Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plíšková je krok od finále na Roland Garros a líderky rebríčku WTA

Česká tenistka Karolína Plíšková nasadená ako druhá a rumunská trojka podujatia Simona Halepová v stredu utvorili semifinálovú dvojicu v dolnej polovici žrebu dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (28. mája - 11. júna).

07.06.2017 16:28 , aktualizované: 17:08
Karolína Plíšková Foto: ,
Karolína Plíšková a jej víťazné gesto.
debata

Plíšková vo štvrťfinále zvíťazila nad domácou dvadsaťosmičkou žrebu Caroline Garciovou za 111 minút 7:6 (3), 6:4. Halepová zdolala ukrajinskú päťku „pavúka“ Elinu Svitolinovú za 126 minút 3:6, 7:6 (6), 6:0, predviedla zázračný obrat.

Dvadsaťpäťročná miestna finalistka zo sezóny 2014 Halepová (4.) prehrávala so Svitolinovou (6.) zdanlivo nezvratne 3:6, 1:5. Po preklopení na 3:6, 6:5 nepremenila štyri setbaly na príjme, prvé tri v rade. V tajbrejku mala Rumunka priebežné manko 2:4 a čelila aj mečbalovému skóre 5:6 a servis. Hrozbu vymazala bekhendovým halfvolejom a svoj dovedna piaty setbal zužitkovala aj s prispením pásky siete. V treťom dejstve už bolo tzv. momentum jasne na jej strane.

Bol to duel dvoch víťaziek parížskej súťaže dievčat: Halepová sa presadila v roku 2008, Svitolinová v sezóne 2010. Rumunka sa revanšovala 22-ročnej Ukrajinke za prehru 6:4, 5:7, 1:6, ktorú utrpela 21. mája vo finále antukového prípravného podujatia v Ríme aj vinou zranenia pravého členka. Následne visel otáznik nad jej štartom vo francúzskej metropole. Napokon nastúpila a turnajom prechádzala bez straty setu, v stredu však bola na absolútnom pokraji nezdaru.

„Neviem, ako som to dokázala otočiť, bolo to naozaj náročné. Súperka hrala razantne a kvalitne. Musím uznať, že som mala aj trochu šťastia. Napríklad vo chvíli, keď som získala tajbrejk druhého setu vďaka páske… Myslím si, že som preukázala mentálnu odolnosť, nekapitulovala som. Možno aj preto som napokon uspela. Na semifinále som v poriadku, hoci nepopieram určitú vyčerpanosť. Budem však pripravená chopiť sa veľkej šance. Chcem to odohrať s radosťou, veľmi túžim do ďalšom prieniku do parížskeho finále,“ povedala v interview na kurte zverenkyňa Darrena Cahilla Halepová podľa blogu turnaja.

Rumunka síce zaostala na „winnery“ pomerne výrazne 26:36, urobila však oveľa menej nevynútených chýb ako Ukrajinka – 27:45. Postupujúca zužitkovala 6 z 23 brejkbalov, zdolaná 4 z 9.

Thierrym Ascionem trénersky vedená Svitolinová, ktorá má zázemie v trnavskej TC Empire Tennis Academy a v minulosti spolupracovala so slávnou Belgičankou Justine Heninovou, si napokon „len“ vyrovnala parížsky aj grandslamový osobák. Pri Seine bola vo štvrťfinále aj predvlani. Inde sa ešte nedostala za 3. kolo (Australian Open, US Open), či dokonca ani za 2. kolo (Wimbledon). V pondelok sa prvý raz ocitne v Top 5.

Premožiteľka Jany Čepelovej z 1. kola Halepová (6:2, 6:3) má proti Kar. Plíškovej seniorskú štatistiku 4:1 a aj so zarátaním juniorského obdobia je to 5:1. Ešte nikdy spolu nehrali na najpomalšom povrchu. Vlani v júli v osemfinálovom 3. kole na „harde“ v kanadskom Montreale triumfovala Rumunka dvakrát 6:3. Ak uspeje aj teraz, odstaví Češku od prieniku na post svetovej jednotky a sama sa ňou bude môcť stať – musela by získať titul.

Plíšková na Dvorci Philippa Chatriera prekonala Garciovú na esá 8:7. Na „winnery“ bola mierne horšia 25:29, rozhodli však nevynútené chyby – Francúzka ich spáchala 31, Češka 13.

Dvadsaťpäťročná trojka hodnotenia Plíšková teraz má proti 23-ročnej univerzálke Garciovej (27., vo štvorhre jej patrí 7. pozícia) štatistiku 3:2. Vo februári v osemfinále na tvrdom povrchu v katarskej Dauhe uspela zverenkyňa Davida Kotyzu 7:5, 6:4. V jedinej predchádzajúcej konfrontácii na najpomalšom podklade v Madride 2015 prehrala 2:6, 6:4, 1:6.

Už v utorok utvorili semifinálovú dvojicu v hornej polovici žrebu Švajčiarka Timea Bacsinszká a Lotyška Jelena Ostapenková. Bude to premiérová vzájomná konfrontácia.

Dvojhra žien – štvrťfinále:

  • Karolína Plíšková (ČR-2) – Caroline Garciová (Fr.-28) 7:6 (3), 6:4
  • Simona Halepová (Rum.-3) – Elina Svitolinová (Ukr.-5) 3:6, 7:6 (6), 6:0
debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Plíšková #Roland Garros 2017