Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchovej slávnostne odovzdali Cenu za oddanosť reprezentácii

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová si v nedeľu v NTC v Bratislave na slávnostnom ceremoniáli prevzala od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Cenu za oddanosť reprezentácii v Pohári federácie družstiev žien.

23.04.2017 13:24 , aktualizované: 18:43
Daniela Hantuchová Foto: ,
Daniela Hantuchová počas Fed Cupu.
debata (1)

Udialo sa to v rámci víkendového stretnutia SR – Holandsko (po sobote 1:1) na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény v play-off o svetovú skupinu PF 2018.

Hantuchová debutovala vo Fed Cupe už v sezóne 1999 ako 16-ročná. Dvakrát získala Heart Award od ITF za výkony a nasadenie v Pohári federácie.

„Pravdupovediac, keď som sem cestovala, absolútne som netušila, že sa čosi takéto chystá. V lietadle som si však uvedomila, že budem mať práve v nedeľu narodeniny a vo Fed Cupe hrám viac ako polovicu života. Je to niečo naozaj výnimočné a som za to vďačná. Nikdy by mi nenapadlo, že toľko rokov budem mať česť reprezentovať. Dnes som sa na dvorci skoro rozplakala od dojatia,“ povedala na brífingu Daniela Hantuchová.

„Asi najkrajším zápasom pre mňa vo Fed Cupe bolo víťazstvo nad Conchitou Martínezovou vo finále 2002. Patrí k najdôležitejším úspechom v celej mojej kariére. Ďalej by som vybrala bratislavský triumf nad Amélie Mauresmovou vo štvrťfinále rovnakého ročníka a prekonanie Jeleny Jankovičovej v Belehrade v roku 2010. Aj najhoršia prehra sa týka práve Jankovičovej, bolo to v tej známej bratislavskej štvorhre v sezóne 2011. Išla som to vtedy na pár hodín rozchodiť k Dunaju… Taký je však Fed Cup: víťazstvá v ňom sú neskutočne krásne a prehry, samozrejme, o to viac bolia – nehráte iba za seba, ale za všetkých,“ podotkla Hantuchová.

„Je to príjemné ocenenie jej dlhoročného pôsobenia v reprezentácii a skvelé vyzdvihnutie toho, ako veľa pre našu malú krajinu robila. Veľakrát si ukrojila z individuálneho programu a dosiahla vo Fed Cupe úžasné výsledky, veď v roku 2002 bola členkou tímu, ktorý celú túto súťaž vyhral. Na sklonku kariéry je Commitment Award pekným zadosťučinením. O to viac, že cenu dostala v deň narodenín,“ povedala pre RTVS Karina Cílekova-Habšudová, Slovenka s druhým najvyšším počtom zápasov v PF ( 40 – ex aequo s Dominikou Cibulkovou).

Práve v tento deň 34. narodeniny oslavujúca popradská rodáčka Hantuchová je prvou Slovenkou s takouto poctou. Medzi mužmi v Davisovom pohári zo SR už splnili kritériá a majú Commitment Award Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Michal Mertiňák.

ITF vlani v novembri štyri roky po zriadení rovnako prestížneho klubu hráčov v Davis Cupe oznámila zavedenie tohto honoru aj vo Fed Cupe. Na svojom webe vtedy uviedla, že kritériá v podobe účasti na 20 stretnutiach svetovej skupiny alebo 40 dueloch na akejkoľvek úrovni zatiaľ splnilo 129 hráčok.

Niekdajšie členka Top 5 svetového rebríčka WTA vo dvojhre aj štvorhre Hantuchová dosiaľ hrala v 31 stretnutiach SR, z nich 28 malo vo svojom názve slovné spojenie World Group (vrátane World Group II či play-off). V roku 2002 bola členkou tímu, ktorý dosiahol celkový triumf vo Fed Cupe. V rámci MS tímov ITF má Hantuchová zápasovú štatistiku 37:20, z toho vo dvojhre 32:14 a vo štvorhre 5:6. Zatiaľ nefiguruje v nominácii SR na nedeľňajšie dianie, ale môže sa to zmeniť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová