Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Venus odštartovala svoj 20. turnaj na Roland Garros. Jednotka pavúka vypadla

Americká tenistka Venus Williamsová pri svojom jubilejnom 20. štarte na parížskom antukovom grandslamovom turnaji Roland Garros zvládla 1. kolo dvojhry žien.

28.05.2017 19:54
Venus Williamsová Foto: ,
Venus Williamsová v 1. kole Roland Garros.
debata

Niekdajšia jednotka singlového renkingu v nedeľu zvíťazila nad Číňankou Wang Čchiang 6:4, 7:6 (3). V druhej časti sa dostala z manka 3:5 na gemy vrátane dvoch setbalov v rade pri svojom podaní v deviatej hre.

Tridsaťšesťročná držiteľka siedmich singlových trofejí z veľkej štvorky Venus bola vo francúzskej metropole vo finále ročníka 2002. Podľahla v ňom svojej mladšej sestre Serene (aktuálne pauzuje pre tehotenstvo) rovnako ako v januári 2017 v súboji o titul na melbournských Australian Open.

Práve na týchto dvoch podujatiach sa v rámci Majors ešte nestala šampiónkou. Na Wimbledone sa presadila v sezónach 2000, 2001, 2005, 2007 a 2008 a na US Open v rokoch 2000 a 2001. Aktuálna jedenástka svetového rebríčka WTA Venus Williamsová bude v 2. kole pri Seine hrať s Japonkou Kurumi Narovou.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Venus Williamsová (USA-10) – Wang Čchiang (Čína) 6:4, 7:6 (3)

Makarovová vyradila Kerberovú

Ruská univerzálka Jekaterina Makarovová zvíťazila jasne dvakrát 6:2 nad nemeckou líderkou svetového rebríčka Angelique Kerberovou. Makarovová, ktorá v tejto sezóne už tri razy premohla Slovenku Dominiku Cibulkovú, bude v 2. kole čeliť úspešnej u duelu Lesia Curenková (Ukr.) – Kateryna Kozlovová (Ukr.).

Kerberová je prvou jednotkou „pavúka“ v tzv. Open Ere, ktorá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska neprekonala úvodnú prekážku. V roku 2004 Belgičanka Justine Heninová a v sezóne 2014 Američanka S. Williamsová zaváhali v 2. kole. V otvorenej ére jednotka nasadenia tropla v 1. kole na Majors len piaty raz. Teraz to bolo premiérovo od Wimbledonu 2001, keď Švajčiarka Martina Hingisová nestačila na Španielku Virginiu Ruanovú-Pascualovú.

Kerberová mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 16:25, Makarovová 26:19. Nemka doplatila na chabú efektivitu pri brejkbaloch: využila iba 2 zo 16 možností na príjme. V záverečnom geme nepremenila sedem príležitostí vrátane troch za sebou.

„Bolo to fakt náročné. Ona je jednotka rebríčka, skvelá hráčka. Vedela som, že si to budem musieť uhrať sama, nedaruje mi to. Bojovala som aj s emóciami,“ povedala 40. žena singlového hodnotenia Makarovová, ktorá síce na tomto turnaji triumfovala s krajankou Jelenou Vesninovou vo štvorhre v sezóne 2013, ale vo dvojhre debutovala na hlavnom kurte.

Jekaterina Makarovová v zápase proti Nemke... Foto: Reuters, PASCAL ROSSIGNOL
Jekaterina Makarovová Jekaterina Makarovová v zápase proti Nemke Kerberovej.

Dvadsaťosemročná Moskovčanka je bývalou osmičkou počítačového poradia a semifinalistkou US Open 2014 a Australian Open 2015, pri Seine má rekord v podobe osemfinálového 4. kola z edícií 2011 a 2015. Tento rok sa môže pochváliť štatistikou 5:1 proti členkám Top 10.

Kerberovej nezdar znamená, že k 12. júnu sa na čele systému môžu ocitnúť Karolína Plíšková a Simona Halepová. Češka na to potrebuje prienik do finále, Rumunka titul. Sú v rovnakej polovici žrebu.

„Myslím si, že súperka odohrala vydarený zápas. Bolo to ťažké prvé kolo. Ja som mala pár šancí v úvodnom sete, v druhom tiež, ale nevyužila som ich. Podľa mňa to bolo kľúčové. V druhej časti som verila, že môžem zvládnuť obrat, snažila som sa až do poslednej loptičky, ona si však počínala dobre,“ uznala 29-ročná dobyvateľka vlaňajších Australian Open aj US Open Kerberová, citoval ju web Tenisovej asociácie žien (WTA).

Nemka s poľskými koreňmi v Paríži najďalej bola vo štvrťfinále pred piatimi rokmi. Vlani sa takisto lúčila hneď v 1. kole, vtedy nenašla recept na Holanďanku Kiki Bertensovú.

„Vlani to bolo úplne iné. Tlak je prítomný vždy, ale tento rok sú nároky na mňa oveľa väčšie a to najmä na vrcholných turnajoch. Aj sama od seba očakávam oveľa viac, lebo si uvedomujem, čoho som schopná. Na antuke sa však necítim práve najlepšie, nemám najkvalitnejší pohyb. Normálne to patrí k mojim prednostiam, nie však na tomto povrchu. Vždy je to pre mňa iné a zložité. Samozrejme, som sklamaná, že antuková časť sezóny mi nevyšla. Možno je však prospešné, že pre mňa sa už skončila. Musím sa nájsť a snažiť sa zabudnúť na toto obdobie tak rýchlo, ako sa len bude dať. Potrebujem sa ‚resetovať‘ a začať na tráve odznova,“ skonštatovala Kerberová.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Jekaterina Makarovová (Rus.) – Angelique Kerberová (Nem.-1) 6:2, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Roland Garros 2017