Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovičov kat dospel. Ľudsky i hráčsky

Keď sa Dominica Thiema pred štartom Roland Garros novinári spýtali, kto je najväčším favoritom druhého grandslamu sezóny, odpovedal pohotovo, no skromne.

07.06.2017 15:26
Dominic Thiem Foto: ,
Dominic Thiem v zápase proti Novakovi Djokovičovi na Roland Garros.
debata (1)

„Rafael Nadal, stopercentne. Nasledujú Novak Djokovič a Andy Murray,“ vravel mladučký Rakúšan.

Až potom, keď s úctou vymenoval tenisových velikánov, pokračoval v trochu odvážnejšom tóne. „A je tu aj zopár mladých chalanov, ktorí by mohli byť v Paríži úspešní,“ dodal so šibalským úsmevom.

Potľapkanie od šampióna

Siedmy hráč sveta vedel, prečo sa mu kútiky pier v okamihu roztiahli. Do druhej skupiny nepriamo zaradil aj seba. Urobil to však spôsobom, ktorý je 23-ročnému rodákovi z Wiener Neustadtu vlastný: bez zbytočne veľkých vyhlásení. Ústa uzamkol, hovoriť za seba radšej nechal výkony.

Nimi si na najslávnejšej antuke podmaňuje parížske i svetové publikum. Thiem si po druhý raz v rade zahrá na Roland Garros v semifinále. Včera si miestenku medzi najlepšou štvoricou zabezpečil vďaka víťazstvu nad Novakom Djokovičom.

Obhajcu titulu, dvanásťnásobného grandslamového šampióna a jedného z najobdivova­nejších hráčov tenisových dejín vypoklonkoval z kurtu v expresnom tempe – po troch setoch a so zahanbujúcim kanárom.

„Je to ako sen. Takéto niečo sa nestáva často. Viete, na takom veľkom turnaji čelíte hviezde takmer v každom kole. Zápas s Novakom však bol ako finále,“ hovoril po záverečnej výmene Thiem.

„Podmienky na kurte boli náročné, silno fúkal vietor. Triafať lopty čisto vôbec nebolo jednoduché. Napriek tomu som podal výborný výkon,“ dodal zverenec Güntera Bresnika.

Aj on po zápase uznanlivo pokýval hlavou, zatlieskal svojmu zverencovi. Thiemove kvality uznal tiež Djokovič. Keď podišiel k sieti, potľapkal svojho premožiteľa po hrudi, o čosi dlhšie (ako býva zvykom) mu hovoril slová plné chvály.

„Víťazstvo si zaslúžil. Po tom, ako som v tajbrejku prehral prvý set, bol Dominic jednoznačne lepším hráčom,“ tvrdil chlapsky Djokovič, ktorý zdolal Thiema v lanskom semifinále Roland Garros.

Vrúcne objatie

Aj veľký šampión akiste cítil, že tentoraz prehral s výnimočným súperom. Thiem prešiel do semifinále bez straty setu. Svetu dokazuje, že dospel. Hráčsky i ľudsky. Potvrdzuje to aj moment zo zápasu tretieho kola, v ktorom talentovaný mladík zdolal Steva Johnsona.

Dominic Thiem (vľavo) a Novak Djokovič. Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Dominic Thiem, Novak Djokovič Dominic Thiem (vľavo) a Novak Djokovič.

Američanovi pred mesiacom zomrel otec, a tak prežíval mimoriadne náročné obdobie. Thiemovi to neuniklo. Súpera po súboji potľapkal po chrbte, vrúcne ho objal. Zachoval sa ľudsky, osud rivala mu nebol ľahostajný.

Vyzretosť potvrdzuje Thiem aj na kurtoch. Pôsobí rozvážne. V náročných situáciách zväčša nájde riešenie. Vie, že sa môže spoľahnúť na svoje schopnosti. Napokon, jeho jednoručný bekhend straší súperov – najmä vďaka rýchlosti, ktorá dosahuje takmer 150 kilometrov za hodinu.

Thiemove ťaženie Parížom nie je prekvapujúce. Pod Eiffelovu vežu prichádzal s ohromnou antukovou vizitkou – madridského a barcelonského finalistu, rímskeho semifinalistu. V Taliansku si poradil aj s antukovým kráľom – Rafaelom Nadalom.

Práve deväťnásobný parížsky šampión sa mu postaví do cesty už zajtra. Urobí Thiem ďalší krok na ceste za prerodom z chlapca na veľkého šampióna?

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Dominic Thiem #Roland Garros 2017