Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pod krídlami legendy. Hviezdy majú víťaznú rovnicu

Vo futbalovom svete platí nepísané pravidlo: z výnimočného hráča zväčša nevyrastie skvelý tréner. Zdá sa, že v tenisovom to funguje inak. Za chrbtom najväčších hviezd stoja legendy z rokov minulých.

01.06.2017 09:00
Novak Djokovič, Andre Agassi Foto: ,
Novak Djokovič a Andre Agassi počas tréningu na Roland Garros.
debata

Murrayov trend

Pred siedmimi sezónami urobil Andy Murray odvážny pokus. Zveril sa do rúk Ivana Lendla – osemnásobného grandslamového šampióna, niekdajšej svetovej jednotky. Človeka, ktorému v osemdesiatych rokoch patrili najslávnejšie dvorce sveta.

Záruku, že ťah s nasadením úspešného hráča na post trénera vyjde, však Brit nemal. „Ivan je jeden z najlepších tenistov histórie. O tom nikto nepochybuje. Je to však aj výborný tréner. Na mojich úspechoch má obrovskú zásluhu. O tenise vie všetko. Za jeho rady som mu nesmierne vďačný,“ hovoril Murray v septembri 2012.

Stál na najväčšom dvorci vo Flushing Meadows. V rukách držal trofej. Svoju prvú grandslamovú – pre víťaza US Open. Lendl sa na neho usmial. Hádam po prvý raz od začiatku spolupráce. Už o necelý rok ďakoval Murray svojmu koučovi znovu. Tentoraz po triumfe vo Wimbledone.

Keď sa obaja na čas rozišli, priznal rodák z Glasgowa, že je zdrvený. Nie div, uvedomoval si, že práve pod Lendlom sa dočkal najväčších úspechov. Nadviazal na ne až po tom, ako si s ním ostravský rodák znovu potriasol rukou na znak obnovenia spolupráce. Znovu si podmanili Wimbledon, po druhý raz oslavovali zlato spod olympijských kruhov.

Murray ukázal tenisovému svetu cestu, nastavil nový trend, objavil víťaznú rovnicu. Hviezda + legenda = úspech.

Hviezdny lesk z tribún

Konkurencia neváhala. Overený pokus vyskúšala. Rafael Nadal + Carlos Moya. Stan Wawrinka + Magnus Norman. Tomáš Berdych + Goran Ivaniševič. Či naposledy: Novak Djokovič + André Agassi.

„Tenis je v súčasnosti nesmierne vyrovnaný. Rozhodujú detaily, rady sú nad zlato. Prečo by ste si teda nemali nechať poradiť od tých, ktorí to na kurtoch vedeli najlepšie,“ zamýšľal sa pred časom Jan Kukal, český tenisový expert.

Aj preto sa na tribúnach parížskeho areálu Rolanda Garrosa, v dejisku druhého grandslamového turnaja roka, leskne jedna hviezda vedľa druhej. Muži, ktorí zdvíhali nad hlavy najslávnejšie trofeje, teraz navonok pokojne sedia na svojich miestach, no ich vnútrom lomcuje nervozita. Každú loptičku hypnotizujú, svojho zverenca by najradšej ovládali ako na Playstation.

Zatiaľ im to s pomyselnými tlačidlami a páčkami na najslávnejšej antuke planéty ide. Do tretieho kola poľahky prekĺzol najväčší favorit Nadal i obhajca titulu Djokovič. „Pod vedením Agassiho sa cítim na kurte každým dňom lepšie. André ma vie skvele pochopiť,“ hovoril Srb, ktorý si včera poradil s Portugalčanom Joaom Sousom.

Mimochodom, spolu s Agassim získali dve desiatky grandslamových titulov. Za nimi nasleduje španielska dvojica Nadal – Moya s pätnástimi triumfmi na turnajoch veľkej štvorky. Tretia priečka patrí duu Murray – Lendl (11).

Ktorý z hviezdnych tenisových párov sa tento rok odfotografuje s trofejou pod slávnou Eiffelovou vežou?

Legendy v hráčskych lóžach
Andy Murray (3) Ivan Lendl (8)
Novak Djokovič (12) André Agassi (8)
Stan Wawrinka (3) Magnus Norman (0)
Rafael Nadal (14) Carlos Moya (1)
Kei Nišikori (0) Michael Chang (1)
Tomáš Berdych (0) Goran Ivaniševič (1)

pozn. v zátvorke je počet grandslamových titulov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Tomáš Berdych #Ivan Lendl #Andre Agassi #Kei Nišikori #Stan Wawrinka #Goran Ivaniševič #Magnus Norman #Carlos Moya #Michael Chang