Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paríž núka tenisovú koridu. Aj súboj rozmanitosti s odolnosťou

Predstavte si arénu, v nej burácajúci dav. Uprostred skúseného toreadora. S červeným súknom v jednej, ostrým mečom a kopijou v druhej ruke. Pred ním mladého, odvážneho býka. Pripraveného pohotovo nabrať svojho vyzývateľa na rohy.

09.06.2017 11:00
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Slávny dvorec Philippa Chatriera v Paríži bude dnes popoludní dejiskom mimoriadne zaujímavej tenisovej koridy. V hlavných úlohách sa v nej predstavia Rafael Nadal a Dominic Thiem. V semifinále Roland Garros ponúknu fanúšikom jeden z vrcholov druhého grandslamu sezóny. Pred nimi sa o finálovú miestenku pobijú Andy Murray a Stan Wawrinka.

Kto si v nedeľu zahrá na najslávnejšej antuke sveta o titul? Šance štyroch semifinalistov vám ponúkame v analýze.

Rafael Nadal – Dominic Thiem

Nejestvuje veľa hráčov, ktorí zdolali Nadala na antuke dva razy v rade. Presnejšie: sú štyria – Španiel Alex Corretja, Argentínčan Gastón Gaudio, Srb Novak Djokovič a Talian Fabio Fognini. Piatym, ktorý môže pribudnúť na exkluzívny zoznam, je Thiem. Mladý Rakúšan si poradil s antukovým kráľom v jeho poslednom zápase pred Roland Garros – v rímskom štvrťfinále. Teraz ho vyzýva v jeho parížskej obývačke, kde zdvihol trofej nad hlavu rekordných deväťkrát.

„Nadal je favorit. Nielen tohto zápasu, ale aj celého turnaja. Pôjde o predčasné finále. Uvidíme dvojicu tenistov, ktorí sú momentálne na antuke najlepší na svete,“ hovorí Vladimír Pláteník, slovenský tenisový tréner.

Španiela favorizujú experti, stávkové kancelárie. Nie div, veď pred Roland Garros triumfoval na najpomalšom povrchu v Madride, Barcelone i Monte Carlo. Súperom poslal jednoznačný odkaz – pod Eiffelovu vežu si idem po desiaty titul.

Dominic Thiem (vľavo) po vyradení Novaka... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Dominic Thiem, Novak Djokovič Dominic Thiem (vľavo) po vyradení Novaka Djokoviča.

„Nadal je v ohromnej forme. Ublížiť mu môže hádam len to, že by sa svojho súpera zľakol. Na rímsku prehru však nesmie myslieť. Ani na to, že Thiem je fyzicky nesmierne silný. Ak si bude Rafa veriť a predvedie výkon, ktorý ukázal publiku aj v predošlých kolách, mal by zvíťaziť. Predsa len, jeho hra je v porovnaní s Thiemom ešte stále o čosi komplexnejšia. Thiem je na môj vkus príliš defenzívny,“ myslí si Pláteník.

Kadiaľ vedie Nadalova cesta za postupom?

„Cez Thiemov forhend. Jednoznačne. Svetová sedmička sa skvele pohybuje, je silná. Ale pri úderoch z forhendovej strany má ešte limity. Práve tam sa musí Nadal tlačiť. Mal by vstupovať do kurtu, vytvárať na súpera tlak. Ak sa spoľahne na vyčkávanie, bude to pre neho z hľadiska fyzického boja masaker,“ tvrdí kouč talentovanej Rusky Darie Kasatkinovej.

V prospech Nadala hovoria aj skúsenosti. Zatiaľ čo 31-ročný Mallorčan je štrnásťnásobným grandslamovým šampiónom, 23-ročný rodák z Wiener Neustadtu si zahrá druhé grandslamové semifinále v kariére.

„Myslím si, že Nadal sa svojmu súperovi jednoduchšie dostane do hlavy. Prinúti ho k prvým známkam nedôvery v samého seba. Tak, ako to vyšlo Thiemovi s Djokovičom,“ dodáva 41-ročný Pláteník.

Ak sa jeho prognóza naplní, zostane zoznam Nadalových premožiteľov na Roland Garros pred víkendom dvojčlenný. V Paríži ho dosiaľ zdolali len Švéd Robin Söderling (2009) a Djokovič (2015).

Nadal vs. Thiem
Vek: 31 rokov – 23 rokov
Rebríček: 4. miesto – 7. miesto
Tituly: 72 – 8
Grandslamy: 14 – 0
Prémie: 83 mil. USD – 7 mil. USD
Bilancia: 4 – 2
V sezóne: 2 – 1

Andy Murray – Stan Wawrinka

V mnohom sú si podobní: na chrbte ich zdobia tri krížiky, vo vitrínach rovnaký počet grandslamových titulov. Keď však vkročia na kurt, ihneď sa odlíšia.

Švajčiar Stan Wawrinka v zápase proti Marinovi... Foto: Reuters, PASCAL ROSSIGNOL
Stan Wawrinka Švajčiar Stan Wawrinka v zápase proti Marinovi Čiličovi na Roland Garros.

Semifinále, v ktorom si zmerajú sily Stan Wawrinka s Andym Murrayom prinesie dva absolútne rozdielne herné štýly. Súboj dvoch svetov.

„Švajčiar je symbolom útočne naladeného typu hráča. Divákom zakaždým ponúka zaujímavý, kreatívny tenis. Murrayov štýl je skôr uspávací, defenzívny. Navyše, v poslednom období k nemu pasuje aj prirovnanie nemastný – neslaný,“ hovorí Pláteník.

Svetová jednotka sa v tejto sezóne trápi. Na Australian Open skončila v osemfinále. Počas antukovej časti sezóny predviedla svoj štandard len v Barcelone, kde uhrala semifinále.

„Priznám sa, prekvapilo ma, že sa Murray dostal na Roland Garros do semifinále. Očakával som, že už v úvodných kolách bude mať výrazné problémy. Ale viete, výnimočný hráč sa vie chytiť na jednej, dvoch loptách. To sa Andymu podarilo. Zdá sa, že na grandslam sa nabudil,“ tvrdí Pláteník.

V súboji s Wawrinkom, parížskym víťazom spred dvoch sezón a súčasným tretím hráčom sveta, mu šancu na úspech nedáva. „Ťažko hľadať favorita. Na Roland Garros je však pomerne rýchla antuka, ktorá Švajčiarovi sedí. Ak zostane dobre naladený, mal by uspieť. Práve to bude Murrayova hlavná úloha – rozladiť súpera.“

Andy Murray počas štvrťfinále Roland Garros 2017. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Andy Murray Andy Murray počas štvrťfinále Roland Garros 2017.

Zverencovi Ivana Lendla sa to môže podariť. Neúnavnou bojovnosťou, vytrvalosťou, odolnosťou.

„Murray patrí k borcom, ktorí žijú pre grandslamy. Na nich vie predviesť výnimočné výkony. Navyše, nikdy sa nevzdáva,“ upozorňuje Pláteník.

Budú Britove defenzívne zbrane platiť aj na rozmanitú ofenzívu Wawrinku?

Murray vs. Wawrinka

Vek: 30 rokov – 32 rokov
Rebríček: 1. miesto – 3. miesto
Tituly: 45 – 16
Grandslamy: 3 – 3
Prémie: 59 mil. USD – 29 mil. USD
Bilancia: 10 – 7
V sezóne: 0 – 0

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Rafael Nadal #Stan Wawrinka #Dominic Thiem