Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevidí, nepočuje, nehovorí nič zlé. Hriešnica je späť

Za mrežami tenisového väzenia sedela pätnásť mesiacov. Vstupovala doň so slzami v očiach, s roztraseným hlasom. Opúšťa ho s odhodlaním. Naplnená vierou, že svet jej znovu môže ležať pri nohách.

25.04.2017 23:00
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová pózuje pre Eiffelovou vežou s víťaznou trofejou.
debata (5)

Harvard, biznis, autobiografia

Kým tehotná Serena Williamsová sa s tenisovými kurtmi rozlúčila, iná legenda sa na ne nedočkavo vracia. Pre Mariu Šarapovovú bude streda veľkým dňom – znamenajúcim reštart kariéry. Ruskej hviezde vypršal dištanc od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) a na turnaji v Stuttgarte, kde jej organizátori udelili kontroverznú voľnú kartu, absolvuje prvý zápas od lanského Australian Open.

Jej súperkou bude Talianka Roberta Vinciová.

„Viete, narodila som sa ako bojovníčka. Len tak sa nevzdávam. Nemôžem sa dočkať okamihu, keď znovu uvidím svojich fanúšikov a budem konečne robiť to, čo nadovšetko milujem,“ vraví niekdajšia svetová jednotka.

Keď pred vyše rokom oznamovala fanúšikom, že ju antidopingoví pracovníci usvedčili z užívania nedovoleného meldónia, mala na sebe čierne šaty. Symbolizovali vážnosť situácie i smútok v duši jednej z dlhoročných ikon svetového tenisu. V týchto dňoch sa už môže do Šarapovovej srdca znovu vkradnúť radosť, farebnosť, entuziazmus. Hoci ani počas núteného voľna nezaháľala – striedala jednu aktivitu za druhou.

Čo vlastne blonďavá kráska počas pätnástich mesiacov robila?

Začala písať autobiografiu, absolvovala dvojtýždňový kurz ekonómie na prestížnom Harvarde. Keďže časopis Forbes odhadol, že pre dopingový škandál príde o päťdesiat miliónov amerických dolárov (spoluprácu s ňou ukončili viacerí sponzori na čele s Nike, Tag Heuer či Porsche), venovala sa biznisu. Značku sladkostí Sugarpova rozšírila o čokoládové výrobky.

Rozpoltená spoločnosť

Nezanedbávala však ani tenis. Odohrala niekoľko exhibícií. V kostarickom San Juane sledovalo jej súboj s domácou olympijskou víťazkou Monicou Puigovou viac ako 12-tisíc divákov. Okrem toho poctivo trénovala. Napriek tomu, že dni do návratu ubúdali pomaly, bola Šarapovová na kurte tri hodiny denne šesťkrát do týždňa.

A najmä presviedčala svet o tom, že ITF ju potrestala neoprávnene. „Ľudia, ktorým som sa zodpovedala, bojovali proti mne. Chceli mi napariť exemplárny trest – štyri roky,“ tvrdila Šarapovová.

Svoje vyhlásenia opierala o to, že meldónium užívala z dôvodu prevencie voči cukrovke už desať rokov. Len si nevšimla mail, v ktorom jej antidopingoví komisári oznámili, že od januára 2016 sa objaví táto látka na zozname zakázaných. Vraj nedopovala úmyselne. Niektorí jej uverili, iní (väčšina) nie.

„Verím, že ide len o omyl. Zaslúži si maximálne ročný zákaz činnosti,“ obhajovala päťnásobnú grandslamovú šampiónku legendárna Martina Navrátilová. „Nesúhlasím s tým, aby dostávala voľné karty. Návrat by si mala odpracovať,“ vyhlásil Andy Murray.

K svetovej jednotke sa pridali Agnieszka Radwanská, Caroline Wozniacka, Angelique Kerberová, Dominika Cibulková, Nick Kyrgios a ďalšie svetové hviezdy.

Magnet pre značky

Šarapovová si však z kritikov ťažkú hlavu nerobí. „Nevidím nič zlé, nepočujem nič zlé, nehovorím nič zlé,“ napísala na jednu zo sociálnych sietí výrok čínskeho mysliteľa Konfucia.

K svojej klientke sa pridal aj manažér Max Eisenbud. „Všetky tieto hráčky ako Radwanská či Wozniacka, ktoré nikdy nevyhrali grandslamový turnaj, sa snažia o to, aby Maria neštartovala na Roland Garros,“ uviedol bez okolkov.

Štart Šarapovovej v Paríži je totiž dosiaľ nejasný. Účasť vo Wimbledone by si však už mohla vybojovať aj bez pridelenia voľnej karty.

Faktom je, že jedna z najkrajších žien vo svetovom tenise si trest odpykala. Ospravedlnila sa, priznala si chybu.

Šarapovová ju urobila. Napriek tomu ju tenisový svet potrebuje. Napokon, je jedným z jeho mocných symbolov, šampiónkou, pre sponzorov obrovským lákadlom. Desať rokov nepretržite bola najlepšie zarábajúcou športovkyňou planéty – predstihla i (na kurtoch) podstatne úspešnejšiu Serenu Williamsovú. Pre značky je magnetom – napríklad Porsche (hlavný sponzor turnaja v Stuttgarte) sa už k svojej klientke vrátilo.

Otázne je, akú reklamu mu bude 30-ročná tenistka robiť. Na Šarapovovej formu sú zvedaví mnohí. Najmä vďaka nej príde do Stuttgartu viac ako stovka akreditovaných novinárov.

Posilnená životnou príučkou?

Britský denník The Independent tvrdí, že dopingová hriešnica sa môže na kurty vrátiť v ohromnej forme. „Pozrime sa na Viktora Troického či Marina Čiliča. Srb vyhral dva z troch turnajových titulov po odpykaní ročného trestu. Chorvát vyhral len rok po tom, ako dostal deväťmesačný dištanc, neskôr znížený na štyri mesiace, grandslamový US Open,“ píše denník.

Jeho tvrdenie podporili obaja hráči. „Dostal som životnú príučku. Mentálne ma posilnila. Až v okamihu, keď som nemohol robiť to, čo milujem, som zistil, ako veľmi mi na tenise záleží. V prvých dňoch som netrénoval, venoval som sa psychologickým cvičeniam,“ tvrdil Čilič. „Drel som tak ako nikdy. Viac som behal, posilňoval. Fyzicky som na tom nikdy nebol lepšie. Tvrdá práca mi po návrate priniesla úspech,“ pridal sa Troicki.

Drine sa nikdy nevyhýbala ani Šarapovová. Pre mnohé rivalky je symbolom nezlomnosti a odolnosti. Silné vôľové vlastnosti, ale aj povestné výkriky pripomínajúce zvuk lodnej sirény, môže znovu predvádzať svetu.

Tak teda vitaj späť, Maria!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová