Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková sa trápi. Rozprávke chýba ďalší diel

Čo sa to s ňou deje? Pýtajú sa fanúšikovia, novinári, experti.

27.06.2017 15:16
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková počas zápasu v Eastbourne.
debata (14)

Polovicu zápasov prehrala

Keď sa Dominika Cibulková vrátila pred ôsmimi mesiacmi z turnaja majsteriek v Singapure, vítalo ju tenisové Slovensko ako hrdinku. Postavou malej Bratislavčanke vyšli v Ázii mimoriadne veľké veci. Priniesla si vzácnu trofej a trúfalo vravela o tom, že je len na začiatku hviezdnej cesty. „Viem, že mám na viac. Momentálne nevidím žiadne limity. Snívam o tom, že jedného dňa vyhrám grandslam," hovorila do televíznych kamier a diktafónov po tom, ako vystúpila z naleštenej bielej limuzíny.

Zatiaľ čo Cibulková netajila pred štartom novej sezóny veľké ciele, jej priaznivci mali možno ešte väčšie očakávania. Z nejedných úst vyšiel názor, že zverenka Mateja Liptáka sa môže – za istých okolností – vyšplhať vo svetovom rebríčku až na najvyšší stupienok.

Áno, za istých okolností. Prvou podmienkou Cibulkovej napredovania boli – samozrejme – nadštandardné výkony a výsledky. Tie však neprichádzajú. Slovenská jednotka odohrala v aktuálnej sezóne 28 zápasov, polovicu z nich prehrala. Príliš vysoké číslo pre tenistku, ktorej ambície siahajú veľmi vysoko.

Mimoriadne nepriaznivo vyznieva pre Cibulkovú štatistika z trávnatej časti sezóny, ktorá je v plnom prúde a vyvrcholí vo Wimbledone (štartuje už o šesť dní). Najlepšia slovenská tenistka pocestuje do All England Clubu bez jediného víťazstva na najrýchlejšom z povrchov. Po Hertogenboschi a Birminghame nezvládla deviata hráčka sveta svoj prvý zápas ani na turnaji v Eastbourne, kde vlani oslavovala titul.

Cibulkovej séria prehier tak narástla už na štyri. Ťahá ju od zaváhania s Tunisankou Ons Jabeurovou na Roland Garros.

Prekliate druhé kolo

Tentoraz bola nad sily Cibulkovej Heather Watsonová. „Dominika na kurte tvrdo drie a bojuje. Bolo mi jasné, že to nebude jednoduché. Hrá veľmi agresívne, ale ja som sa s tým vyrovnala. Mám tiež nejaké zbrane, musela som ich využiť," hovorila Watsonová po prekvapujúcom víťazstve. Mimochodom, pod štyri prehry Cibulkovej v rade sa tri razy podpísali hráčky, ktorých mená nájdu fanúšikovia v druhej stovke svetového rebríčka. Výnimkou je len Češka Lucie Šafářová (34.), ktorá zdolala svoju kamarátku v Birminghame.

Cibulková prežíva v ostatných týždňoch či skôr mesiacoch značný útlm. V rozprávkovom príbehu, ktorý začala písať vlani, nevie nadviazať ďalšou kapitolou. „Vlani bolo všetko neuveriteľné. Plánovala som svadbu, hrala som ohromný tenis. Tento rok je o čomsi inom. Musím sa vyrovnávať s podstatne väčším tlakom, neustále prijímam výzvy. Verím, že som na ne pripravená," uviedla Cibulková pred deviatimi dňami pre wta.com.

Na kurte to však zatiaľ finalistka Australian Open 2014 nepotvrdzuje. Zatiaľ čo vlani o takomto čase sa už pýšila dvomi turnajovými triumfami (Eastbourne, Katovice) a rovnakým počtom finálových účastí (Madrid, Acapulco), v aktuálnej sezóne je jej maximom semifinále z Dauhy a Petrohradu. Na ostatných šiestich podujatiach neprešla cez druhé kolo.

Prinesie zmenu legendárny Wimbledon? Vlani si 28-ročná Cibulková na najslávnejšej tráve sveta zahrala vo štvrťfinále. Prichádzala naň však v absolútne odlišnej forme…

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková