Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Líhala si pod skalpel, Rybáriková v Paríži zažiarila. Kučovej rýchly koniec

Najprv jej chirurgovia dávali dokopy zápästie na ľavej ruke. Vzápätí jej skalpelom otvárali pravé koleno. Bez tenisu bola viac ako šesť mesiacov.

29.05.2017 17:39 , aktualizované: 22:01
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková.
debata (1)

Magdaléna Rybáriková nemá za sebou príjemné obdobie. Zo zdravotného hľadiska ho možno označiť za najnáročnejšie v kariére. Slovenská tenistka si od júla lanského do februára tohto roka častejšie líhala na stôl v operačnej sále ako nastupovala na súťažné kurty.

Namiesto presných a tvrdých forhendov či bekhendov sedela doma, čítala knihy či sledovala filmy. Vo svetovom rebríčku sa neustále zosúvala – až na 200. miesto.

Do profesionálneho kolotoča sa 28-ročná rodáčka z Piešťan vrátila v polovici februára na turnaji v Altenkirchene. Uhrala semifinále a naznačila, že jej návrat nemusí byť natoľko bolestivý. Formu potvrdila aj tesne pred Roland Garros – ovládla dvojicu turnajov v Japonsku, odkiaľ cestovala do Paríža s deväťzápasovou víťaznou sériou.

Natiahla ju aj na najslávnejšej antuke sveta. Rybáriková v pondelok prekvapujúco zdolala nasadenú Američanku Coco Vandeweghovú. Aj vďaka parádnemu vstupu do zápasu, keď vyhrala úvodných päť hier.

Rybáriková sa semifinalistky tohtoročného Australian Open, ktorá je vo svetovom rebríčku o 172 miest vyššie (20.), nezľakla. Hrala bez prehnaného rešpektu, uvoľnene, odvážne. Ťažkú hlavu si nerobila ani z toho, že súboj s Vandeweghovou bol pre ňu prvým na antuke v tejto sezóne.

„Som veľmi šťastná, že som v 2. kole. Pravdupovediac, príliš som to neočakávala. Vravela som si, že nemám čo stratiť, no CoCo bola jasná favoritka. Myslela som si, že na antuke nemá až také dobré výsledky, ale potom som si pozrela, že v Madride uhrala štvrťfinále, zdolala tam dosť kvalitné hráčky a aj predtým odohrala dobré súboje,“ povedala Rybáriková.

Rybáriková si v druhom kole Roland Garros zahrá po siedmy raz v kariére. Ďalej sa na parížskej antuke nikdy nedostala. Tentoraz sa jej do cesty postaví nenasadená Kolumbijčanka Mariana Duqueová.

„Je to veľmi dobrá antukárka, tento povrch má najradšej. Povedala by som, že je to, ako keby hrala ona proti mne na tráve. Favoritkou teda bude súperka, no som konečne zdravá a zabojujem zo všetkých síl,“ predznamenala podľa Sport24.sk Rybáriková.

Kristína Kučová v 1. kole nestačila na Stosurovú

Nedarilo sa však Kristíne Kučovej, ktorá prehrala 5:7, 1:6 s jasne favorizovanou Austrálčankou Samanthou Stosurovou nasadenou ako dvadsiatou treťou.

Kristína Kučová v dueli proti Samanthe... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Kristína Kučová Roland Garros 2017 Kristína Kučová v dueli proti Samanthe Stosurovej na Roland Garros 2017.

Víťazka súťaže junioriek z US Open 2007 Kučová v úvodnom dejstve viedla nádejne 4:2 a neskôr za stavu 5:4 mala setbal pri vlastnom podaní, ale nedala, urobila dvojchybu. „Bol to zlomový moment. Možno mi chýba viac takýchto dôležitých bodov, ktoré by som vyhrala,“ uznala K. Kučová v rozhovore pre slovenské médiá, citoval ju portál Sport24.sk.

Stosurová zužitkovala tretí jednotlivý brejkbal v tomto geme a napokon si pripísala šesť hier v rade na 7:5, 3:0. V treťom geme druhej časti odvrátila dva brejkbaly, v piatej hre tiež (4:1). Následne sama zabrala na returne a potom sa hladko dopodávala k triumfu. V 2. kole bude Stosurová čeliť Belgičanke Kirsten Flipkensovej.

„Som smutná, že v prvom sete, ktorý som si dobre rozohrala, som nevyužila setbal. Potom som sa úplne zlomila a v druhom dejstve som odišla,“ skonštatovala Slovenka.

Kučová hrala s obviazaným pravým kolenom, pred pár dňami vyležala virózu: „Na to sa však nemôžem vyhovárať. Dala som do toho všetko. Nedávno som ešte zvažovala operáciu kolena, teraz sa zdá, že je to na dobrej ceste, aby sa dalo dokopy.“

Od minulého utorka 27-ročná Bratislavčanka K. Kučová, 95. v singlovom renkingu WTA, hrala s 33-ročnou univerzálkou Stosurovou (22., bola však aj na 4. pozícii) premiérovo v kariére. Austrálčanka je hrdinkou newyorských US Open 2011, rok predtým bola na RG vo finále, vlani v semifinále. Do francúzskej metropoly teraz pricestovala s titulom zo Štrasburgu.

Oba základné údery obojručne hrajúca „Kika“ Kučová sa predstavila v hlavnej singlovej súťaži na veľkej štvorke piaty raz, na tomto podujatí však debutovala. Bola v 2. kole Wimbledonu 2009 a Australian Open 2017.

Zo Sloveniek sa už v nedeľu dostala do 2. kola Dominika Cibulková, v pondelok ešte bude v akcii Magdaléna Rybáriková, v utorok Jana Čepelová, ale aj Martin Kližan a Jozef Kovalík.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Magdaléna Rybáriková (SR) – CoCo Vandeweghová (USA-19) 6:1, 6:4
Samantha Stosurová (Aus.-23) – Kristína Kučová (SR) 7:5, 6:1
Karolína Plíšková (ČR-2) – Čeng Saj-saj (Čína) 7:5, 6:2
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-4) – Francesca Schiavoneová (Tal.) 6:2, 6:4
Caroline Wozniacka (Dán.-11) – Jaimee Fourlisová (Aus.) 6:4, 3:6, 6:2
Kristina Mladenovicová (Fr.-13) – Jennifer Bradyová (USA) 3:6, 6:3, 9:7
Jelena Vesninová (Rus.-14) – Beatriz Haddadová-Maiová (Braz.) 6:2, 3:6, 6:4
Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-16) – Patricia Maria Tigová (Rum.) 6:1, 1:0 – skreč, Tigová odstúpila
Kiki Bertensová (Hol.-18) – Ajla Tomljanovičová (Aus.) 4:6, 6:1, 6:1
Elise Mertensová (Belg.) – Daria Gavrilovová (Aus.-24) 7:6 (4), 1:6, 6:4
Carina Witthöftová (Nem.) – Lauren Davisová (USA-25) 2:6, 6:3, 6:3
Julia Putincevová (Kaz.-27) – Myrtille Georgesová (Fr.) 6:3, 6:0
Ana Konjuhová (Chor.-29) – Danka Koviničová (Č. Hora) 7:5, 7:6 (4)
Šuaj Čang (Čína-32) – Donna Vekičová (Chor.) 7:5, 6:4
Francoise Abandová (Kan.) – Tessah Andrianjafitrimová (Fr.) 6:3, 6:4
Jekaterina Alexandrovová (Rus.) – Kateřina Siniaková (ČR) 6:4, 2:6, 6:2
Catherine Bellisová (USA) – Quirine Lemoineová (Hol.) 6:3, 3:6, 6:1
Verónica Cepedeová-Roygová (Parag.) – Lucie Šafářová (ČR) 6:1, 6:4
Mariana Duqueová-Marinová (Kol.) – Irina-Camelia Begová (Rum.) 7:6 (2), 6:4
Sara Erraniová (Tal.) – Misaki Doiová (Jap.) 7:6 (7), 6:1
Kirsten Flipkensová (Belg.) – Mandy Minellová (Lux.) 6:3, 6:3
Richel Hogenkampová (Hol.) – Jelena Jankovičová (Srb.) 6:2, 7:5
Ons Jabeurová (Tun.) – Ana Bogdanová (Rum.) 6:3, 6:4
Anett Kontaveitová (Est.) – Monica Niculescová (Rum.) 7:5, 6:1
Johanna Larssonová (Švéd.) – Natalia Vichľancevová (Rus.) 6:4, 6:4
Varvara Lepčenková (USA) – Andrea Petkovicová (Nem.) 6:4, 3:6, 6:3
Magda Linettová (Poľ.) – Alizé Limová (Fr.) 6:0, 7:5
Pauline Parmentierová (Fr.) – Irina Chromačevovová (Rus.) 6:3, 6:0

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kristína Kučová #Samantha Stosurová