Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky po prvom dni s Holanďankami nerozhodne

Dvojka domácej zostavy na single Rebecca Šramková prehrala za 65 minút 1:6, 3:6 s jasne favorizovanou líderkou hostiek Kiki Bertensovou v záverečnej druhej sobotňajšej dvojhre v rámci víkendového bratislavského stretnutia Slovensko - Holandsko v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2018 tenisových reprezentačných družstiev žien.

22.04.2017 14:10 , aktualizované: 17:40
Daniela Hantuchová, Rebecca Šramková, Jana... Foto: ,
Zľava: Slovenské tenistky Daniela Hantuchová, Rebecca Šramková, Jana Čepelová, Kristína Kučová a tréner Matej Lipták.
debata (3)

V druhom sete pritom viedla nádejne 3:0 a 30:0 na servise. Predtým na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC jednotka hostiteliek Jana Čepelová zdolala dvojku výberu „krajiny tulipánov“ Richel Hogenkampovú za 94 minút 6:3, 6:2.

Stav pred nedeľou teda je 1:1. Od 13.00 h sa postupne uskutočnia dvojhry Čepelová – Bertensová a Šramková – Hogenkampová a napokon štvorhra Čepelová, Kristína Kučová – Cindy Burgerová, Arantxa Rusová. Kapitáni Matej Lipták a Paul Haarhuis však môžu urobiť zmeny.

„Je mi veľmi ľúto, že som doma nepotvrdila to februárové Taliansko… Dúfam, že kapitán Maťo Lipták mi zajtra dá šancu napraviť to, mala by som predsa len papierovo slabšiu súperku, ako bola dnes Bertensová. Holanďanka prakticky nerobila chyby a nútila ma behať za základnou čiarou, nedovolila mi dostať sa do kurtu. Aj za toho stavu 3:0 a 30:0 v druhom sete som to brala loptu za loptou. Napokon môj výkon nestačil. Mrzí ma, že som to tímu takto pokazila,“ povedala Šramková pre RTVS.

Dvadsaťročná Bratislavčanka Šramková (126. v hodnotení) teraz má vo Fed Cupe bilanciu 2:2, pričom predchádzajúcu prehru utrpela vo štvorhre, ktorá už nemohla ovplyvniť úspech Sloveniek. Proti 25-ročnej členke Top 20 a semifinalistke vlaňajšieho parížskeho grandslamového Roland Garros práve na antuke Bertensovej hrala premiérovo v kariére. Bol to jej prvý fedcupový štart v domácom prostredí. Holanďanka momentálne má v tejto súťaži pozoruhodné skóre 23:4, z toho vo dvojhre 17:2.

Čepelová aj Hogenkampová nastrieľali po 18 víťazných úderov, ale víťazka mala významne pevnejšiu ruku: urobila 25 nevynútených chýb, zdolaná až 45. Slovenka premenila 7 z 11 brejkbalov, zatiaľ čo Holanďanka iba 4 zo 14.

„Som veľmi rada, že som tento náročný zápas vyhrala. Nebolo ľahké potvrdiť úlohu favoritky. Nehralo sa mi práve najlepšie, ale zvládla som to. Hogenkampová je nevyspytateľná, predvádza mužský typ tenisu, často slajzuje. Snažila som sa dodržiavať taktiku, ktorú sme si s kapitánom stanovili – tlačiť sa k sieti, počínať si agresívne a presadzovať sa svojou hrou. V určitých momentoch mi nebolo najlepšie, usilovala som sa nemyslieť na to. Určite je čo zlepšovať,“ povedala Čepelová pre RTVS.

Dvadsaťtriročná Košičanka Čepelová, 99. v počítačovom poradí WTA, má proti 25-ročnej Hogenkampovej (136.) štatistiku už 3:0. Presadila sa v sezóne 2010 vo fínskych Helsinkách a v roku 2012 v mexickej Poza Rice. Zhodne to bolo na seniorských podujatiach pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie, v druhom prípade skrečom. Zverenkyňa Martina Zathureckého Čepelová teraz má v PF bilanciu 6:7, z toho vo dvojhre 3:4. Hogenkampová stále stojí výrazne priaznivejšie 15:7, v singli 7:4.

V oficiálnej predbežnej nominácii SR bola svetová štvorka Dominika Cibulková, ale počas minulotýždňového piatkového tréningu si pri páde zranila zápästie dominantnej pravej ruky a do pondelka bude mať spevňujúcu dlahu, možno nútene vynechá aj budúcotýždňový turnaj v nemeckom Stuttgarte. Nahradila ju národná fedcupová rekordérka Daniela Hantuchová.

Slovensko figuruje na 13. priečke vo fedcupovom renkingu ITF, Holandsku patrí 8. pozícia. Držiteľky Pohára federácie 2002 Slovenky prehrali s Holanďankami 1:4 vo februári 2015 na antuke v Apeldoorne v 1. kole II. svetovej skupiny. Hostky vtedy síce poslala do vedenia Karolína Schmiedlová proti Bertensovej, ale potom Magdaléna Rybáriková prehrala s Rusovou aj Bertensovou a Rusová si poradila s Kar. Schmiedlovou. Slovenky neuspeli ani vo formálnej štvorhre.

Holandsko vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 2:1. Slovenky v júli 1996 na antuke na dvorcoch Slovana v Bratislave v dueli o elitu prehrali 2:3, za domáce hrali Henrieta Nagyová, Karina Habšudová a v debli aj Radka Zrubáková. Tím SR dosiahol revanš v apríli 2006 na neutrálnej pôde v bulharskom Plovdive na turnaji I. skupiny euroafrickej zóny. O postačujúci náskok 2:0 sa v singloch postarali Rybáriková (6:3, 6:2 proti Elise Tamaelovej) a Hantuchová (4:6, 7:6 /5/, 6:2 proti Michaelle Krajicekovej). V debli Cibulková a Janette Husárová prehrali 6:1, 0:6, 4:6 s párom Marrit Boonstrová, Brenda Schultzová-McCarthyová.

Slovenská tenistka Jana Čepelová. Foto: SITA, Peter Maïar
Jana Čepelová Slovenská tenistka Jana Čepelová.

„Škoda, že som nedokázala nadviazať na Jankino víťazstvo, veľmi ma to škrie. Vstup sa mi nevydaril podľa predstáv, bola som akási zviazaná. Súperka účinne a presne podávala, všetko jej vychádzalo. Ja som sa chytila až na začiatku druhého setu, ale nedokázala som v tom pokračovať. V Taliansku som hrala s oveľa renomovanejšími hráčkami, ako je Bertensová, ale tentoraz nebol môj výkon natoľko kvalitný. Uvedomujem si, že som nezahrala tak, ako som mala. Ak v nedeľu dostanem druhú šancu, budem sa snažiť urobiť všetko lepšie ako dnes,“ skonštatovala Šramková na tlačovej besede.

„Stav 1:1 je taký, aký sme v podstate predpokladali. Dá sa s tým niečo urobiť. Janka zahrala veľmi dobre. Vedel som, čo je v nej. Bolo však dôležité, ako sa jej bude dariť v samotnom zápase. Trochu nás zaskočilo, že Rebecca nezahrala tak, ako sme si predstavovali. Najmä úvod stretnutia jej nevyšiel, bola veľmi zviazaná. Zaplatila nováčikovskú daň vo Fed Cupe v zmysle zápasov pred domácim publikom. Je to niečo úplne iné ako v zahraničí. Nevylučujem zmenu v nominácii. Večer sa poradím s hráčkami a celým tímom. Určite však chcem, aby Janka odohrala aj štvorhru,“ uviedol Matej Lipták.

Holandsko si v rokoch 1968 a 1997 zahralo finále MS tímov ITF, vlani bolo v semifinále, v ktorom nestačilo na Francúzsko (2:3). Vo februári prehralo 1:4 v Minsku s Bieloruskom vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny. V kádri boli Bertensová, Burgerová, Rusová a Krajiceková. Zo zdravotných dôvodov chýbala Hogenkampová, ktorá absolvovala operáciu zápästia. Slovenky v rovnakom termíne nečakane zvíťazili nad domácimi Taliankami 3:2 na antuke v hale PalaGalassi vo Forli v 1. kole II. svetovej skupiny. V porovnaní s terajším zložením bola namiesto zdravotne indisponovanej K. Kučovej v kádri Kar. Schmiedlová.

Ak ITF tento rok schváli rozšírenie svetovej skupiny Pohára federácie, družstvo SR bude v nasledujúcej sezóne v elitnej spoločnosti bez ohľadu na aktuálny výsledok. Definitíva, či už od sezóny 2018 bude mať elitná spoločnosť Fed Cupu šestnástich účastníkov namiesto doterajších ôsmich, padne 1. – 4. augusta na výročnom valnom zhromaždení ITF vo vietnamskom Hočiminovom Meste.

Stav víkendového stretnutia v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2018 tenisových reprezentačných družstiev žien:

SLOVENSKO – HOLANDSKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách (Bratislava, antuka pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC)

Sobota – dvojhra:
Rebecca Šramková – Kiki Bertensová 1:6, 3:6 za 65 minút (25, 40)
Jana Čepelová – Richel Hogenkampová 6:3, 6:2 za 94 minút (54, 40)

Obe začali na servise suverénne na nulu. Šramková si v treťom geme dovolila dvojchybu, po agresívnom a presnom krose Bertensovej čelila brejkbalu a bola neskoro pri forhende – 1:2. Holanďanka potom v pohode potvrdila únik – 3:1. Navyše, v piatej hre odskočila na returne na 40:15. Napokon potrebovala aj tretiu šancu, tú už využila efektívnym kraťasom. Mala oveľa väčší pokoj, prehľad a úderovú istotu ako Slovenka.

Šramkovej chýbal záchytný bod, všetko sa dialo až frustrujúco rýchlo v jej neprospech. Hrala s očakávanou vervou, ale aj vinou nepresností nedokázala dostať Bertensovú pod tlak a ťažiť zo svojho energického prejavu. Vyznievala skôr rozhárane a premotivovane. V šiestej hre viedla po dvojchybe súperky 30:15, ale nepridala nadstavbu – 1:5. Následne podávala proti nezdaru v prvom sete, vyhodeným forhendom dodala súperke dve príležitosti a tá neváhala.

Aj pod vplyvom spomienky na február bolo jasné, že Šramková je schopná hrať výrazne lepšie. Bertensová otvorila druhý set dvojchybou, minimálne priebežne v tom bola symbolika. Slovenka akurátnym forhendom do rohu využila druhý jednotlivý brejkbal. Odskočenie potvrdila poľahky na 15 a dokonca na nulu si utvorila náskok 3:0 s dvojitým brejkom. Rozloženie síl sa zmenilo tak bleskovo, ako uplynul vstupný set.

Bertensová však odmietla mávnuť rukou nad týmto dejstvom, hoci na príjme vo štvrtom geme mala manko 0:30. Kvalitným returnom si dopriala brejkbal a premenila ho nátlakovým forhendom popri čiare. Povzbudená Holanďanka po tomto znížení upravila aj na 2:3. Navyše, na returne čoskoro mala 30:0 a Slovenkin bekhend o milimetre vedľa znamenal dva brejkbaly. Prišiel hrubo prestrelený forhend – 3:3.

Bertensová po výstrahe a stíhacej jazde opäť bola naplno v dianí, na nulu preklopila na 4:3. Zavŕšila to účinným podaním. Takzvané momentum sa vracalo nazad k „Oranjes“. Po unáhlenej forhendovej chybe Šramkovej na 15:40 na servise v ôsmej hre akoby už nadobro. Holanďanka sa dostala do tlaku a zakončila nekompromisným vstúpeným forhendom do uvoľnenej časti dvorca – 5:3. Podávala na triumf. Začala síce – štvrtý raz v tomto sete – dvojchybou, ale bez zachvenia a dostatočne dôrazne to napravila. Prepálený Slovenkin bekhend jej dodal dva mečbaly, potrebovala len jeden. Vytiahla eso.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie 2017