Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moje najväčšie víťazstvo, vravel Muller po päťsetovej dráme s Nadalom

Dvanásť rokov po tom, čo zdolal vtedy 19-ročného Rafaela Nadala na Wimbledone, to luxemburský tenista Gilles Muller na londýnskej tráve zvládol ešte raz.

11.07.2017 10:26
Gilles Muller Foto: ,
Gilles Muller.
debata

A vo veľkom štýle. Päťsetová „ľavácka“ dráma pondelkového osemfinálového večera trvala 4:47 h a víťaz v nej využil piaty mečbal. Muller, ktorý má 34 rokov a na profesionálny okruh vstúpil už v roku 2001, triumfoval nad svetovou dvojkou a dvojnásobným wimbledonským víťazom Nadalom 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13. Víťaz nasúkal 30 es a až 95 víťazných úderov. Dôležité bolo, že až 14-krát zo 16 takýchto prípadov sa ubránil brejkbalu svojho súpera.

„Určite najväčšie víťazstvo mojej kariéry, povedal by som. V roku 2013 som mal ťažké zranenie lakťa a nebol som si istý, či budem schopný sa ešte plnohodnotne vrátiť. Odvtedy som odohral veľa dobrých zápasov, ale tento bol z nich jednoznačne najväčší. Hral som predsa proti mužovi, ktorý v tomto roku opäť dominoval svetovému tenisu,“ uviedol Gilles Muller na webe ATP WorldTour.

Bez siedmich centimetrov dvojmetrový Muller prežíva najlepšie obdobie kariéry. Pred Wimbledonom mu v singlovom rebríčku ATP patrila 26. priečka a aktuálne po postupe do štvrťfinále virtuálne poskočil už na 22. miesto. Nikdy predtým nebol tak vysoko. Je to aj dôsledok jeho dvoch turnajových titulov z tohto roku, vôbec prvých v kariére. V úvode roka sa tešil s trofejou nad hlavou na „harde“ v austrálskom Sydney a nedávno na tráve v holandskom Hertogenboschi. V bezprostrednej príprave pred Wimbledonom bol ešte v semifinále v londýnskom Queen's Clube, kde ho zastavil Chorvát Marin Čilič. Ten istý súper sa proti nemu postaví aj vo wimbledonskej osmičke.

„Hlavný dôvod mojich úspechov v tomto roku sa skrýva v troch-štyroch sezónach, ktoré mu predchádzali. Dokázal som ich odohrať naplno bez zranení, čo nebol prípad predchádzajúcich rokov. Moje zatiaľ posledné zranenie s lakťom, keď som sa nemohol ani len dotknúť rakety, mi zrejme najviac pomohlo. Bol som nútený tvrdo ‚zamakať‘ a dostal som sa do najlepšej fyzickej kondície v celej kariére. Odvtedy hrám neustále a naplno a s čoraz väčším sebavedomím,“ vyhlásil Gilles Muller, ktorému pred troma rokmi patrila 368. pozícia vo svetovom počítačovom poradí. K štvrťfinálovému súperovi Čiličovi luxemburský vyznavač štýlu podanie – volej poznamenal: „Hrá dobre a má veľké sebavedomie, bude to proti nemu ťažké. V utorok sa asi nebudem cítiť dobre, ale je tu so mnou fyzioterapeut a verím, že ma dá do poriadku. V stredu budem pripravený.“

Rafael Nadal konštatoval, že mu ušiel začiatok zápasu, v ktorom to mal proti útočne naladenému súperovi veľmi ťažké. „Dve chyby ma stáli úvodné dva sety. Súper mi nedoprial dostať sa do herného rytmu. Potom som sa vrátil do zápasu, čo bolo skvelé. V piatom sete som mal šance, ale Gilles ich mal o čosi viac, preto je jeho víťazstvo v poriadku. Zaslúžil si ho o čosi viac ako ja,“ vyslovil sa 15-násobný grandslamový víťaz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Gilles Müller #Wimbledon 2017