Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková nie je Federer. Zradila ju nerozohratosť

Stála pred jedinečnou šancou. Núkajúcou otvorené náručie málokedy. Pohrdla ňou - so slzami v očiach.

01.06.2017 20:30
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (2)

Najslabšia desiatka

Keď sa Dominika Cibulková pozrela pred necelým týždňom na zoznam tenistiek, ktoré vstupovali do tohtoročného Roland Garros, nemohla v ňom nájsť výraznú favoritku. Nie však z dôvodu vzácnej vyrovnanosti. Skôr pre absenciu dominantnej líderky.

„Súčasná svetová desiatka, pri všetkej úcte, je najslabšia histórii Open éry. V takejto konkurencii mala Cibulková postúpiť veľmi ďaleko. Premrhala obrovskú príležitosť, čo ju môže ešte dlho mrzieť,“ vraví Jan Kukal.

Aj český tenisový expert sledoval trápenie slovenskej jednotky v druhom kole parížskeho grandslamu. Cibulková v ňom senzačne nestačila na Tunisanku Ons Jabeurovú – hráčku z druhej stovky svetového rebríčka. Neprešla ani kvalifikáciou Roland Garros, do hlavnej súťaže sa dostala náhodou. V pozícii lucky loserky.

Ján Kukal. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ján Kukal Ján Kukal.

„Dominika nemala svoj deň. Uznávam, prvé kolá sú nesmierne náročné, stať sa v nich môže čokoľvek. Nerozumiem však jednej veci. Pred Roland Garros odohrala Cibulková veľmi málo zápasov. Na antuke hádam len tri či štyri. To je veru obtiažna situácia. Dominika nemala možnosť dostať sa do herného rytmu. Pýtam sa, prečo nešla ešte na turnaj do Štrasburgu alebo Norimbergu? Na grandslam skrátka cestovala nerozohratá, čo sa napokon prejavilo. Jabeurová podala slabučký výkon, ani naň však Cibulková nevedela reagovať,“ pomenúva Kukal jeden z dôvodov nečakaného zlyhania.

Chýbajúce šampiónky

<A>Cibulkovej cesta druhým grandslamom roka sa skončila priskoro. O tom niet pochýb. Svetová sedmička mala podstatne vyššie ambície. „Možno i semifinálové, to by som považoval za danej situácie za úspech. Fajn by bolo aj štvrťfinále,“ tvrdí Kukal.

Daná situácia. Aká vlastne je?

Ženskému tenisu v súčasnosti chýba výrazná líderka, veľká šampiónka. Nie je ňou ani svetová jednotka Angelique Kerberová. Nemka znovu zlyhala a lúčila sa po prvom kole.

„Navyše, tehotná Serena Williamsová sa na všetkých díva len z hľadiska. Mariu Šarapovovú na Roland Garros ešte nepustili. Victoria Azarenková sa vráti až vo Wimbledone. Agnieszka Radwanská je po dlhodobom zranení. No a po tom je tu ešte Petra Kvitová. Tá mala, rovnako ako Cibulková, jednoduché prvé kolo. Obe si zrejme mysleli, ako dobre im to ide, no potom prišlo sklamanie. Na Kvitovej bolo po operácii taktiež badať, že je nerozohratá. Rozdiel medzi ňou a Dominikou bol jediný: Češka o čosi viac bojovala,“ pridáva pražský rodák ďalší postreh.

Nielen účinkovanie najväčšej slovenskej nádeje na Roland Garros, ale aj počas celej sezóny je pre fanúšikov sklamaním. Po tom, ako Cibulková triumfovala v októbri minulého roka na turnaji majsteriek a v rebríčku sa posunula do najlepšej päťky, mala tenisová verejnosť od Bratislavčanky veľké očakávania.

Žiadna pláž. Petržalská tráva

Zverenka Mateja Liptáka ich zatiaľ nenapĺňa. Kým vlani o takomto čase už mala na konte tri finálové stretnutia a jeden turnajový triumf, teraz sa môže pochváliť len dvomi účasťami v semifinále.

„Cibulková je hráčka, ktorá strháva davy. Mnohí si mysleli, že po Singapure pôjde stále nahor. Zdá sa mi však, že Dominika nie je v hlave uzrozumená s tým, že je toho schopná,“ myslí si Kukal. „Existujú mnohé prípady, keď na tenistu po veľkom úspechu doľahol útlm. Patrí medzi ne Garbine Muguruzová. Keď vlani vyhrala Roland Garros, šli jej výkony rapídne nadol,“ dodáva.

Cibulkovej prípad je v čomsi iný. K zlepšenej forme jej rozhodne nepomohlo zranenie zápästia, ktoré utrpela v apríli – pred stretnutím Pohára federácie, do ktorého napokon nezasiahla.

Dominika Cibulková na Roland Garros. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Dominika Cibulková Dominika Cibulková na Roland Garros.

„Samozrejme, prišla tým o niekoľko týždňov, počas ktorých sa mohla vyhrať. To potrebuje. Cibulková predsa nie je Roger Federer, ktorý si môže dovoliť chodiť len po grandslamoch,“ uznáva Kukal.

Čo by finalistke Australian Open 2014 či semifinaliste Roland Garros 2009 odporučil?

„Antukovú časť sezóny musí hodiť za hlavu. A začať drieť. Potrebuje trochu oddychu, ale aktívneho. Nemala by ísť kdesi na pláž, ale skôr do hôr, aby pracovala na fyzičke. A potom rovno do Petržalky. Na krásny trávnatý dvorec, je lepší ako vo Wimbledone. Hráčky, ktoré skoro skončia v Paríži, majú veľkú šancu sa kvalitne pripraviť na ďalší grandslam roka,“ radí 74-ročný Kukal.

Po parížskom ronila Cibulková slzy. Bude odchádzať z Londýna s úsmevom?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Jan Kukal #Roland Garros 2017