Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal má po Monte Carle "La Décimu" aj z Barcelony. Zostáva slávny Paríž

Španielsky tenista Rafael Nadal už má rekordných desať titulov po Monte Carle aj v Barcelone. V rámci misie počas antukovej časti sezóny zostáva kráľovi tohto povrchu posledná zaokrúhľovacia výzva: 28. mája - 11. júna na parížskom grandslamovom turnaji Roland Garros.

01.05.2017 16:10
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal pózuje s trofejou z Barcelony.
debata

V tzv. otvorenej ére získali po osem trofejí na jednom podujatí Švajčiar Roger Federer v Halle a Argentínčan Guilermo Vilas v Buenos Aires. Niekdajší líder singlového renkingu ATP Nadal vedie pred Vilasom v historickom prehľade už o dva primáty na antuke (51, resp. 49), dovedna má na konte 71 triumfov.

„Som veľmi spokojný. Emočne to pre mňa bol obťažkaný deň. Hrať pred mojimi priaznivcami v domovskom klube a napokon získať desiaty titul je niečo, o čom by som sa neodvažoval ani snívať. Je to mimoriadny a unikátny zážitok,“ skonštatoval podľa webu Asociácie tenisových profesionálov (ATP) Nadal, po ktorom predminulý štvrtok pomenovali hlavný dvorec v areáli Real Club de Tenis v katalánskej metropole. V nedeľňajšom finále zdolal Rakúšana Dominica Thiema 6:4, 6:1.

„Odohral som môj najlepší duel na tomto turnaji proti vari najodolnejšiemu súperovi, takže som šťastný,“ podotkol 30-ročný ľavoruký Malorčan Nadal, ktorý v tohtosezónnom bodovaní Race na druhej priečke zaostáva za Federerom už iba o 310 bodov, pred Monakom to ešte bolo 1810 bodov. Švajčiar oznámil prestávku minimálne do RG, možno sa nepredstaví ani vo francúzskej metropole.

„Prvý set finále bol tesný a kvalitný. Mohlo to dopadnúť na obe strany, ale potom som začal hrať na veľmi vysokej úrovni a Dominic robil o čosi viac chýb,“ rekapituloval momentálne piaty muž systému pre nasadzovanie Nadal.

„Zameriaval sa na môj bekhend a ja som si s tým nedokázal poradiť. Nabudúce musím proti nemu niečo zmeniť. ‚Rafa‘ mi nedával body zadarmo, nerobil veľa chýb. Ktokoľvek by to s ním mal ťažké,“ uznal 23-ročný Thiem, ktorý má vo finále na hlavnej profesionálnej scéne bilanciu 8:4. Bol prvým Rakúšanom v boji o barcelonskú trofej po 21 rokoch: v sezóne 1996 si o ňu zahral Thomas Muster.

„Nie som zvyknutý hrať dva dni v rade proti takým skvelým tenistom. Bola to vynikajúca skúsenosť. V sobotu sa mi v semifinále jednoduchšie nadobúdala prevaha vo výmenách, dnes bolo zložitejšie prechádzať do ofenzívy,“ uznal Thiem, ktorý medzi najlepšími štyrmi prekonal britského lídra svetového rebríčka Andyho Murrayho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal