Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Znovuzrodený šampión. Federer sa neničí, sníva

Oranžové prekliatie. Aj to bola pred rokmi jedna z prezývok antuky v súvislosti s Rogerom Federerom. Najpomalší z povrchov nezaraďuje švajčiarska tenisová legenda medzi obľúbené.

26.06.2017 08:00
debata
Roger Federer s trofejou za víťazstvo na... Foto: Reuters, Friso Gentsch
Roger Federer Roger Federer s trofejou za víťazstvo na turnaji v Halle.

Napokon, zatiaľ čo Australian Open a US Open vyhral bazilejský rodák päťkrát, Wimbledon dokonca sedemkrát, na Roland Garros uspel počas ohromnej kariéry jediný raz (2009).

Kučera: Kvitujem jeho krok

Negatívny vzťah k drobným oranžovým zrniečkam zohral jednu z úloh, prečo Federer po ďalšom melbournskom triumfe vynechal celú antukovú časť sezóny. „V posledných rokoch som veľa drel, aby som mohol hrať ešte niekoľko sezón. Chcem sa dôsledne pripraviť na tvrdé povrchy a trávu,“ vyslal Federer pred niekoľkými mesiacmi do sveta správu, ktorá zaskočila mnohých.

Osemnásťnásobný grandslamový šampión však vedel, čo robí. Pohyb na antuke je aj pre mladých tenistov mimoriadne náročný. Nehovoriac o čoskoro (v auguste) 36-ročnej legende. „Kvitujem jeho rozhodnutie. Na antuke by sa zničil. Federer všetko podriadil tomu, aby uspel vo Wimbledone,“ hodnotí krok najlepšieho hráča všetkých čias Karol Kučera, niekdajší šiesty tenista planéty.

Na jeho slová síce Federer nenadviazal pri návrate na súťažné kurty – po dvojmesačnej pauze senzačne podľahol na stuttgartskej tráve 39-ročnému veteránovi Tommymu Haasovi. Počas minulého týždňa však fanúšikovia znovu videli v akcii Federera, na akého sú roky zvyknutí.

Podujatie v Halle ovládol Švajčiar bez straty čo i len setu. Vo finále si poradil s domácim Alexandrom Zverevom. V súboji generácií doprial o pätnásť rokov mladšiemu súperovi štyri hry (6:1, 6:3).

„Do Halle som neprichádzal s cieľom zvíťaziť. Chcel som si predovšetkým užiť tenis, môj pobyt na kurte. Myslím si, že sa mi to podarilo,“ hovoril po záverečnej výmene Federer. „Tento rok je pre mňa mimoriadne náročný. Tréningu či starostlivosti o svoje telo som venoval enormné množstvo času. Teší ma, že som opäť na kurtoch,“ dodal.

Cash: Favorit Wimbledonu

V Halle si otec štyroch detí pripísal už deviate prvenstvo v kariére (žiadny iný turnaj nevyhral viackrát). Celkovo zvíťazil na 92 podujatiach ATP. Ďalšieho triumfu by sa mohol dočkať na najslávnejšom tenisovom mieste – vo Wimbledone.

„Pre mňa je favorit. Svet vidí znovuzrodeného Rogera Federera,“ tvrdí legendárny Pat Cash. „Samozrejme, na wimbledonskej tráve sa predstaví viacero veľkých hráčov. Jediným, ktorý podľa mňa môže ohroziť Rogera, je Andy Murray,“ dodáva 52-ročný Austrálčan.

Napokon, Federer pocestuje do Londýna vo víťaznej nálade. V tejto sezóne ovládol už štyri turnaje (Halle, Miami, Indian Wells, Australian Open), rovnakým počtom sa pýši len Rafael Nadal. V 26 súbojoch našiel premožiteľa dva razy.

Zdá sa, že tenista, ktorý si už na prémiách zarobil viac ako 100 miliónov amerických dolárov, kráča pevne a odhodlane za svojím snom. Hoci tomu veril už málokto (možno i nik), Federer sa nevzdáva toho, že jeho meno sa ešte raz objaví na pozícii svetovej jednotky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer