Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ostapenková to dokázala! Po obrate oslavuje v Paríži senzačný titul

Lotyšská tenistka Jelena Ostapenková zvíťazila za 119 minút 4:6, 6:4, 6:3 nad favorizovanou Rumunkou Simonou Halepovou nasadenou ako treťou v sobotňajšom finále dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (28. mája - 11. júna).

10.06.2017 16:52 , aktualizované: 18:53
Jelena Ostapenková Foto: ,
Lotyšská tenistka Jelena Ostapenková s trofejou po triumfe vo finále turnaja Roland Garros.
debata (3)

Od štvrtka 20-ročná Ostapenková mala vyrovnaný pomer „winnerov“ a nevynúptených chýb 54:54, o päť rokov staršia Halepová skončila na extrémne striedmejších hodnotách 8:10. Lotyška premenila 8 z 19 brejkbalov, Rumunka 6 zo 16. Na loptičky to bolo 102:94.

Okrem Pohára Suzanne Lenglenovej si Ostapenková odnesie 2000 bodov do hodnotenia a šek na 2,1 milióna eur brutto, zdolanú miestnu finalistku zo sezóny 2014 Halepovú po tomto prvom vzájomnom dueli uteší 1300 bodov a 1,06 milióna eur pred zdanením. K 12. júnu bude Lotyška na 12. pozícii v hodnotení, čím si o 21 miest zlepší osobný rekord (nastupovala až ako 47. v počítačovom poradí). Rumunka poskočí zo 4. na 2. post, vyrovná si doterajšie maximum.

„Stále nemôžem uveriť tomu, čo som dokázala. Som veľmi šťastná a bez slov, splnil sa môj sen, ktorý som mala od detstva pri sledovaní tenisu. Vedela som, že Simona je skvelá hráčka, vo finále si podľa toho aj počínala. Ja som sa snažila zostať agresívna. Stačilo niekoľko gemov a všetko sa zvrtlo v môj prospech. Bola som 4:6, 0:3 dolu, ale neprestávala som bojovať,“ povedala Ostapenková už 46. šampiónka na Majors v tzv. Open Ere a najmladšia hrdinka medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska od sezóny 1997 a triumfu Chorvátky Ivy Majoliovej. Lotyšku citoval blog turnaja.

Dvojhra žien – finále:
Jelena Ostapenková (Lot.) – Simona Halepová (Rum.-3) 4:6, 6:4, 6:3 za 119 minút (36, 49, 34)

Ženské finále turnaja Roland Garros Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Kufrík s Pohárom Suzanne Lenglenovej pre...

Od prvej loptičky rezolútna Ostapenková si krížnym forhendom dodala tri brejkbaly, vďaka čistému bekhendu popri čiare potrebovala len jeden. Následne však lacným forhendom do siete však dodala tri brejkbaly Halepovej a pri poslednej hrozbe poslala forhend do štvorhrového poľa. Rumunka suverénne dotiahla priebežný obrat na 2:1, Lotyška v pohode kontrovala. Pri jej ofenzívnom štýle nechýbali ani „minely“, ale k vstúpenému forhendu na 40:15 bola milosrdná páska siete a Ostapenková si nebojácne išla v ústrety ďalšiemu brejku 3:2.

Bleskovo bol preč (na nulu) po forhende do polovice siete. Keď Halepová viedla v siedmom geme 40:15, zdalo sa, že presvedčivo smeruje za ďalším preklopením, ešte však čelila brejkbalu nastolenému bekhendom popri čiare: Ostapenková pri šanci prepálila bekhendový kros a bola dolu 3:4.

Z vedenia 40:15 si život skomplikovala aj Ostapenková v ôsmej hre, ale od zhody ponúkla dva dostatočne priebojné bekhendy – 4:4. Lotyška neochvejne diktovala, aktívnou hrou unikla na 30:0 na príjme v deviatom geme, ale nepridala viac ako zhodu, zrážali ju unáhlené rany. Halepová šikovne obrusovala silu súperky zmenami smeru, rotácií a tempa, nezaťahovala sa do vyloženej defenzívy – 5:4. Predvádzala síce menej atraktívny tenis, ale pragmatickejší.

zväčšiť Jelena Ostapenková po poslednej loptičke finále... Foto: Reuters, PASCAL ROSSIGNOL
Jelena Ostapenková Jelena Ostapenková po poslednej loptičke finále Roland Garros.

Na príjme v desiatej hre Rumunka viedla 15:0 aj 30:15 a nekompromisným bekhendovým returnom opatrníckeho druhého podania si utvorila setbal. Ostapenková sa dostala do tlaku, ale prehnala forhend – 4:6. Po prvom sete mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 14:23, protivníčka bola na útlych hodnotách 1:2.

Lotyška si ďalej išla svoje a hneď viedla 40:0 na príjme, Rumunka však odolala, pre vývoj to aj v kontexte vstupnej časti mohlo byť veľmi dôležité. O to viac, že Halepová v druhej hre s troma zhodami premenila tretí brejkbal. Psychicky mala navrch, aj herne tlmila rozlet mladej vyzývateľky. Únik potvrdila cez zhodu v geme, v ktorom spočiatku mala náskok 40:0.

Navyše, na returne vo štvrtej hre disponovala Rumunka troma jednotlivými brejkbalmi. Lotyška si však poradila s kritickou situáciou a zjavne ju to povzbudilo: po znížení na 1:3 totiž zvládla aj brejk. Pri druhej šanci prinútila Halepovú k forhendovému zlyhaniu. Namiesto črtajúceho sa manka 0:4 to náhle bolo len 2:3. Zápas stále bol na Ostapenkovej rakete. Krížny bekhend z nej však odletel vedľa na 15:40 v šiestom geme. Prvú hrozbu eliminovala Lotyška parádnym bekhendom popri čiare, pri druhej jej Rumunka pomohla chybou a tretia možnosť už neprišla – 3:3.

Ostapenková bola v tranze a bekhendovým returnom popri čiare si vypracovala dva brejkbaly za sebou. Halepová dala na zhodu, ale len sa prizerala forhendovému returnu na čiaru a Lotyška sa presadila stupňovaným útokom zakončeným forhendom zo vzduchu – 4:3 a servis. Rumunka včas zabrala, odskočila na 40:15 a kvitovala metrový „out“ z Lotyškinho bekhendu. „Hojdačková“ fáza pokračovala: Halepová na podaní nezískala ani fiftín – 4:5. Ostapenková pri podávaní na set neváhala: forhendom popri čiare z behu si dodala tri setbaly a pri druhom vytiahla podobný úder.

zväčšiť Víťazke Roland Garros Jelene Ostapenkovej... Foto: Reuters, PASCAL ROSSIGNOL
Jelena Ostapenková, Simona Halepová Víťazke Roland Garros Jelene Ostapenkovej (vľavo) gratuluje zdolaná Simona Halepová.

Momentum bolo na strane Lotyšky a tá si najmä efektívnymi returnami dopriala náskok 40:15. Rumunka sa zachránila a išla na 1:0, rýchlo to bolo 1:1 (na 15, esom). Halepová sa – takisto s istotou na 15 – posunula na 2:1. Vzápätí skúsene využila útlm Ostapenkovej – nechala ju vyhádzať sa na 1:3. Bekhend veľmi za nastolil tri brejkbaly, pri druhom prišlo podobné zlyhanie.

Ostapenková si však čerstvo pamätala, ako odvážnemu praje šťastie. Pri prvom brejkbale na 2:3 pokazila premotivovaný bekhendový return, pri druhom už sa nemýlila, vyprodukovala forhendový „winner“. Lotyška sa bekhendovými krosmi vymanévrovala z nepríjemného manka 15:30 v šieste hre, cez zhodu vyrovnala na 3:3. Neochabujúca Lotyška unikla na 30:0 v tzv. Tildenovom geme a tvrdým forhendovým returnom si utvorila dva brejkbaly za sebou. Pri druhom páska siete zvrtla jej otázny bekhendový pokus do kurtu – 4:3 a bez okolkov aj 5:3.

Halepová podávala proti prehre. Ostapenková bekhendovým retuurnom zavŕšila preklopenie z 0:15 na 30:15 a neskôr si bekhendovým returnom dopriala mečbalový stav 40:30. Šancu premenila ďalším vydareným bekhendovým returnom.

Cesta Ostapenkovej za titulom:
1. kolo: Louisa Chiricová (USA, 128. vo svetovom rebríčku) 4:6, 6:3, 6:2 za 114 minút
2. kolo: Mónica Puigová (Portor./41.) 6:3, 6:2 za 68 minút
3. kolo: Lesia Curenková (Ukr./42.) 6:1, 6:4 za 65 minút
4. kolo (osemfinále): Samantha Stosurová (Aus.-23/22.) 2:6, 6:2, 6:4 za 118 minút
Štvrťfinále: Caroline Wozniacka (Dán.-11/12.) 4:6, 6:2, 6:2 z 113 minút
Semifinále: Timea Bacsinszká (Švaj.-30/31.) 7:6 (4), 3:6, 6:3 z 144 minút
Finále: Simona Halepová (Rum.-3/4.) 4:6, 6:4, 6:3 za 119 minút

Ohlasy osobností na víťazstvo Ostapenkovej

Chris Evertová: „Som trochu šokovaná z brilantného výkonu Jeleny Ostapenkovej proti Simone Halepovej, ktorá po prehre preukázala formát. Obe sú šampiónkami. A teraz poďme na Wimbledon, aby sme videli, ako si budú počínať Maria, Vika a Petra. Vzrušujúce časy.“

Rennae Stubbsová: „Ak Ostapenková takto zahrá aj na Wimbledone, môže tam narobiť riadny rozruch! Má veľké údery, tráva pre ňu bude ešte vhodnejším povrchom.“

Brad Gilbert: „Ostapenková sa vôľou prepracovala k titulu. Naopak, Halepová sa dvakrát vôbec nevyrovnala s priaznivým stavom. Asi by som Ostapenkovú pred turnajom nezahrnul ani medzi 30 adeptiek, taký vyrovnaný je v súčasnosti ženský tenis.“

Greg Rusedski: „Zrodila sa nová hviezda! Šťastie praje statočným, Ostapenková taká bola. Budúca svetová jednotka. Skvelé pre ženské odvetvie.“

Alina Židkovová: „A nebojácna mládežníčka je novou šampiónkou. Wow!“

Anne Keothavongová: „Jednoducho neskutočné!!! Jelena Ostapenková dosiaľ nikdy nezískala titul na úrovni WTA, jej maximom bol triumf na podujatí ITF s dotáciou 50 000 USD.“

Matthew Ebden: „Ha, táto mladá baba je skvelá, jednoducho odvšade triafa z celej sily a posiela súperkám ‚winnery‘, páči sa mi to.“

Melanie Southová: „Wow. Akáže šampiónka. Set a 0:3 dolu, 1:3 v treťom…“

Daria Gavrilovová: „Bláááááááznivé. Môjtybože.“

Gabriela Sabatiniová: „Aký úžasný turnaj a triumf! Gratulujem, šampiónka Ostapenková!!“

Magnus Norman: „Aký smelý výkon Jeleny Ostapenkovej. Výborne zvládnuté.“

Billie Jean Kingová: „Jelena Ostapenková, WOW. Akéže dejisko na zisk prvého titulu. Zrodila sa hviezda.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #Roland Garros #Jelena Ostapenková