Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murray postúpil cez Chačanova do štvrťfinále proti Nišikorimu

Britský líder svetového rebríčka tenistov Andy Murray zvíťazil za 124 minút s prehľadom 6:3, 6:4, 6:4 nad ruským príjemným prekvapením podujatia Karenom Chačanovom v pondelňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (28. mája - 11. júna).

05.06.2017 15:10 , aktualizované: 16:33
Andy Murray Foto: ,
Andy Murray oslavuje postup do štvrťfinále Roland Garros.
debata

Vo štvrťfinále bude Murray hrať s Japoncom Kei Nišikorim. Proti osmičke „pavúka“ má štatistiku 8:2. Ázijský finalista US Open 2014 v pondelok v osemfinále zdolal nevyspytateľného španielskeho univerzála Fernanda Verdasca za 154 minút výsledkovo extravagantne 0:6, 6:4, 6:4, 6:0. Stretnutie prinieslo 30 brejkbalov: Nišikori premenil 7 zo 17, Verdasco 5 z 13.

Premožiteľ Martina Kližana z 2. kola Murray dosiahol svoj 650. zápasový úspech vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni, podarilo sa mu to ako 15. v histórii. Chačanov sa nestal prvým štvrťfinalistom RG hneď pri debute od roku 2005, vtedy to zvládol Španiel Rafael Nadal, teraz už 9-násobný šampión. Rus so Španielom Galom Blancom v zázemí cestou do osemfinále zastavil aj Čecha Tomáša Berdycha a Američana Johna Isnera.

Čerstvo 30-ročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray proti 21-ročnému Chačanovovi (53.) síce na hlavnom Dvorci Philippa Chatriera v ich premiérovom vzájomnom zápase zaostal na víťazné údery 29:34, ale urobil citeľne menej nevynútených chýb – 14:38. Dvojnásobný zlatý olympijský medailista a držiteľ troch titulov na Majors Murray premenil 5 z 9 brejkbalov, zdolaný Chačanov využil obe svoje šance na returne.

Prípadný nezdar by pre obhajcu finálovej účasti vo francúzskej metropole Murrayho bol renkingovo najhorší na veľkej štvorke, odkedy v 2. kole newyorských US Open 2005 prehral s Francúzom Arnaudom Clémentom, vtedy 91. v hodnotení. Na RG 2006 podľahol v 1. kole domácemu Gaelovi Monfilsovi, v tej chvíli 28. v počítačovom poradí, stále je to jeho miestny negatívny rekord.

Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada Murray je v osmičke pri Seine štvrtý rok v rade a siedmy raz celkovo, v druhom prípade to znamená štvrté miesto medzi aktívnymi hráčmi za Švajčiarom Rogerom Federerom, Srbom Novakom Djokovičom a Nadalom (po 11). Brit vlani v súboji o Pohár mušketierov nestačil na Djokoviča.

Murray namiesto zhodnotenia stretnutia emotívne vyhlásil: „Netreba azda pripomínať príšerné tragédie v Londýne a Manchestri. Paríž v ostatných rokoch tiež zažil podobné problémy. Som si istý, že každý sa ku mne pripojí, aby sme v myšlienkach a modlitbách boli so všetkými zasiahnutými. Sú to záležitosti, ktoré ovplyvnili veľkú časť Európy aj sveta.“

Dvadsaťsedemročný zverenec Michaela Changa a Danteho Bottiniho Nišikori sa v bilancii proti 33-ročnému Verdascovi (37.) dostal na 4:2, pričom spočiatku mal manko 0:2. V marci sa na tvrdom povrchu v americkom Miami na Floride presadil 7:6 (2), 6:7 (5), 6:1. Priamo na RG sa vlani v 3. kole radoval po tesnom triumfe 6:3, 6:4, 3:6, 2:6, 6:4.

Nišikori sa siedmym postupom do štvrťfinále na GS stal v tomto smere najúspešnejším Japoncom v histórii. Šesť prienikov má na konte Jiro Satoh. Nišikori je v osmičke vo francúzskej metropole druhý raz, predvlani v predmetnej fáze prehral „päťseťák“ s domácim Jo-Wilfriedom Tsongom. Minulý rok ho v osemfinále zastavil ďalší hostiteľ Richard Gasquet.

Nišikori si šiesty raz za sebou na GS poradil s ľavorukým protivníkom, odkedy v Paríži pred troma rokmi v 1. kole podľahol Slovákovi Martinovi Kližanovi. Semifinalista melbournských Australian Open 2009 Verdasco bol v osemfinále pri Seine už šiesty raz, ale stále platí, že sa ešte nikdy nedostal ďalej.

„Spočiatku sa to rýchlo odvíjalo proti mne. Po prvom sete s výsledkom 0:6 mi bolo jasné, že musím pristúpiť k zmenám. Usiloval som sa hrať agresívnejšie a dávať dlhšie údery. Krok za krokom išiel môj výkon nahor,“ rekapituloval Nišikori.

Roland Garros

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):
Kei Nišikori (Jap.-8) – Fernando Verdasco (Šp.) 0:6, 6:4, 6:4, 6:0
Andy Murray (V. Brit.-1) – Karen Chačanov (Rus.) 6:3, 6:4, 6:4

Zostávajúci pondelňajší program osemfinálového 4. kola dvojhry mužov:
Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Gael Monfils (Fr.-15)
Kevin Anderson (JAR) – Marin Čilič (Chor.-7)

Od nedele známe dvojice vo štvrťfinále dvojhry mužov (dolná polovica žrebu):
Pablo Carreno-Busta (Šp.-20) – Rafael Nadal (Šp.-4)
Dominic Thiem (Rak.-6) – Novak Djokovič (Srb.-2)

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Karen Chačanov #Roladn Garros