Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zdravá myseľ i telo. Nadal kráča po ceste šampiónov

Ešte vlani na tlačových besedách s novinármi donekonečna opakoval: chýba mi sebavedomie. Na kurte sa necítim dobre. Potrebujem zapracovať na svojej psychike.

11.06.2017 17:36
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal a jeho najväčšia tenisová láska - trofej pre víťaza Roland Garros.
debata (4)

Rafael Nadal prežíval obdobie plné neúspechu, zlyhaní, sklamania. Španielska tenisová legenda súperila nielen s konkurentmi na kurte, ale aj sama so sebou. S vlastnou hlavou i telom.

Pocit, ktorého sa nepresýti

Kým myseľ rodáka z Mallorcy odmietala nabehnúť znovu na cestu, popri ktorej blikali bilbórdy s nápisom ŠAMPIÓN, telo vypovedalo poslušnosť. Najprv zápästie, následne koleno, neskôr slepé črevo. Všetko si vyžiadalo operáciu.

„Rafa nie je vo svojej koži. Vie predviesť momenty, ktoré napovedajú, že je v plnej sile. Ale aj také, ktoré k nemu nepatria. No pozor, neodpisujte ho. To by bola tá najväčšia chyba,“ vravel Andy Murray (súčasná svetová jednotka) pred dvomi rokmi o trápení svojho soka.

Brit mal zrejme silnú predtuchu. Zatiaľ čo mnohí Nadalovi konkurenti už neverili, že sa antukový kráľ ešte niekedy vráti na vrchol, Murray ho neodpisoval. V nedeľu dal 31-ročný Španiel všetkým neprajníkom ráznu odpoveď – po desiaty raz v kariére triumfoval na Roland Garros.

Vo finále si Nadal poradil so Stanom Wawrinkom v štýle, akým zdolal aj predošlých šiestich súperov. V rýchlom tempe, dominantne, bez náznaku zaváhania. Znovu nestratil ani set.

Muži, finále: Nadal (Šp.-4) – Wawrinka (Švaj.-3) 6:2, 6:3, 6:1.

„Je to výnimočný okamih. Prežívam ohromné emócie. Tento pocit som už zažil mnohokrát, ale nikdy sa ho nedokážem presýtiť. Nedá sa porovnať s ničím iným. Tento turnaj je pre mňa počas každej sezóny najdôležitejší. Milujem ho,“ hovoril Nadal po záverečnej výmene.

Po nedeli už pätnásťnásobný grandslamový šampión si znovu zasadol na trón, ktorý je mu predurčený. Žiadny iný tenista histórie na ňom nestrávil viac času. Spojenie Nadal a Paríž – to je symbol dominancie, aký vo svete športu nájdete len s vypätím všetkých síl.

Môže vyhrať pätnásťkrát

Presvedčil sa o tom aj Wawrinka. Na jeho tvári sa počas finále neobjavili pozitívne emócie hádam ani na okamih. Z mimiky mohli fanúšikovia vytušiť len frustráciu, sklamanie, hnev. Ten naplno prejavil Švajčiar v druhom sete. Najprv hodil raketu o zem. Keď videl, že je nalomená, dorazil ju na kolene.

Dôvod? Jediný – Nadal. Jeho výnimočnosť, odolnosť, nepriechodnosť.

„Pred rokom či dvomi mu už takmer nik neveril. Mnohí tvrdili, že Nadalova éra sa skončila. Že už nikdy nevyhrá grandslamový turnaj, že už nikdy sa nedočká triumfu na Roland Garros. Lenže on môže vyhrať v Paríži pokojne aj pätnásťkrát,“ vyhlásil Gustavo Kuerten, niekdajší brazílsky tenista, ktorý ovládol Paríž trikrát.

K naplneniu méty, ktorú pred Nadala odvážne predostrel Kuerten, chýba Španielovi päť krokov. Po jubilejnom desiatom si v nedeľu oddane ľahol na antuku – na povrch, ktorý mu v živote (tom tenisovom) priniesol najviac radosti.

V Paríži znovu vládne kráľ, na akého si poddaní spod Eiffelovej veže nepamätajú.

Trofej pre šampióna v hviezdnej spoločnosti....
V plnom nasadení. Rafael Nadal pri jednom z...
+6Tradícia zachovaná. Obaja finalisti si strihli...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Stan Wawrinka #Roland Garros 2017