Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nohy z betónu mu vytrhla pšenica. Djokovič konal opačne, ako mu radili

Mal schopnosti, nechýbal mu talent. Bol ctižiadostivý, výnimočne dobrý. Dopúšťal sa však chyby, ktorá mu bránila vzlietnuť až ku hviezdam - telu dával nesprávne palivo.

20.05.2017 11:00
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Napriek tomu, že Novak Djokovič oslávi o dva dni ešte len tridsiate narodeniny, už teraz je zrejmé, že v tenisovej histórii mu bude aj po ukončení kariéry patriť výnimočné miesto.

Niekdajšia svetová jednotka sa pýši dvanástimi grandslamovými titulmi, ovládla 67 turnajov ATP, na prémiách zarobila viac ako 100 miliónov amerických dolárov.

Čo priviedlo charizmatického Srba k výnimočným úspechom i rozprávkovému bohatstvu?

„Novak sa zbavil toho, čo mu bránilo v dosahovaní špičkových fyzických i mentálnych výkonov. Ako? Skrátka konal opačne, ako odporúčajú bežní výživoví poradcovia. Zo stravy vylúčil na prvý pohľad zdravé celozrnné pečivo,“ hovorí William Davis, autor bestselleru Život bez pšenice.

Djokovič je povestný prísnou disciplínou. Priviedol ho k nej – ako to už chodí – zlomový okamih. Vo štvrťfinále Australian Open 2010 prehral s Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom.

„Bolo to moje osobné dno, hotová poprava. Zatiaľ čo súper na kurte tancoval, ja som bol bez energie. Mal som za sebou sedemnásť rokov každodenného tréningu. Napriek tomu som nebol dostatočne fyzicky silný,“ uviedol Djokovič v knihe Naservírujte si víťazstvo.

Novak Djokovič v obrazoch Fotogaléria - 155 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič počas zápasu s Nicolásom Almagrom.

Niekdajší zverenec Slováka Mariána Vajdu (jedného z kľúčových mužov v jeho živote, ktorý ho viedol viac ako desaťročie) našiel pomoc na Cypre. Jeho súboj s Tsongom totiž práve odtiaľ sledoval výživový expert Igor Cetojevič. Stretol sa s ním, z jedálnička mu vyškrtol chlieb, koláče či cestoviny. Skrátka – všetku pšenicu.

„Predtým, ako som podstúpil zmenu, som mal na kurte často veľmi nepríjemné pocity. Hučalo mi v hlave, cítil som bolesť. Akoby sa mi zavrel nos, zovrela hruď. Nohy som mal ako v betóne. Rok po zmene bol zo mňa nový človek. Bol som o päť kilogramov ľahší, no silnejší a zdravší ako nikdy predtým,“ spomína si Djokovič.

Od toho okamihu bol belehradský rodák, ktorý každý deň začína pohárom čistej vody, nezastaviteľný. Kráľovské žezlo pre najlepšieho tenistu planéty si uchmatol razantne, bez najmenšieho zaváhania.

A hoci v ostatnom roku zo svojej suverenity čosi stratil, len málokto pochybuje o tom, že jedného dňa sa na trón znovu posadí.

Napokon, na ňom mu to pristane najviac.v

3× Novak Djokovič

  • Jeho prvou trénerkou bola Jelena Genčičová. Okrem tenisu ho viedla aj k počúvaniu vážnej hudby a čítaniu Puškina.
  • Počas útokov NATO na Belehrad strávil s rodičmi i bratmi Djordem a Markom 78 nocí v bunkri.
  • Je otcom dvojročného Stefana, ktorého má s manželkou Jelenou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič