Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maria sa konečne vracia! Za veľkého záujmu fanúšikov a nevôle protihráčok

Skoro ako grandslam bude sledovaný tenisový turnaj žien v Stuttgarte. V stredu sa na tamojšej antuke v hale totiž vráti na kurty bývalá svetová jednotka Ruska Maria Šarapovová po dopingovom treste.

24.04.2017 10:18
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata

Päťnásobnej grandslamovej víťazke v utorok vyprší pätnásťmesačný trest za použitie meldonia. Brala ho dlhodobo, ale údajne nevedela o tom, že sa od 1. januára 2016 dostal na listinu zakázaných látok. Pozitívny test mala vlani na Australian Open.

„Posledné štyri mesiace som tvrdo trénovala, ale tréning nie je zápas. Viem, že moje telo i hlava majú stále motiváciu byť čo najlepšou hráčkou,“ povedala ruská tenistka preslávená takisto hlasnými vzdychmi pri úderoch. „Začínam na dne, ale chcem zase víťaziť,“ odkázala.

V rebríčku WTA Ruske vypadli všetky body, preto v ňom nefiguruje. V hlavnej súťaži v Stuttgarte štartuje len vďaka voľnej karte. To vzbudilo vlnu nevôle medzi hráčkami. „To ma trápi najmenej. Som rešpektovaná a uvidíme, ako proti mne budú hrať,“ povedala Šarapovová. Jej prvou súperkou bude Talianka Roberta Vinciová.

Prvý tenista sveta Andy Murray denníku The Times povedal, že dopingoví hriešnici by si mali cestu späť do špičky odpracovať. „Ale ak sa organizátori turnajov domnievajú, že veľké mená im zaistia lepší predaj lístkov, tak to urobia,“ chápal Murray usporiadateľov v Stuttgarte.

Polka Agnieszka Radwanská aj ďalšie hráčky kritizovali fakt, že by mal niekto po dopingovom treste dostávať divoké karty. „Tie patria hráčkam po zranení, chorobách alebo iným náhodným problémom, ale nie po dopingu,“ má jasno Radwanská.

Rovnako to cítila aj Češka Barbora Strýcová. Pred štyrmi rokmi sa sama vracala po dopingovom treste a musela hrať kvalifikácie a nižšie turnaje ITF. „Aj mne by sa vtedy hodili divoké karty, ale nevolám sa Šarapovová. Pre ňu sa nič ani po treste nezmení. Môže hrať rovnaké turnaja ako ja. Podľa mňa to nie je správne. Keď niečo také urobíte, mali by ste byť potrestaný,“ konštatovala Strýcová pre Times.

Šarapovová argumentuje, že si trest odpykala. „Keby bol môj prípad nejasný, každý by ma mohol súdiť. Nie je korektné o mna hovoriť zle,“ oponovala.

Počas nútenej pauzy stihla chodiť na Harvardskú univerzitu a mala veľa ďalších netenisových aktivít, vrátane propagovania svojej značky sladkostí. „Zistila som veľa o živote bez tenisu,“ vyznala sa rodáčka zo Soči. Napísala aj autobiografiu, ktorá sa k čitateľom dostane v septembri. „Posilnilo ma to,“ uviedla.

Teraz sa vracia s raketou na kurt. Chce ešte napísať jednu kapitolu. „Som vo veku, v ktorom by som mohla skôr končiť než začínať, ale človek nechce končiť týmto spôsobom. Robím veci podľa svojho vnútorného hlasu,“ povedala tridsaťročná hráčka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová