Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis má v DNA. Daniela Hantuchová máva na rozlúčku

Keď vkročila na profesionálne dvorce, mala sotva šestnásť rokov a tenisový svet ju ihneď zaregistroval. Najprv mu neunikli jej dlhé nohy a gaštanovohnedé vlasy. Netrvalo dlho a srdcia fanúšikov si získala aj vďaka výnimočným schopnostiam.

06.07.2017 18:49
debata (5)
zväčšiť Daniela Hantuchová na archívnej snímke zdraví... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Daniela Hantuchová Daniela Hantuchová na archívnej snímke zdraví fanúšikov.

Už bez tašky na ramene

Daniela Hantuchová patrí k najvybrúsenejším diamantom slovenského športu. Popradská rodáčka to vo svetovom rebríčku dotiahla na piate miesto. Vyhrala sedem turnajov na okruhu WTA. Okúsila atmosféru i tlak grandslamového semifinále (Australian Open 2008). Vlasti pomohla k triumfu v Pohári federácie (2002) i Hopmanovom pohári (2005). Nad hlavu zdvihla všetky grandslamové trofeje pre víťazku zmiešanej štvorhry.

Tenisovým umom si zarobila viac ako desať miliónov amerických dolárov. K dovŕšeniu tisícky jej na profiokruhu stačilo odohrať len 46 zápasov.

Nepridá však už ani jeden.

„Neznamená to, že dávam zbohom tenisu. Naučila som sa, že ľuďom a veciam, ktoré milujete z celého srdca, nemôžete povedať zbohom. Pre mňa patrí tenis do tejto kategórie. Je súčasťou mojej duše, mojej jho DNA. Stalo sa tak vo chvíli, keď som po prvý raz vzala do ruky raketu a udrela loptu o tréningovú stenu. Ten pocit vo mne pretrváva doteraz. Moja tenisová cesta sa nekončí. Len už po nej nebudem kráčať s tenisovou taškou na ramene," rozlúčila sa vo štvrtok Hantuchová vo videonahrávke s aktívnou kariérou.

Pre krok, ktorý zalomcoval Hantuchovej emóciami, sa rozhodla v 34 rokoch a z pozície 317. hráčky sveta. Definitíva prišla na mieste, ktoré slovenská hviezda miluje – vo Wimbledone. Na najslávnejšom turnaji sveta pôsobí v úlohe komentátorky americkej televíznej stanice Fox Sports. Hantuchovej rozhodnutie podporili viaceré okolnosti. Vlani po prvý raz od roku 2002 opustila najlepšiu svetovú stovku. Už dlhší čas obchádzala zväčša len turnaje nižšej kategórie. Na veľkých podujatiach (v tomto roku Australian Open, Indian Wells) končila po úvodnom kole. Navyše, trápil ju zhoršený zdravotný stav. Pre únavovú zlomeninu rebra si naposledy zahrala súťažný zápas pred mesiacom v Rabate. Neuspela v kvalifikácii.

Zamilovaná perfekcionistka

Ťažkú hlavu si však Hantuchová z tenisového úpadku nerobila. Aspoň navonok. Napokon, počas kariéry mala mnoho iných aktivít. Venovala sa charite, inšpiráciu našla v módnom priemysle (utvorila sériu vlastných tričiek) či v zdravom varení (obľubuje najmä suši a morské plody). Pred vstupom do profikolotoča poctivo cibrila hru na klavíri.

Počas celej kariéry ju zdobila oddanosť reprezentácii. Za ňu si (ako prvá Slovenka) prevzala v apríli ocenenie od Medzinárodnej tenisovej federácie. V Pohári federácie totiž hájila národné farby 31-krát.

Daniela Hantuchová v úlohe hráčky i modelky Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Sklamané Magdaléna Rybáriková a Daniela...

„Keď som si pomyslela, že v tejto súťaži pôsobím polovicu života, takmer som sa rozplakala," hovorila Popradčanka počas slávnostného aktu v Národnom tenisovom centre. Slovenský tenis prišiel vo štvrtok definitívne o obrovskú osobnosť. Hantuchová si získala rešpekt nielen doma, ale aj vo svete.

„Daniela bola vždy zárukou toho, že zo seba vydá maximum. Zakaždým vedela skvele analyzovať situáciu," hovorila pred časom o svojej niekdajšej partnerke z fedcupového tímu Karin Cíleková-Habšudová. „Je to ohromná perfekcionistka. Navyše, do tenisu je stále zamilovaná. A to sa len tak ľahko nezmení," pridal sa Vladimír Pláteník, jej niekdajší tréner.

Po boku svojej životnej lásky Hantuchová zostáva. Avšak už bez rakety v ruke.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová