Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kovalík vs. Gombos. Kto z nich postúpi v Paríži do hlavnej súťaže?

Pikantnú príchuť bude mať pre slovenský tenis piatkové finále trojkolovej kvalifikácie na druhý grandslamový turnaj roka Roland Garros na antuke v Paríži.

25.05.2017 09:41
Jozef Kovalík Foto: ,
Jozef Kovalík.
debata

V boji o hlavnú súťaž dvojhry mužov na seba narazia Jozef Kovalík a Norbert Gombos.

Kovalík zvíťazil 6:4, 6:4 nad Talianom Lucom Vannim nasadeným ako dvadsiatym v stredajšom stretnutí 2. kola kvalifikácie. V prvom sete predviedol Kovalík okamžitý rebrejk na 1:1 a premenil tretí setbal na returne v desiatom geme, prvé dva boli za sebou. V druhom dejstve napokon nedoplatil na to, že za stavu 5:3 prišiel o servis. Následne totiž ešte raz zabral na príjme.

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Kovalík, 152. v singlovom renkingu ATP, sa revanšoval 31-ročnému Vannimu (120.) za prehry, ktoré inkasoval – zhodne na tvrdom povrchu – predvlani v talianskej Brescii a minulý rok v čínskom Šen-čene. Bývalý 109. hráč počítačového poradia Kovalík má proti 26-ročnému Gombosovi (92.) medzinárodnú bilanciu 0:5. Vlani v novembri na bratislavskom halovom „hardovom“ challengeri, na ktorom kolega z daviscupovej reprezentácie v úplne odlišných podmienkach oproti terajším získal titul, prehral v 1. kole tesne 7:6 (2), 6:7 (5), 4:6.

Zverenec Borisa Borgulu v rámci programu NTC Kovalík si zatiaľ zahral v hlavnej singlovej súťaži na Majors dvakrát, a to na melbournských Australian Open a newyorských US Open 2016. Pred dvanástimi mesiacmi sa lúčil už v 1. kole kvalifikácie medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska. Pri jedinom ďalšom pokuse v Paríži už v sezóne 2013 bol v 2. kole kvalifikácie, takže teraz si posunul miestny osobný rekord. Medzi juniormi neprešiel v rokoch 2009 a 2010 úvodným kolom.

Norbert Gombos. Foto: SITA, Marko Erd
Norbert Gombos Norbert Gombos.

Gombos nasadený ako piaty zvíťazil v stredajšom 2. kole kvalifikácie 7:6 (3), 6:3 nad Japoncom Jasutakom Učijamom. V otváracom sete napokon nepykal za to, že nezužitkoval jeden brejkbal v deviatom geme a dve možnosti za sebou na príjme v jedenástej hre (sám v celej tejto časti nečelil žiadnej hrozbe straty podania). V tajbrejku totiž odskočil na 3:0 a definitívu naznačil upravením z 3:1 na 6:1, potom premenil tretí setbal. V druhom dejstve mu stačil brejk na 3:1. Na returne v ôsmom geme síce nedal päť jednotlivých mečbalov, ale vzápätí sa na 30 dopodával k postupu.

Gombos vedie nad Kovalíkom v štatistike z medzinárodných konfrontácií vysoko 5:0. Proti Vannimu je jeho skóre 2:2. V bilancii s 24-ročným Učijamom, 179. v singlovom renkingu, sa ujal vedenia 2:1. Revanšoval sa mu za prehru 7:6 (6), 3:6, 4:6 z vlaňajšieho „hardového“ Šanghaja a nadviazal na antukový Samarkand spred piatich rokov (6:1, 6:3).

Dvadsaťšesťročný galantský rodák Gombos, rekordne 92. vo svetovom rebríčku vo dvojhre a len druhý týždeň v kariére člen Top 100, sa usiluje o svoju premiéru v hlavnej singlovej súťaži na veľkej štvorke. Finalista minulotýždňového challengeru v nemeckom Heilbronne to zatiaľ vo francúzskej metropole skúšal v kvalifikácii trikrát: v sezóne 2014 stroskotal v 1. kole, predminulý rok v 2. kole a vlani v 1. kole. Zverenec Ladislava Simona si teda teraz zlepšil miestne osobné maximum. Gombos vopred má istotu, že v prípade nezdaru pri Seine podstúpi debut v hlavnej súťaži na Majors na londýnskom Wimbledone (3. – 16. júla), keďže pri tohtotýždňovej uzávierke sa ocitol nad čiarou.

Priamo v hlavnej súťaži dvojhry mužov na RG 2017 sa zo SR predstaví Martin Kližan, u žien Dominika Cibulková, Jana Čepelová, Kristína Kučová a Magdaléna Rybáriková, z kvalifikácie sa k nim môžu pridať Rebecca Šramková a Viktória Kužmová.

Dvojhra mužov – kvalifikácia – 2. kolo:
Norbert Gombos (SR-5) – Jasutaka Učijama (Jap.) 7:6 (3), 6:3
Jozef Kovalík (SR) – Luca Vanni (Tal.-20) 6:4, 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gombos #Jozef Kovalík #Roland Garros 2017