Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ustála operácie, našla radosť. Rybáriková píše veselý príbeh

Keď odchádzala do Wimbledonu na najprestížnejšiu akciu tenisového roka, hovorila do telefónu rozvážne, s jej typickou skromnosťou. Silné slová prenechala iným, sústredila sa len na svoje výkony.

07.07.2017 13:10
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková oslavuje víťazstvo nad Karolínou Plíškovou.
debata (2)

Bolesť a obmedzenia

Život, nevynímajúc športový, píše krásne príbehy. Autorkou jedného z nich je Magdaléna Rybáriková. Slovenská tenistka zabudla na bolesť. Vymenila ju za radosť – z hry, pohybu. Keď piešťanská rodáčka opúšťala vlaňajší Wimbledon (po prehre v úvodnom kole s Kanaďankou Eugenie Bouchardovou), netušila, že to pre ňu bol posledný zápas roka. No bol. Najprv sa podrobila operácii ľavého zápästia. O tri týždne už ležala pod skalpelom opäť – s otvoreným pravým kolenom.

„Mala som veľké problémy. Prenasledovali ma bolesti, necítila som radosť z pobytu na kurte. Cítila som sa nesmierne obmedzená, čo je pre každého športovca mimoriadne nepríjemné," vravela pred dvomi týždňami v rozhovore pre denník Pravda.

V tom čase už na tvári zverenky Petra Hubera žiaril úsmev. Viezla sa na obdivuhodnej víťaznej vlne. Od februárového návratu (po sedemmesačnej pauze) na kurty vyhrala turnaje v Surbitone a Ilkley, v Nottinghame postúpila do semifinále. Na tráve ju zdobila skvelá bilancia – štrnásť zápasov, trinásť víťazstiev.

„Nepreceňovala by som to. Až na Johannu Kontovú som nečelila na týchto podujatiach žiadnej súperke z užšej svetovej špičky," nešetrila Rybáriková opatrnosťou. Vedela, čo robí. Nechcela si na seba vytvoriť prílišný – veľmi nebezpečný – tlak. Výbornú formu chcela dokázať až na kurte. „Rada by som vo Wimbledone prešla cez prvé kolo. Všetko ostatné už bude bonus navyše," tvrdila.

Nepomohol ani ťahák

Sympatická Slovenka sa ho dočkala. Senzačne. V druhom kole vyradila najväčšiu favoritku na zisk trofeje – Češku Karolínu Plíškovú. Kto si myslí, že Rybáriková len využila slabšie chvíľky obrovskej favoritky, mýli sa. Hráčka z druhej polovice svetovej stovky predviedla v zápase s treťou tenistkou renkingu ohromný výkon – plný sebavedomia, viery v úspech, odhodlania dokázať okoliu, že je schopná veľkých činov.

Magdaléna Rybariková. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Magdaléna Rybariková Magdaléna Rybariková.

„Čo viac si môžem priať? Zdolať vo Wimbledone na centrálnom dvorci jednu z najlepších tenistiek sveta. To je ako sen," rozplývala sa Rybáriková v pozápasovom rozhovore. „Súperka mi veľa bodov zadarmo nedala. Rybáriková je na tráve nesmierne nebezpečná," chválila premožiteľku Plíšková. K pokoreniu slovenského prekvapenia jej nepomohol ani ťahák ukrytý v taške – s návodom na to, ako si poradiť s Rybárikovou.

Češka po poslednej lopte len bezmocne sklonila hlavu. Zatiaľ čo Rybáriková sa tešila, no s emóciami to nepreháňala. Nekričala, neskákala, neváľala sa po posvätnej tráve. Len sa pousmiala, zdvihla ruky nad hlavu a pozrela do hľadiska. Akoby ihneď uverila tomu, čo sa jej práve podarilo.

Už v sobotu si môže víťazný rituál zopakovať. V boji o osemfinálovú miestenku bude čeliť Ukrajinke Lesii Curenkovej, v rebríčku jej patrí 35. priečka. V prípade úspechu by si Rybáriková utvorila nové grandslamové maximum. Medzi šestnástkou najlepších si na turnajoch veľkej štvorky dosiaľ nezahrala.

Napíše Rybáriková ďalšiu veselú kapitolu výnimočného wimbledonského príbehu?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2017