Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Téma gejov dorazila aj na parížsku antuku. Budú hráči ignorovať legendu?

Holandská tenistka Richel Hogenkampová neberie austrálskej legende Margaret Courtovej právo na názory, ale s jej odmietavým postojom k manželstvám gejov a lesieb nesúhlasí.

30.05.2017 11:08 , aktualizované: 11:20
Margaret Courtová, Rod Laver Foto:
Austrálske tenisové legendy Margaret Courtová a Rod Laver.
debata (9)

„Osobne? Mám priateľku. Ja to teda, pochopiteľne, vnímam úplne inak,“ povedala kvalifikantka Hogenkampová po svojom pondelňajšom víťazstve 6:2, 7:5 nad srbskou bývalou jednotkou svetového rebríčka Jelenou Jankovičovou v 1. kole parížskeho antukového grandslamového turnaja Roland Garros.

Držiteľka 24 vrcholných titulov vo dvojhre Courtová nedávno vyhlásila, že bude bojkotovať aerolinky Qantas pre ich podporu sobášov osôb rovnakého pohlavia. Národná asociácia Tennis Australia v komuniké vyjadrila rešpekt k športovým úspechom terajšej pastorky, ale zdôraznila, že vyznáva opačné hodnoty. Okamžite sa objavili úvahy o možnom premenovaní Dvorca Margaret Courtovej v grandslamovom Melbourne.

„Možno by ten názov mohli zmeniť. Pre niektorých z nás totiž nemusí byť pocitovo práve najpríjemnejšie hrať na kurte nesúcom jej meno,“ podotkla Hogenkampová, citoval ju portál Tenisovej asociácie žien (WTA). Dvadsaťpäťročná Holanďanka sa nachádza na 105. pozícii v počítačovom poradí. V 2. kole RG ju preverí Belgičanka Elise Mertensová.

Hnevajú sa aj krajanky z Austrálie

Austrálska tenisová jednotka Samantha Stosurová dokonca navrhla, aby hráči a hráčky v budúcom roku na Australian Open bojkotovali kurt pomenovaný po Margaret Courtovej.

Postoj austrálskej tenisovej legendy odsúdila okrem iného aj Martina Navrátilová, ktorú Courtová už v minulosti verejne kritizovala pre jej sexuálnu orientáciu. Podľa českej rodáčky a držiteľky 18 grandslamových titulov by zástupcovia Melbourne Parku mali meno Courtovej z názvu druhého najväčšieho dvorca v areáli stiahnuť.

Stosurová neverí, že k premenovaniu dôjde, hráči sa ale podľa nej môžu rozhodnúť, že na budúci rok na tomto dvorci nenastúpia. „Kurt je pomenovaný Aréna Margaret Courtovej kvôli tomu, čo dokázala v tenise, a tak to je,“ povedala tridsaťtriročná niekdajšia šampiónka US Open médiám v Paríži na Roland Garros.

„S jej názormi nesúhlasím, ale uvidíme, čo bude, až sa budúci rok vrátime na Australian Open. Kto bude chcieť hrať v Aréne Margaret Courtovej a kto nie,“ dodala Stosurová.

Vyjadrenie Courtovej, ktorá je kresťanskou pastorkou, sa dotklo aj ďalšej austrálskej tenistky Casey Dellacquaovej. Bývalá víťazka Roland Garros v zmiešanej štvorhre ho na svojom twitterovom účte glosovala slovami „čo je veľa, to je veľa“ a pripomenula otvorený list, v ktorom Courtová v roku 2013 kritizovala rodičovstvo párov rovnakého pohlavia po tom, čo partnerka Dellacquaovej porodila ich prvé dieťa.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Roland Garros 2017 #Margaret Courtová #Richel Hogenkampová