Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Lipták: Verím, že súboj proti Holandsku nič neznamenal

Keď Matej Lipták (39) zíde z dvorca, emócie zrejme necháva na ňom. Kapitán slovenského fedcupového tímu pôsobí pred novinármi zakaždým pokojne. Rozpráva s nadhľadom, triezvo.

24.04.2017 13:36
Matej Lipták Foto: , ,
Matej Lipták.
debata

Vyhýba sa veľkým gestám, zbytočne silným slovám. Inak tomu nebolo ani po stretnutí Pohára federácie, v ktorom slovenské tenistky nestačili na Holanďanky (2:3).

O skúsených i neskúsených

Všetci sme čakali, že o víťazovi bude rozhodovať štvorhra. Dúfal som, že Kristína Kučová potvrdí v zápase s Richel Hogenkampovou úlohu favoritky. Priznám sa, že ešte v nedeľu ráno som mal dilemu, koho na tento súboj nominujem. Kučová síce nebola stopercentne fit, no na tréningoch podávala dobré výkony. Myslel som si, že ako jednotka tímu by mala vziať takéto náročné okamihy na seba. Podobne dôležitý zápas však predtým v Pohári federácie nehrala. Chýbajú jej skúsenosti, ktoré sú v tejto súťaži mimoriadne dôležité. Áno, mal som v talóne aj Danielu Hantuchovú. K tímu však prišla až vo štvrtok večer. Keby som ju mal k dispozícii počas celého týždňa, stavil by som zrejme na ňu. Rozhodol som sa však inak, to už nezmením.

O (ne)nasadení Šramkovej

Nad Rebeccou som po sobote neuvažoval. Neznamená to, že by som jej neveril. Som presvedčený o tom, že by v nedeľu podala lepší výkon ako v sobotu. V dôležitom okamihu som však nechcel riskovať, že vytiahnem hráčku, ktorá predtým nepodala ideálny výkon.

O faktore Bertensová

Potvrdila, že v rebríčku je vysoko – na 20 mieste. Aj to, že v Pohári federácie podáva ešte lepšie výkony ako na turnajoch. Ukázala, že má dostatok skúseností. Jana Čepelová sa mohla v súboji s ňou postarať o prekvapenie. Ale len vtedy, ak by po celý čas udržala level svojej hry na nadštandardnej úrovni. Bertensová zvládla tlak. Klobúk dole pred tým, čo v Bratislave predviedla.

O výbere povrchu

Väčšina hráčok bola za antuku. Je pravdou, že sme ju vybrali aj kvôli Dominike Cibulkovej, ktorá však napokon nehrala. Nad zmenou by sme uvažovali len preto, aby sme urobili súperovi škrt cez rozpočet.

O tíme bez Cibulkovej

Budeme robiť všetko preto, aby v budúcom roku v slovenských farbách hrala. Nie je to však len o mojom rozhodnutí. Navyše, Pohár federácie nie je len o tom, kto je ako vysoko v rebríčku. Potrebujete aj vhodné typy hráčok. Pozrite sa napríklad na Bielorusko. Myslíte si, že je to tím, ktorý patrí do finále? Alebo Holandsko: opiera sa len o jednu nadštandardnú hráčku.

Ostatné hrajú na turnajoch slabšie, v Pohári federácie sa však vedia vypnúť k veľkým výkonom. V našom tíme sa podobne javia Šramková či Čepelová. Uznávam však, že potrebujeme viac kvality. Predsa len, keď máte v talóne päť svetových hráčok a vyberáte si z troch elitných deblových párov, máte to o niečo jednoduchšie. Príkladom je Česko, ktoré môže postaviť nielen A, B, ale aj C-tím.

O rozšírení svetovej skupiny

Pevne verím, že sa udeje to, čo sa hovorí a svetovú skupinu rozšíri Medzinárodná tenisová federácia z 8 na 16 tímov. Vraj ide len o formálne odklepnutie. Keby tak urobili funkcionári pred týmito stretnutiami, nemali by v podstate žiadny význam. Aj z tohto hľadiska dúfam, že súboj s Holandskom nič neznamenal.

O svojej budúcnosti

O tom, či zostanem pri reprezentácii aj v budúcej sezóne, nerozhodujem sám. Každopádne, atmosféra v tíme je momentálne perfektná. Ak nebudú mať kompetentní výhrady, tak rád vo svojej funkcii zostanem.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Lipták