Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vie potrápiť hviezdy. Kližan zaútočí na Djokoviča

Pri ich porovnávaní nájdete jeden obrovský rozdiel za druhým. Oddeľuje ich viac ako 650 víťazstiev na profiokruhu. Taktiež 63 turnajových titulov. Nehovoriac o 105 miliónoch amerických dolárov zarobených na prémiách.

04.07.2017 07:30
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata

Reč je o Novakovi Djokovičovi a Martinovi Kližanovi. Súperoch v úvodnom kole Wimbledonu. Slovenský tenista čelí superhviezde prvého kalibru. Niekdajšej svetovej jednotke, dvanásťnásobnému grandslamovému šampiónovi, jednému z najlepších hráčov tenisovej histórie. A najnovšie aj víťazovi trávnatého turnaja v Eastbourne.

„Mám za sebou štyri kvalitné zápasy. Načerpal som veľa pozitívnej energie. Som spokojný, že som sa rozhodol cestovať do Eastbourne, kde som strávil veľa času aj na tréningových kurtoch a znovu sa zdokonalil,“ hovorí Djokovič pred súbojom s Kližanom.

Srb neprežíva práve vydarené obdobie – na svoje pomery. V sezóne prehral už sedem zápasov, dočkal sa dvoch turnajových titulov. Neuspel však ani na jednom z doterajších grandslamov – s Australian Open sa lúčil po 2. kole, s Roland Garros po štvrťfinále.

„Nepáči sa mi, na základe čoho nás ľudia hodnotia. Ten, kto získa viac trofejí, dočká sa väčšieho rešpektu, má viac slávy a napokon i peňazí. V spoločnosti má potom lepšie postavenie. Inak to už ani nebude. Pre mňa je však najpodstatnejšie, aby som napredoval po ľudskej stránke,“ vravel Djokovič na tlačovej besede.

Napriek tomu prišiel do All England Clubu s jednoznačným cieľom: pokúsiť sa o zisk štvrtého titulu z najslávnejšej trávy sveta. Naplnenie jeho plánov sa mu pokúsi v čo najväčšej miere skomplikovať Kližan.

Slovenská jednotka však trávu príliš neobľubuje. Napokon, tento rok odohrala na najrýchlejšom povrchu jediný zápas. Nehovoriac o forme Bratislavčana, ktorý v ostatných týždňoch neuspel na challengerových turnajoch v Prahe a Poprade. Pýšiť sa nemôže ani celkovou zápasovou bilanciou v aktuálnej sezóne – jedenásť víťazstiev, pätnásť prehier.

Nádejou pre Kližana je fakt, že zatiaľ čo v dueloch s outsidermi zvykne zavaháť, v súbojoch s obrovskými favoritmi sa vie vypnúť k veľkým výkonom. Napokon, na Australian Open trápil v piatich setoch Švajčiara Stana Wawrinku. Na Roland Garros takmer dotiahol do päťsetovej bitky stretnutie so svetovou jednotkou Andym Murraym.

V doterajších súbojoch s Djokovičom taktiež nehral Kližan len podradnú úlohu. Všetky tri síce prehral, no predvlani v Miami obral Srba o set. Tohto roku v Acapulcu naťahoval Djokoviča v druhom sete v tajbrejku.

Odhodlá sa Kližan k ďalšiemu nadštandardnému výkonu aj na wimbledonskej trá­ve?

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Novak Djokovič #Wimbledon 2017