Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal je pred Roland Garros v úžasnej forme. Ovládol turnaj v Madride

Domáci tenista Rafael Nadal zvíťazil za 138 minút 7:6 (8), 6:4 nad Rakúšanom Dominicom Thiemom v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji ATP World Tour Masters 1000 Mutua Madrid Open v španielskom Madride (dotácia 6 408 230 eur, antuka). Titul vo štvorhre v areáli Caja Mágica získali Poliak Lukasz Kubot a Brazílčan Marcelo Melo.

14.05.2017 22:02
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal s trofejou z Madridu.
debata

Nadal si pripísal svoj okrúhly 30. triumf na niektorom z podujatí s „tisícovým“ štatútom. Dotiahol sa tým na prvú priečku k Srbovi Novakovi Djokovičovi, tretí je Švajčiar Roger Federer (26).

Tridsaťročný ľavoruký Malorčan Nadal, aktuálne piaty v singlovom renkingu, upravil v štatistike proti 23-ročnému Thiemovi (9.) na 4:1. Nadviazal na hladší úspech 6:4, 6:1, ktorý dosiahol 30. apríla vo finále na rovnakom povrchu v Barcelone.

V úvodnom dejstve Nadal preklopil z 1:3 na 4:3 a príjem a napokon nepykal za nevyužitie troch setbalov v rade na returne v desiatom geme. V tajbrejku na servise odvrátil dva Thiemove setbaly.

V druhej časti Španiel okamžite získal náskok 2:0 a už si ho udržal. Na príjme v deviatej hre nepremenil dva mečbaly v rade, následne na podaní odolal štyrom brejkbalom (prvým dvom z nich za sebou) a zužitkoval svdovedna štvrtý mečbal.

Niekdajší líder svetového rebríčka Nadal vedie pred Argentínčanom Guillermom Vilasom v historickom prehľade podľa počtu trofejí na „tehlovej múčke“ už o tri primáty (52, resp. 49), dovedna má na konte 72 turnajových triumfov. V Madride sa radoval aj v sezónach 2005 (vtedy ešte na tvrdom povrchu), 2010, 2013 a 2014. Okrem toho bol tri razy vo finále (2009, 2011, 2015).

Nadal ťahá v tejto sezóne na európskej antuke sériu 15 zápasových úspechov. Okrem Madridu a Barcelony sa presadil aj v Monte Carle. V ostatných dvoch spomenutých prípadoch sa zapísal do prehľadu šampiónov jubilejný desiatykrát, čo je rekord tzv. otvorenej éry (Federer má osem titulov z Halle a Vilas z Buenos Aires). Rovnakú šancu bude mať od 28. mája na vrcholnom parížskom Roland Garros.

Strýkom Tonim a Carlosom Moyom trénersky vedený Nadal sa v pondelok posunie pred Federera na štvrtý post v systéme pre nasadzovanie. Zároveň sa ocitne pred týmto pauzujúcim švajčiarsky rivalom na najvyššom poste v tohtosezónnom bodovaní Race (Thiem v ňom bude tretí, v dlhodobejšom hodnotení siedmy, čím si vyrovná kariérne maximum).

Dvojhra – finále:
Rafael Nadal (Šp.-4) – Dominic Thiem (Rak.-8) 7:6 (8), 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Dominic Thiem