Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokoviča zničil Thiem, obhajca dostal na rozlúčku kanára

Rakúsky tenista Dominic Thiem zvíťazil za 135 minút 7:6 (5), 6:3, 6:0 nad srbským obhajcom titulu Novakom Djokovičom v zápase stredajšieho štvrťfinále dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (28. mája - 11. júna).

07.06.2017 12:45 , aktualizované: 13:41
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič po prehre s Dominicom Thiemom.
debata

V úvodnom dejstve na Dvorci Suzanne Lenglenovej Thiem najprv vyrovnal z 2:4 na 4:4 a potom na podaní v desiatom geme vymazal dva setbaly v rade. V druhej časti mu napokon stačil brejk na 2:0. V treťom sete sa na príjme presadil už v otváracej hre a po „poistke“ na 3:0 bolo v podstate hotovo. Thiem o tri gemy ďalej premenil druhý mečbal bekhendovým obhodením popri čiare.

Do semifinále vo francúzskej metropole postúpil Thiem druhý rok v rade. Vlani v ňom nestačil práve na Djokoviča (2:6, 1:6, 4:6). Teraz vo vetre a chlade predviedol koncentrovanejší, priebojnejší a účinnejší výkon, súpera netradične často zrádzal najmä bekhend. Od polovice duelu produkoval Belehradčan až zarážajúco chabý a bezmocný výkon.

„Je to pre mňa úžasný výsledok, veď som nastúpil pod ťarchou štatistiky 0:5. Zdolať premiérovo tohto súpera akurát vo štvrťfinále grandslamového podujatia je ako zo sna. Dnes to bolo zradné, veľa vetra, chladnejšie počasie. Bolo dôležité dobre sa hýbať a triafať čisté údery, mne sa to darilo. Na prieniku do neskorších fáz vrcholných podujatí je ohurujúce, že kolo za kolom musíte čeliť tým najlepším, v piatok to veru nebudem mať jednoduchšie…“ povedal Thiem v interview na kurte, citoval ho blog Roland Garros.

Rakúšan mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 38:28, Srb 18:35. Thiem premenil 6 z 15 brejkbalov, Djokovič 2 zo 6. Obaja zvládli po 7 zákrokov pri sieti, víťaz však na to potreboval iba 9 nábehov, zdolaný až 15.

„Je smutné rozlúčiť sa s turnajom takto. Pochopiteľne, vždy od seba čakám veľa. Faktom však je, že momentálne nehrám ani len na dohľad môjho maxima, som si toho vedomý. Neustále sa snažím pracovať na sebe. Niekedy to prináša ovocie, inokedy nie. Pre mňa je to v ostatných 7–8 mesiacoch úplne nová situácia, roky som čosi také nezažil. Nie je to však nič, čím by si neprešli mnohí iní tenisti vrátane špičkových. Verím, že sa len treba cez to dostať, poučiť sa a vyjsť z toho silnejší. Je to veľká výzva, ja ju prijímam,“ vyhlásil Djokovič. Srb inkasoval deviateho „kanára“ na hlavnej profesionálnej úrovni, tretieho na grandslamových turnajoch, v rámci toho prvého od US Open 2005 (7:5, 4:6, 7:6 /5/, 0:6, 7:5 proti Francúzovi Gaelovi Monfilsovi.

V piatok medzi najlepšími štyrmi Thiem vyzve španielskeho 9-násobného miestneho šampióna Rafaela Nadala, ktorému sa v stredajšom štvrťfinále po 50 minútach za stavu 2:6, 0:6 vzdal krajan Pablo Carreno-Busta pre zranenie brušného svalstva.

V stredu sú ešte na programe štvrťfinále v hornej polovici žrebu: Andy Murray (V. Brit.-1) – Kei Nišikori (Jap.-8) a Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Marin Čilič (Chor.-7).

Dvadsaťtriročný siedmy muž singlového renkingu ATP Thiem znížil v bilancii proti tridsiatnikovi Djokovičovi (2.) na 1:5. Revanšoval sa mu za debakel 1:6, 0:6, ktorý inkasoval v semifinále májového prípravného podujatia v Ríme.

Zverenec Güntera Bresnika Thiem stojí proti 31-ročnému Nadalovi (4.) dôstojne nepriaznivo 2:4 aj s prihliadnutím na skutočnosť, že všetkých šesť doterajších duelov sa konalo na „Rafovej“ tehlovej múčke. Navyše, rodák z Wiener Neustadtu zvíťazil povzbudzujúco 6:4, 6:3 v máji vo štvrťfinále v talianskej metropole. V tejto sezóne je jediným premožiteľom Nadala na najpomalšom podklade.

Zverenec Andreho Agassiho Djokovič hneď vo dvoch historických prehľadoch v tzv. Open Ere neosamel na druhej priečke pred Američanom Jimmym Connorsom: obaja stále majú na konte 31 semifinále na Majors (Švajčiar Roger Federer 41) a 233 zápasových úspechov na veľkej štvorke (Federer 314).

Parížsky kráľ sa nepotrápil. Nadalovho súpera zradil brušný sval

Španielsky tenista Rafael Nadal jubilejný 10. raz vo svojej kariére postúpil do semifinále dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži.

V stredajšom štvrťfinálovom derby viedol nad Pablom Carrenom-Bustom 6:2, 2:0, keď krajan po 50 minútach odstúpil, pravdepodobne pre zranenie brušného svalstva, referuje blog podujatia. Predtým bol na ošetrení v šatni.

„Samozrejme, takýto spôsob víťazstva nie je práve perfektný, proti kamarátovi ešte menej. Keď sa stane niečo takéto, je to pre odstupujúceho hráča vždy ťažké, ale jeho môže potešiť aspoň vydarené podujatie,“ podotkol Nadal a dodal: „Som v semifinále a mám veľmi pozitívne pocity. Zahral som tu dobre vo všetkých zápasoch.“

Rafael Nadal. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Rafael Nadal Rafael Nadal.

Deväťnásobný miestny šampión Nadal (ročníky 2005 – 2008 a 2010 – 2014) bude v piatkovom semifinále čeliť Rakúšanovi Dominicovi Thiemovi. Španiel cestou do najlepšej štvorice pustil vyzývateľom iba 22 gemov, čím si utvoril nový osobný rekord na vrcholnej scéne: pred deviatimi rokmi to na RG bolo 25 gemov.

Od minulej soboty 31-ročný ľavoruký Malorčan Nadal dosiahol svoj okrúhly 100. úspech v zápase na najpomalšom povrchu na tri získané sety. Jediné dve takéto prehry utrpel v osemfinále RG 2009 so Švédom Robinom Söderlingom a vo štvrťfinále RG 2015 s Djokovičom.

Nadal minulý rok pre zranenie zápästia nenastúpil v Paríži na 3. kolo proti inému Španielovi Marcelovi Granollersovi-Pujolovi. Vo francúzskej metropole má niekdajší líder počítačového poradia zápasovú bilanciu 77:2. Proti 25-ročnému Carrenovi-Bustovi (21.) teraz má skóre 4:0, vlani ho na antuke v Riu de Janeiro prekonal 6:1, 6:4.

Carlosom Moyom a strýkom Tonim trénersky vedený Nadal má na konte 53 trofejí z tehlovej múčky, prostredníctvom okrúhleho 50. úspechu sa v apríli v Monte Carle odpútal na historickej prvej pozícii v Open Ere od Argentínčana Guillerma Vilasa (49).

Nadal v spomenutom Monte Carle a následne v Barcelone zhodne dobyl 10. trofej v predmetnom dejisku. Šancu na „La Décimu“ teraz má aj v Paríži. Osem primátov majú Federer z Halle a spomenutý Vilas z Buenos Aires. Nadal sa môže stať prvým hráčom v otvorenej ére a len druhým celkovo s aspoň desiatimi singlovými titulmi na jednej súčasti Majors. Jedenásť ich nazbierala Austrálčanka Margaret Courtová na Australian Open v období 1960 – 1973.

Víťaz dovedna 72 turnajov Nadal v tejto sezóne na antuke disponuje štatistikou 22:1. Jedinú prehru inkasoval s Thiemom vo štvrťfinále v Ríme.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Dominic Thiem (Rak.-6) – Novak Djokovič (Srb.-2) 7:6 (5), 6:3, 6:0
Rafael Nadal (Šp.-4) – Pablo Carreno-Busta (Šp.-20) 6:2, 2:0 – skreč, Carreno-Busta po 50 minútach odstúpil

Djokovič v pondelok prvý raz od marca 2011 nebude v Top 2

Stredajšia štvrťfinálová prehra srbského obhajcu titulu Novaka Djokoviča 6:7 (5), 3:6, 0:6 s rakúskym tenistom Dominicom Thiemom bude mať rebríčkové konzekvencie. Tridsaťročný Belehradčan, teraz druhý v počítačovom poradí, sa v pondelok prvý raz od nedele 6. marca 2011 nebude vyskytovať v Top 2 singlového renkingu ATP.

Ak Švajčiar Stan Wawrinka postúpi do finále vo francúzskej metropole, bývalý líder hodnotenia „Nole“ Djokovič premiérovo od nedele 12. októbra 2009 dokonca nebude v prominentnej trojke.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Dominic Thiem #Roland Garros 2017