Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rovnaký osud. Aj Rybárikovej súperku testovala bolesť

Keď senzačne zdolala najväčšiu favoritku na zisk trofeje, položila jej moderátorka nečakanú otázku: Môžete vyhrať Wimbledon? Iba sa pousmiala a priamu odpoveď napriek euforickým pocitom, ktoré ňou v tých chvíľach lomcovali, radšej z úst nevypustila.

09.07.2017 10:24
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková po 3. kole Wimbledonu.
debata (3)

„O tom je predčasné hovoriť. Musím sa sústrediť na najbližší zápas,“ hovorila značne pobavená Magdaléna Rybáriková. Bolo len zopár minút po jej súboji s českou superhviezdou Karolínou Plíškovou, v ktorom predviedla slovenská tenistka skvelý výkon.

Tri, štyri…desať mesiacov

Zverenka Petra Hubera naň nadviazala aj v sobotňajšom treťom kole najslávnejšieho turnaja sveta. V ňom si poradila s nebezpečnou Ukrajinkou Lesiou Curenkovou. Povolila jej iba tri hry.

„Dôležité bolo, že som zostala stabilná pri podaní. To rozhodlo o mojom úspechu,“ komentovala svoje počínanie Rybáriková. Mimochodom, poslednú slovenskú nádej na londýnskej tráve znovu zdobil pokoj a stabilita – najmä v kľúčových okamihoch. Aj vďaka tomu oslavovala postup do osemfinále – v ňom si zahrá 87. tenistka sveta na grandslamovej úrovni po prvý raz v kariére.

Piešťanská rodáčka bude medzi najlepšou šestnástkou čeliť súperke s podobnou nedávnou minulosťou, akú má za sebou ona. Zatiaľ čo Slovensku odstavili po lanskom Wimbledone na sedem mesiacov zo súťažných kurtov operácie zápästia a kolena, Chorvátku Petru Martičovú poslali na nútený odpočinok problémy s chrbtom.

„Keď sa to stalo, myslela som si, že budem dva, možno tri mesiace bez tenisu. Keď uplynuli, vravela som si: Fajn, tak ešte jeden mesiac počkám,“ spomínala si 26-ročná tenistka na útrapy počas tohtoročného Roland Garros.

Zmeň sny na skutočnosť

Dvoj, troj či štvormesačné čakanie sa napokon zmenilo na desaťmesačné. „Začali ma prenasedovať myšlienky, že už si tenis nikdy nezahrám. Poviem vám, bolo to mimoriadne náročné obdobie,“ priznala Martičová, ktorá na parížskej antuke vyhrala šesť zápasov v rade (vrátane troch kvalifikačných) a senzačne postúpila do osemfinále.

Náročnou kvalifikačnou cestou musela Martičová prejsť aj vo Wimbledone. Nie div, veď pre zranenie klesla vo svetovom rebríčku až na 290. priečku. Pred tretím grandslamom roka sa jej podarilo vyšplhať sa na 135. miesto (najvyššie bola na 53.), čo na miestenku v hlavnej súťaži, samozrejme, nestačilo.

Martičová je však povestná bojovníčka. Nevzdala sa, nezlomili ju bolesť ani nekonečné čakanie. Zostala verná svojmu heslu: Zmeň sny na skutočnosť.

Rovnaké plány má však aj Rybáriková. Slovenka sa v 28 rokoch dočkala dosiaľ najväčšieho úspechu v kariére. A chce podstatne viac. Hoci jej reč tela prehnané ambície nenaznačuje. Tak, ako po súboji s Plíškovou, aj po zápase s Curenkovou nechala emócie uzatvorené v sebe.

Môžete vyhrať Wimbledon?

Keď získala poslednú loptu, len sa otočila k svojej hráčskej lóži, dala si ruky vbok, pokrčila ramenami, pousmiala sa a znovu sa zahľadela kdesi do nebies.

Tie sú jej zatiaľ naklonené. Pred pondelkovým osemfinále s Martičovou jej dopriali aj dostatok ušetrených síl. Zatiaľ čo Plíšková ju o ne obrala, Rybáriková sa sťažovala na únavu i bolesť nôh, Curenková wimbledonské prekvapenie zo Slovenska nepotrápila. Na kurte ho zdržala približne hodinu.

Aj tento dôležitý faktor môže zohrať v tuhom boji o postup do štvrťfinále jednu z kľúčových úloh. Predovšetkým však pôjde o šikovnosť, psychickú odolnosť, stabilitu výkonu. Všetkého má Rybáriková v ostatných týždňoch na rozdávanie.

Ak sa znovu odprezentuje na kurte tak, ako v predošlých troch súbojoch, môže jej v ušiach znovu zarezonovať trúfalá otázka z úvodu: Môžete vyhrať Wimbledon?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2017