Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šarapovová nedostala voľnú kartu ani na parížsku kvalifikáciu

Ruská tenistka po zákaze štartu na 15 mesiacov za porušenie antidopingových pravidiel Maria Šarapovová nedostala voľnú kartu na štart v hlavnej súťaži dvojhry či aspoň v kvalifikácii na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (28. mája - 11. júna).

16.05.2017 21:50 , aktualizované: 17.05.2017 10:37
Mária Šarapovová, radosť Foto: ,
Mária Šarapovová.
debata (3)

V utorok to oznámila organizujúca Francúzska tenisová federácia (FFT).

„Rozhodol som nedať voľnú kartu Marii Šarapovovej. Je mi Marie ľúto, jej fanúšikov takisto. Asi budú sklamaní a ona tiež. Je to však moja zodpovednosť. Mám misiu ochraňovať tento šport a jeho vysoké štandardy,“ uviedol prezident FFT Bernard Giudicelli v priamom prenose na facebooku.

„Dištanc má za sebou a môže podstúpiť vlastnú cestu za novými úspechmi. Voľná karta môže byť pri návrate po zranení, ale nie pri návrate po treste za doping,“ dodal Giudicelli. Viaceré twitterové zdroje pripomenuli, že Francúzi neuhli ani pre marketingové záujmy vzhľadom na absenciu superhviezd Rogera Federera zo Švajčiarska (vynecháva celú antukovú časť sezóny) a Američanky Sereny Williamsovej (tehotenstvo).

„Sú to dve úplne odlišné záležitosti. Organizujeme grandslamový turnaj, nie kasting,“ povedal už v apríli pre AFP Giudicelli, zdieľal to napríklad web ORF. „Je to komplikované. Chceme, aby sa po dopingovom prípade hľadelo na Mariu ako na kompletne akceptovateľnú. Integrita je však jedným
z našich hlavných pilierov. Nemôžeme na jednej strane zvyšovať financie na boj proti dopingu a na druhej strane pozvať Šarapovovú,“ vyhlásil Giudicelli, keď vyvstali informácie, že FFT od marca diskutuje s Ruskou, resp. jej manažmentom, a vtedy doplnil: „Stretneme sa s ňou, vypočujeme si jej názory, potom sa pozhovárame s riaditeľom podujatia Guyom Forgetom a rozhodneme sa.“

Nemôžeme na jednej strane zvyšovať financie na boj proti dopingu a na druhej strane pozvať Šarapovovú.
Bernard Giudicelli, prezident Francúzskej tenisovej federácie

Giudicelli teraz na tému zníženia diváckej, obchodnej a mediálnej príťažlivosti RG skonštatoval: „Viem, aká je Mariina kapacita. Poznám očakávania fanúšikov a vysielateľov. Pre mňa však bola nepriechodná alternatíva povýšiť to nad silné záväzky a rešpekt k antidopingovému kódexu.“

Prezident Ruskej tenisovej federácie Šamiľ Tarpiščev pre národnú agentúru TASS vyhlásil: „Považujem to za nesprávne rozhodnutie. Maria na Roland Garros dvakrát triumfovala a má nedotknutú reputáciu. Zaslúži si hrať.“

Tridsaťročná niekdajšia jednotka singlového renkingu Šarapovová nemala šancu dostať sa nad čiaru medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska priamo, keďže sa 26. apríla vrátila do akcie bez renkingového hodnotenia a uzávierka prihlášok na „main draw“ bola podľa postavenia v počítačovom poradí už k 17. aprílu. Pri comebacku v Stuttgarte si Šarapovová neuhrala ani právo na kvalifikáciu RG. Vo francúzskej metropole získala titul v sezónach 2012 a 2014.

Držiteľka kariérneho Grand Slamu Šarapovová medzičasom už má istotu, že sa vlastnými výkonmi zmestí do wimbledonskej kvalifikácie, keďže v online prepočte sa po zvládnutí rímskeho 1. kola nachádza na 171. priečke („cut“ býva 200+, takže rezerva je naozaj veľká). Do relevantného budúceho pondelka Šarapovová mohla All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC) úplne zbaviť ťažkej hlavy. Ak by totiž postúpila do semifinále v Ríme, takmer nepochybne by jej to stačilo na prienik nad čiaru londýnskej hlavnej súťaže pri budúcotýždňovej uzávierke. Tento týždeň teoreticky mala v dosahu 45. pozíciu. V utorok večer však pre zranenie ľavého stehna nedohrala 2. kolo proti Chorvátke Mirjane Lučičovej-Baroniovej. Odstúpila za stavu 4:6, 6:3, 2:1. Indispozíciu konkretizoval twitter podujatia Internazionali BNL d'Italia. Hrala na základe „wild card“, takéto privilégium mala aj v Stuttgarte (semifinále) a Madride (2. kolo).

„Myslím si, že to bol značne kvalitný zápas až do toho zvláštneho konca. Človek nikdy netúži uspieť takýmto spôsobom. Želám jej rýchle zotavenie. Dúfam, že to nie je nič vážne,“ citoval web Tenisovej asociácie žien (WTA) 35-ročnú semifinalistku januárových melbournských Australian Open Lučičovú-Baroniovú. Chorvátka nedávno pre New York Times v súvislosti so Šarapovovou vyhlásila: „Možno by mali dať voľnú kartu aj Lanceovi Armstrongovi. Tiež niekoľkokrát vyhral Tour de France. Aký by v tom bol rozdiel?“ Lučičovú-Baroniovú v osemfinálovom 3. kole preverí buď svetová jednotka Angelique Kerberová z Nemecka, alebo estónska kvalifikantka Anett Kontaveitová.

Šarapovová v utorok namiesto tlačovej besedy poskytla komuniké: „Ospravedlňujem sa za moje odstúpenie z dnešného zápasu pre zranenie ľavého stehna. Podstúpim všetky potrebné vyšetrenia, aby som sa uistila, že to nie je nič vážne.“

Výberová komisia AELTC zasadne 20. júna. Spomenutý The Telegraph vopred upozornil, že postoj FFT môže mať veľký vplyv aj na rozhodnutie Wimbledonu. AELTC vraj sotva bude k Ruske čo i len o stupeň ústretovejší ako FFT, lebo by v kontexte vyznel benevolentnejšie smerom k dopingu. Šéfom príslušnej komisie je Tim Henman a podľa The Telegraph paušálne zastáva skôr odmietavý postoj. Teraz už je jasné, že tá ústretovosť by musela byť dokonca o dva stupne väčšia, lebo potreba voľnej karty pre Šarapovovú na Wimbledon sa týka už iba hlavnej súťaže, nie kvalifikácie.

„Wild card“ na parížsku hlavnú súťaž dvojhry žien dostali domáce Tessah Andrianjafitrimová, Fiona Ferrová, Myrtille Georgesová, Amandine Hesseová, Alizé Limová a Chloé Paquetová. Americkú recipročnú voľnú kartu si vybojovala Amanda Anisimovová, držiteľku tej austrálskej ešte neoznámili. Medzi mužmi sa privilégia dočkali Francúzi Julien Benneteau, Benjamin Bonzi, Mathias Bougue, Quentin Halys, Laurent Lokoli a Alexandre Muller, Američan Tennys Sandgren a jeden zatiaľ nezverejnený Austrálčan.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Roland Garros