Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdna matka. Vstúpi Azarenková do histórie Wimbledonu?

Predtým uverejňovala na sociálnych sieťach fotografie, na ktorých pózovala s trofejami v rukách. Napríklad aj po dvoch triumfoch na grandslamovom Australian Open. Teraz na jej záberoch nájdete predovšetkým tú navzácnejšiu cenu - dieťa.

09.07.2017 11:04
Viktória Azarenková Foto: ,
Viktória Azarenková a jej radosť počas Wimbledonu 2017.
debata

„Mám dojem, že môj tréning nie je ani zďaleka taký zaujímavý ako jedenie prvej akreditácie v živote,“ napísala pod jednu z nedávno publikovaných fotografií Viktoria Azarenková.

Zatiaľ čo bieloruská tenistka na snímke tvrdo drie, jej syn Leo si užíva oddych na slnku. Mimochodom, niekdajšia svetová jednotka ho priviedla na svet len pred pol rokom. Taký krátky čas stačil 27-ročnej hviezde na to, aby sa po tehotenstve vrátila na súťažné kurty.

„Cítila som, že v tréningu napredujem. Vedela som, že som pripravená znovu súťažiť s najlepšími. Navyše, Leo by si konečne rád pozrel Londýn a kurty vo Wimbledone,“ žartovala Azarenková koncom mája, keď svetu oznamovala prekvapujúcu novinu, že sa zúčastní na treťom grandslame roka.

A nehrá na ňom len tak – z povinnosti či z dlhej chvíle. Na najslávnejšej tráve sveta podáva Bieloruska spoľahlivé výkony, ktoré ju priviedli už do osemfinále.

„Musím sa však priznať, že úloha tenistky – matky nie je vôbec jednoduchá. Viete, v tomto športe sa spoliehate po celý čas len na seba, musíte byť tak trochu sebec. Keď trénujem, nemám s tým problém. Keď sa však vrátim za Leom, viem, že už to nie je o mne. Prvoradý je tu už ktosi iný,“ prezrádza Azarenková pozadie svojej novej úlohy.

Dvojnásobná grandslamová šampiónka, ktorá v rebríčku klesla až do siedmej stovky, si prešla v ostatnom roku značnými zmenami. Najprv sa vytratila z kurtu a pripravovala sa na materstvo. Vzápätí si musela poradiť so starostlivosťou o syna – prebaľovala, kúpala, kŕmila, synovi bola k dispozícii spočiatku 24 hodín denne.

Nejeden fanúšik by si pomyslel, že na to, aby sa vrátila do sveta špičkového tenisu, bude potrebovať Azarenková podstatne viac času. Lenže olympijská šampiónka z Londýna 2012 (štvorhra) sa poponáhľala v expresnom tempe. A môže sa zapísať do histórie.

Britský denník The Telegraph prišiel s informáciou, že vo Wimbledone triumfovala tenistka – matka za ostatných sto rokov len raz. V sezóne 1980 sa to podarilo vtedy 28-ročnej Austrálčanke Evonne Goolagongovej.

„Nečudujem sa tomu. Veď v porovnaní s mužmi máme podstatne náročnejšiu pozíciu. Chlapi predsa nemusia prerušiť kariéru a absolvovať náročný návrat,“ uviedla Azarenková, ktorú sa o niekoľko mesiacov pokúsi napodobniť tehotná legenda Serena Williamsová. „Navyše, často musím ísť na kurt aj po piatej hodine večer. To nie je práve ideálne. Leo sa v tom času už pripravuje na spánok a ja nechcem o tieto okamihy prichádzať,“ dodala.

Azarenková prežíva náročné obdobie. No zatiaľ víťazí. Všade – na kurtoch i pri obtiažnej výchove syna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Azarenková #Wimbledon 2017