Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal vládne rituálom. Zopakuje aj parížsky zvyk?

Keď získa trofej, postaví sa pred fotoreportérov a hryzie ju. Nenásytne. S vycerenými zubami.

02.05.2017 15:30
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal s trofejou z turnaja v Barcelone.
debata

Akoby dával najavo, že veľkých triumfov sa len tak ľahko nepreje.

Finálový kráľ

Oslavný rituál predviedol Rafael Nadal tenisovému svetu už 71-krát. Dva razy v tejto sezóne – najprv v Monte Carle, potom v Barcelone. Zakaždým na obľúbenej antuke. Nie div, že experti sa začínajú pohrávať s odvážnou myšlienkou, že Španiel by mohol znovu zasadnúť na trón pre kráľa parížskej antuky.

„Nie je to nemožné. Ak budem hrať dobre, mám šancu. Nie je to len o tom, aby som sníval. Je to predovšetkým o tvrdej drine a udržaní formy,“ hovoril Nadal po svojom desiatom triumfe v Monte Carle.

Už tam naznačil, že antuková sezóna by mu mohla priniesť viac radosti, ako si mnohí mysleli. Tridsiatnik Nadal hrá v tomto roku výborne. Žiadny iný tenista na okruhu ATP nehral v toľkých finálových zápasoch. Päť účastí (vrátane grandslamového Australian Open) premenila niekdajšia svetová jednotka na dva turnajové tituly.

Aj vďaka tomu v rebríčku stúpa. Už je piaty. „Počul som, že ak nebudem pred Roland Garros v najlepšej štvorke, nemám šancu na titul. Nesúhlasím s tým. Pokojne môžem zvíťaziť aj s horším renkingom,“ tvrdí odhodlane.

Do štartu parížskeho dobrodružstva zostáva ešte 26 dní, no štrnásťnásobný grandslamový šampión na antukový vrchol intenzívne myslí. A robí všetko pre to, aby zaútočil na titul. Po barcelonskom úspechu odcestoval na Malorku, kde si chce pár dní oddýchnuť. „A potom sa už začnem pripravovať na turnaje v Madride a Ríme,“ vraví.

Gél na štyri stlačenia

Tie preveria pred Roland Garros jeho schopnosti dokonale. Konkurencia na čele s Andym Murraym, Novakom Djokovičom, Stanom Wawrinkom i Rogerom Federerom je však v pozore už teraz. „Keď hrá Nadal takto, nemáte veľkú šancu na úspech,“ chválil svojho barcelonského premožiteľa Dominic Thiem, ďalší z kandidátov na výborný výsledok z Paríža.

Najslávnejšia antuka sveta je Nadalovým rajónom. Pozná každé zrnko, nikde sa necíti lepšie. Napokon, slávnu trofej tu hrýzol už deväťkrát. V ostatných dvoch rokoch ju však držal v rukách ktosi iný – najprv Wawrinka, vlani konečne i Djokovič. Nadal dokonca ani nepatril k najväčším favoritom – vinou zranení, výrazného poklesu formy.

Teraz je však v poriadku – mentálne i fyzicky. Čas na kurte si užíva. Hoci svojsky. Nik iný nepredvádza publiku toľko úsmevných rituálov.

Zakaždým, keď Španiel vchádza na kurt, vykročí najprv pravou nohou. Raketu bezpodmienečne drží v ľavej ruke. Keď sa usadí, prehodí si cez nohy uterák. Zarovná stoličky, zje energetický gél – do úst ho vždy dostane na štyri stlačenia. Ani o stisnutie viac. Vzápätí si poukladá fľaše s vodou – tak, aby etiketami smerovali k polovici kurtu, na ktorej bude hrať. Keď už dôjde k žrebovaniu strán a podania, počas vhadzovania mince skáče. Od siete sa k základnej čiare rozbehne, nikdy nekráča.

Čiara – zakázané územie

Pred podaním si (na antuke) nohou vyčistí základnú čiaru. Potiahne si trenírky nadol, upraví tričko na ramenách, utrie si nos, vlasy zhrnie za uši. Po každom bode si pýta od podávača uterák. Medzi výmenami sa nikdy nedotkne čiary, zakaždým ju prekročí pravou nohou.

Pri výmene strán stojí pri sieti a súpera nechá prejsť prvého. Po prestávke nejde na kurt nikdy skôr ako súper. „Toto všetko je pre mňa nesmierne dôležité. Na kurte sa potom cítim istejšie,“ prezrádza rodák z Malorky.

Nadal je pánom rituálov. Dodržiava ich striktne, bez výnimky. Donedávna platilo, že na prelome jari a leta hrýzol trofej pre šampióna Roland Garros.

Zopakuje si najkrajší z rituálov o niekoľko týždňov po desiaty raz?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal