Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lotyška si k narodeninám dopriala Halepovú, Plíšková si na trón musí počkať

Riskantný, agresívny a najmä zábavný. Taký je tenisový štýl Jeleny Ostapenkovej.

08.06.2017 18:07 , aktualizované: 20:19
ostapenko Foto:
Jelena Ostapenková.
debata

Lotyšku dnes priviedol k životnému úspechu. Na Roland Garros si v sobotu zahrá vo finále. Miestenku v ňom si vybojovala po semifinálovom víťazstve nad Švajčiarkou Timeou Bacsinszkou, ktorú zdolala po trojsetovej bitke.

„Počas celého zápasu som bola dostatočne agresívna. Využila som každú šancu na ukončenie výmeny. Som vskutku šťastná. Dosiahla som čosi neuveriteľné,“ hovorila po záverečnej výmene Ostapenková.

Veru, ťažko uveriteľné. Rodáčka z Rigy prichádzala do Paríža v pozícii 47. tenistky sveta, ani vo svojej vlasti nie je jednotkou (je ňou Anastasija Sevastovová). Mala štatút nenasadenej hráčky. Outsiderky. Napriek tomu na najslávnejšej antuke sveta zaskočila tenisový svet.

„Milujem tento kurt. Milujem toto publikum, aj ono mi pomohlo k úspechu,“ vravela Ostapenková. Diváci neváhali a odmenili ju vrúcnym potleskom.

Navyše, tribúny jej zaspievali aj k významnému sviatku. Ostapenková totiž včera oslávila jubilejné dvadsiate narodeniny (Bacsinszká zhodou okolností 28.). „Lepšie som ich stráviť nemohla. Druhé semifinále si zrejme nepozriem, je čas na drobnú oslavu,“ usmievala sa juniorská víťazka Wimbledonu 2014.

Preto zrejme nevidela, ako si Rumunka Simona Halepová poradila 6:4, 3:6, 6:3 s Češkou Karolínou Plíškovou, ktorá nevyužila možnosť posunúť sa na post svetovej jednotky. „Je to úžasný pocit, som prešťastná. Bolo to nesmierne ťažké – Karolína je svetovou trojkou a veľmi náročnou súperkou. Je pekné byť nazad v parížskom finále. Dúfam, že tentoraz v ňom zahrám lepšie ako pri premiére. Čaká ma mladá protivníčka, bude to zaujímavá výzva,“ povedala Halepová v rozhovore ešte na Dvorci Philippa Chatriera, citoval ju blog turnaja. Môže sa dostať na čelo rebríčka – ak vo finále uspeje.

Napokon, v súboji s Ostapenkovou bude jednoznačnou favoritkou. Lotyška si na úlohu outsiderky v Paríži zvykla. Okrem Bacsinszkej sa s ňou musela vyrovnať vo štvrťfinálovom stretnutí s Dánkou Caroline Wozniackou či v osemfinále, kde čelila Austrálčanke Samanthe Stosurovej.

Ostapenková sa favorizovaných súperiek nezľakla. Zrejme aj vďaka radám Anabel Medinovej Garriguesovej – niekdajšej španielskej tenistky, do ktorej rúk sa zverila len pred mesiacom.

„Ďakujem jej. Za všetko, čo ma naučila. Naša spolupráca funguje skvele,“ tešila sa Ostapenková. Mimochodom, včera sa stala siedmou najmladšou finalistkou grandslamu od roku 2000. Skôr si pred ňou o trofej zahrali len samé veľké mená – Maria Šarapovová, Kim Clijstersová, Justine Heninová, Caroline Wozniacka, Svetlana Kuznecovová a Ana Ivanovičová.

Dvojhra žien – semifinále:
Simona Halepová (Rum.-3) – Karolína Plíšková (ČR-2) 6:4, 3:6, 6:3 za 120 minút
Jelena Ostapenková (Lot.) – Timea Bacsinszká (Švaj.-30) 7:6 (4), 3:6, 6:3 z 144 minút

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

debata chyba
Viac na túto tému: #Timea Bacsinszká #Roland Garros 2017 #Jelena Ostapenková