Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nádeje Slovákov vo Wimbledone: jednotky forma zoširoka obchádza

S akými šancami sa predstavia vo Wimbledone slovenskí tenisti? Pri pohľade na formu národných jednotiek - s mizernými...

03.07.2017 09:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Fanúšikovia očakávajú – vzhľadom na rebríčkové postavenie, úspechy, menovite najviac od Dominiky Cibulkovej. Bratislavčanka však márne hľadá v tejto sezóne formu. Najmä v ostatných týždňoch. Zverenka Mateja Liptáka prehrala štyri zápasy v rade – tri z nich na tráve (Eastbourne, Hertogenbosch, Birmingham).

Svetová deviatka nedokázala vzdorovať ani súperkám z druhej stovky renkingu.

Do Wimbledonu síce pricestovala v pozícii obhajkyne štvrťfinálovej miestenky z vlaňajška, no bez jediného úspechu na najrýchlejšom povrchu v tejto sezóne. Na kurte sa hľadá, je len tieňom Cibulkovej z lanského roka, v ktorom ovládla štvoricu turnajov – vrátane turnaja majsteriek.

„Zatiaľ čo vlani som prežívala rozprávku, v tejto sezóne musím podstatne viac bojovať. Nie je to jednoduché, no som pripravená prijať každú výzvu," hovorila Cibulková pred niekoľkými dňami pre oficiálny web WTA.

Mimochodom, v úvodnom kole ju vyzve Nemka Andrea Petkovicová. S niekdajšou členkou elitnej svetovej desiatky má Cibulková mimoriadne nepriaznivú bilanciu – 1:4 na zápasy.

Dobrou formou sa nemôže pochváliť ani Martin Kližan. Bratislavčan neuspel v ostatnom období ani na challengeroch, kde mal plniť úlohu favorita. V Prahe i Poprade prehral so súpermi, ktorí sú v rebríčku podstatne nižšie ako on.

Martin Kližan na archívnej snímke z Wimbledonu. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Martin Kližan Martin Kližan na archívnej snímke z Wimbledonu.

Keď k tomu pripočítame meno jeho súpera v úvodnom kole, je ním hviezdny Srb Novak Djokovič, nemal by sa Kližan vo Wimbledone dlho ohriať. Napokon, tamojšia tráva mu nikdy nesedela – do druhého kola prenikol len raz (2012).

Zdá sa, že pri nevýrazných výkonoch Kližana s Cibulkovou by mohla najviac radosti slovenským fanúšikom urobiť Magdaléna Rybáriková. Rodáčka z Piešťan zažiarila po návrate na súťažné kurty na trávnatých podujatiach v Surbitone a Ilkley, odkiaľ si brala trofej pre víťazku. Semifinále uhrala v Nottinghame.

„Tráva je môj najobľúbenejší povrch, cítim sa na nej výborne. Musím však dodať, že až na Britku Johannu Kontovú som nečelila hráčke z aktuálnej svetovej špičky. Zdolala som však súperky, s ktorými som si nikdy predtým neporadila. Aj to prospieva môjmu sebavedomiu," hovorí Rybáriková.

Jej maximom z Wimbledonu je tretie kolo spred dvoch rokov. Tentoraz bude jej prvou prekážkou Rumunka Monica Niculescuová, s ktorou prehrala štyri zo šiestich stretnutí.

Celkovo sa na wimbledonskej tráve predstaví šestica Slovákov. Do dvojhry ešte zasiahnu aj Jana Čepelová, Kristína Kučová a Norbert Gombos.

Slováci v 1. kole Wimbledonu
Pondelok, muži: Gombos (SR) – Seppi (Tal.), bilancia: 0:0, ženy: Cibulková (SR-8) – Petkovicová (Nem.), 1:4, Čepelová (SR) – Garciová (Fr.-21), 0:2. Utorok, muži: Kližan (SR) – Djokovič (Srb.-2), 0:3, Rybáriková (SR) – Niculescová (Rum.), 2:4, K. Kučová (SR) – Andreescová (Kan.), 0:0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Martin Kližan #Wimbledon 2017