Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Späť vo svojom svete. Kvitovú hnala za víťazstvom viera a guráž

Mala strach. Že už nikdy nechytí do ruky raketu. Že sa už nikdy nedočká (zbožňovaného) víťazného pocitu. Že sa už nikdy nevráti do svojho sveta.

28.05.2017 13:06
Petra Kvitová Foto: ,
Petra Kvitová na Roland Garros.
debata

Pred piatimi mesiacmi obletela tenisový svet krutá správa: Petru Kvitovú napadol neznámy páchateľ. Nožom jej na ľavej ruke, v ktorej drží raketu, spôsobil vážne poranenia. Tie si vyžiadali okamžitú operáciu. Počas takmer štvorhodinového zákroku zašili chirurgovia českej hviezde poranené šľachy na všetkých prstoch a dva nervy.

„Nájdu sa ľudia, ktorí si myslia, že už nikdy nebudem hrať tenis. Priznám sa, aj ja mám obavy,“ hovorila Kvitová niekoľko dní po operácii.

Uplynulo päť mesiacov a 27-ročná tenistka je späť na súťažných kurtoch. A nie na hocijakých. Návrat si naplánovala priamo na najslávnejšej antuke sveta – na grandslamovom Roland Garros. V úvodnom kole preverila Kvitovej schopnosti Američanka Julia Boserupová. Češka ju zdolala hladko – vo dvoch setoch – 6:3, 6:2. „Je pre mňa pocta byť v Paríži. Som rada, že som sa takto rozhodla. Ďakujem najbližším, že ma pri tomto kroku podporili,“ hovorila po premenenom mečbale.

V okamihu, keď sa diváci roztlieskali a hlavná rozhodkyňa hlásila do mikrofónu, že Kvitová je víťazkou zápasu, vypadla jej raketa z ruky. Tvár si ukryla do dlaní, oči sa jej v okamihu zaleskli. Zadívala sa do hľadiska, kde jej tlieskali členovia tímu i rodinní príslušníci.

Každý z nich odetý do čierneho trička. Na ňom sa vynímali tri nápisy: Courage (odvaha, guráž), Belief (viera) a Jedem – doplnené o srdiečko.

Prvé dva hnali Kvitovú vpred. Tretí je pokrikom, ktorý ju sprevádza počas celej kariéry.

„Viete, naplno trénujeme len tri týždne. Nevedela som, čo môžem od tohto zápasu očakávať. Netušila som, do čoho idem. Som šťastná, že som ho zvládla,“ vravela dojatá víťazka v rozhovore s Marion Bartoliovou, niekdajšou francúzskou tenistkou.

Kvitová prežívala výnimočné okamihy. Keď už bolo jasné, že na kurty sa jedného dňa vráti, málokto veril, že k tomu príde tak skoro. Navyše, na grandslame, kde je nápor na telo i psychiku každého tenistu mimoriadne veľký.

Rodáčka z Bílovca však zariskovala. Na radosť fanúšikov, rodiny (svojej i tenisovej) a najmä seba samej.

Predtým, ako opustila dvorec, posedela si na lavičke, pohľad uprela do zeme. Napriek tomu, že dva razy vyhrala slávny Wimbledon, päťkrát Pohár federácie, prežila toho neúrekom, tento moment bol pre ňu špeciálny.

„Viem, že idem na grandslam, ale pre mňa tento turnaj znamená v tejto chvíli ešte o čosi viac,“ tvrdila už pred zápasom.

Nie div, Kvitová sa vrátila do svojho sveta.

Vitaj späť!

Dvojhra žien – 1. kolo:
Jekaterina Makarovová (Rus.) – Angelique Kerberová (Nem.-1) 6:2, 6:2
Petra Kvitová (ČR-15) – Julia Boserupová (USA) 6:3, 6:2
Timea Bacsinszká (Švaj.-30) – Sara Sorribesová-Tormová (Šp.) 6:1, 6:2
Mónica Puigová (Portor.) – Roberta Vinciová (Tal.-31) 6:3, 3:6, 6:2
Madison Brenglová (USA) – Julia Görgesová (Nem.) 1:6, 6:3, 13:11
Jelena Ostapenková (Lot.) – Louisa Chiricová (USA) 4:6, 6:3, 6:2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Roland Garros 2017