Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Farba jej dieťaťa? Čokoláda s mliekom? Serenu nahnevali Nastaseho výroky

Momentálne tehotná americká jednotka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová nenechala bez reakcie minulotýždňové poznámky medzičasom suspendovaného kapitána Rumuniek v Pohári federácie reprezentačných družstiev žien.

25.04.2017 11:51
Ilie Nastase, Anna Keothavongová Foto: ,
Ilie Nastase v slovnej výmene s kapitánkou Britiek Annou Keothavongovou (v strede).
debata (2)

„Je pre mňa sklamaním vedomie, že žijeme vo svete, v ktorom ľudia ako Ilie Nastase môžu robiť také rasistické vyhlásenia o mne i mojom ešte ani nenarodenom dieťatku,“ napísala 35-ročná Serena na instagrame.

Mladšia zo sestier Williamsových minulú stredu oznámila 20. týždeň gravidity. Čaká potomka so svojím snúbencom, spoluzakladateľom Redditu a internetovým magnátom Alexisom Ohanianom. Má tmavú pokožku, partner bielu.

„Nechajme sa prekvapiť, akú farbu bude mať jej dieťa. Čokoláda s mliekom?“ skonštatoval Nastase v piatok v rodnom jazyku a dostatočne počuteľne, keď na otázku s príslušnou témou odpovedala jednotka jeho tímu Simona Halepová.

Sedemdesiatročný bývalý prvý muž singlového renkingu neskôr opakovane vynadal novinárke, ktorá o tom referovala. Okrem toho sa viackrát značne sexisticky vtieral do priazne vydatej a tehotnej kapitánke Britiek Anne Keothavongovej a všetko zavŕšil tým, že počas duelu ju aj jednotku hostiek Johannu Kontovú počastoval vulgarizmami. Britská tenistka sa rozplakala a zamierila do šatne, približne 20 minút sa nehralo.

Nastaseho vylúčili zo zvyšku diania. Publikum upokojovala prostredníctvom mikrofónu na tribúne domáca hviezda Simona Halepová. Náhradnou kapitánkou sa stala Monica Niculescová. Rumunky zvíťazili nad Britkami v play off o II. svetovú skupinu 3:2. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) otvorila disciplinárne konanie a Nastaseho suspendovala do doriešenia záležitostí.

Příspěvek sdílený Serena Williams (@serenawilliams),

„Ďakujem ITF za pozornosť, ktorú venuje všetkým súčastiam tohto prípadu vrátane sexistického urážania mojich kolegýň. ITF má moju plnú podporu,“ zdôraznila S. Williamsová a dodala: „Už som to raz napísala, zopakujem to: tento svet síce výrazne pokročil, ale stále sa má kam posúvať. Áno, odstránili sme veľa bariér, zostáva však kopa ďalších. Toto či čokoľvek podobné ma neodradí od rozdávania lásky, svetla a pozitívnosti pri všetkom mojom konaní. Budem v prvej línii bojovať za to, čo je správne.“

BBC uviedla, že Nastase sa napriek sobotňajšiemu odňatiu akreditácie a vykázaniu z areálu klubu IDU v Kostance objavil v nedeľu v miestnej VIP-reštaurácii, vyviedli ho z nej. „Nič neľutujem a môžu ma hoci aj poslať do väzenia, ak chcú. Je mi to jedno,“ skonštatoval Nastase.

Pre The Associated Press telefonicky z Budapešti vyhlásil: „Chcem vedieť, čo také rasistické som povedal?!“ Upozornil, že s Williamsovými je kamarát. Uznal, že v sobotu to prehnal: „Áno, stratil som hlavu.“ Konzekvencie však označil za bláznivé.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Pohár federácie 2017 #Ilie Nastase