Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvrdší forhend ako Murray. Halepová čelí bombardérke Ostapenkovej

Všetko robí rýchlo - kráča, rozpráva i udiera do loptičky. Takto znela odpoveď Anabel Medinovej Garriguesovej na novinársku otázku. Znela: ako by ste charakterizovali život svojej zverenky Jeleny Ostapenkovej?

10.06.2017 10:00
Jelena Ostapenková Foto: ,
Jelena Ostapenková na Roland Garros.
debata

Španielka síce spolupracuje s Lotyškou ešte len mesiac, no už ju pozná dostatočne dobre na to, aby si trúfla na stručnú charakteristiku.

Nebojácne dieťa

Jej slová potvrdzujú aj štatistiky. Keď sa organizátori tohtoročného Roland Garros pozreli na pár čísiel, našli medzi nimi aj jedno mimoriadne zaujímavé. Ostapenkovej forhend je štvrtým najtvrdším, aký mohli diváci na parížskom grandslame vidieť. No pozor – nielen medzi ženami, ale aj v konkurencii mu­žov.

Priemer, akým sa pýši Lotyška, je 76 míľ za hodinu. Predstihla ju len trojica mužských superhviezd – Dominic Thiem (84), Stan Wawrinka (81) a Rafael Nadal (79). Ostapenkovej sa díva na chrbát z piatej priečky aj svetová jednotka Andy Murray (73).

„Je neskutočná bombardérka. Ničoho sa nebojí. Vyplýva to aj z jej mladosti. Je to v podstate ešte také dieťa, krásne dieťa,“ vyzdvihla svoju semifinálovú premožiteľku Švajčiarka Timea Bacsinszká.

Aj ju zničila Ostapenková najmä vďaka skvelému forhendu. Útočiť ním bude aj na Simonu Halepovú. Bitka o titul z Roland Garros sa tak môže zmeniť na súboj tvrdej ofenzívy s ohromne odolnou defenzívou.

„Priznám sa, antuku príliš neobľubujem. Ale parížska je iná – podstatne rýchlejšia v porovnaní s ostatnými turnajmi. Mojej hre vskutku svedčí,“ uviedla Ostapenková po postupe do finále.

Nová kráľovná

Pre 20-ročnú vychádzajúcu hviezdičku bude prvým grandslamovým v kariére. Dosiaľ si na turnajoch veľkej štvorky zahrala najďalej v treťom kole. Viac nemala dosiahnuť ani pod Eiffelovou vežou. No dosiahla. Vďaka odvahe, odhodlaniu, narastajúcemu sebavedomiu. Ale aj pohotovosti.

Štatistici vypočítali, že súboj Bacsinszkej s Ostapenkovou priniesol dokopy 211 bodov (106 – 105 v prospech Lotyšky). Až 165 výmien sa skončilo predtým, ako lopta preletela cez sieť po piaty raz. Rýchle tempo – ideálne pre najväčšie prekvapenie turnaja.

Vo finálovej bitke to bude mať rodáčka z Rigy podstatne náročnejšie. Halepová je síce drobná, meria len 168 centimetrov, no jej pokrytie kurtu je obdivuhodné. Najmä vďaka tomu si svetová trojka poradila v semifinále s Češkou Karolínou Plíškovou.

„Ak chcete uspieť, nesmiete vypustiť žiadnu loptu. Musíte bojovať. Zo všetkých síl. Som pripravená na ďalšiu bitku. Aj keď neviem, čo mám očakávať. S Ostapenkovou som dosiaľ nehrala,“ uviedla o päť rokov staršia Halepová, finalistka z Roland Garros 2014 (podľahla Marii Šarapovovej).

V prípade, že zdvihne nad hlavu slávnu trofej pre novú parížsku šampiónku, bude pre ňu desiaty júnový deň roku 2017 najpamätnejší v kariére. Po prvý raz by si siahla na grandslamový titul, od pondelka by si prvýkrát zasadla na trón pre novú svetovú jednotku. Zosadila by z neho Nemku Angelique Kerberovú.

Dočká sa tenisový svet novej kráľovnej?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #Roland Garros 2017 #Jelena Ostapenková