy sveta po prvý raz. V sezóne 2005 – keď mal Španiel 19 a Luxemburčan 22 rokov – ho zdolal v štyroch setoch.

„Aj tentoraz som hral s dostatočným nasadením, s obrovskou vášňou. Súper však bol skrátka nad moje sily. Blahoželám mu k postupu,“ vravel Nadal po záverečnej výmene.

Müllerovo druhé wimbledonské víťazstvo nad španielskou superhviezdou má podstatne väčšiu cenu ako prvé. Napokon, zatiaľ čo pred dvanástimi rokmi zdolal neskúseného tínedžera, ktorému vo vitríne žiarila len jedna grandslamová trofej, tentoraz si poradil s legendou – s pätnásťnásobným šampiónom z turnajov veľkej štvorky.

Aj vďaka tomu sa 193-centimetrový dlháň teší z najlepšieho umiestnenia vo svetovom rebríčku. Po Wimbledone by sa mal posunúť na 22. priečku, možno i vyššie.

Zdá sa, že Müller zreje ako víno – čím starší, tým lepší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Gilles Müller #Wimbledon 2017