Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Antuka jej sedí. Bertensová na nej zdolá hviezdy

Chýbal jediný krok a vyrovnala by sa svojmu veľkému vzoru - niekdajšej svetovej jednotke, Belgičanke Kim Clijstersovej.

19.04.2017 09:00
Kiki Bertensová Foto: ,
Kiki Bertensová.
debata (1)

Keď prichádzala Kiki Bertensová na vlaňajší Roland Garros, nemala dôvod na to, aby si izbu v jednom z parížskych hotelov rezervovala na dlhší čas. Najmä po tom, ako nazrela do vyžrebovania – už v úvodnom kole čelila hviezdnej Nemke Angelique Kerberovej.

Nenasadená Holanďanka sa však postarala o veľké prekvapenie. Favoritku zdolala. Urobila prvý a mimoriadne smelý krok na ceste za senzačným postupom do semifinále. Žiadna z jej krajaniek nebola na niektorom zo štvorice grandslamových turnajov tak ďaleko od roku 1971.

„Bertensovú poznám veľmi dobre. Vlani išla výkonnostne nahor, jej vzostup vyvrcholil na Roland Garros,“ hovorí o 25-ročnej tenistke slovenská jednotka Dominika Cibulková.

Aj ona bude počas nadchádzajúceho víkendu čeliť pomerne vysokej (182 cm) Holanďanke s kvalitným podaním. Ich súboj by mal byť ozdobou stretnutia Pohára federácie, v ktorom pôjde o veľa. V bratislavskom Národnom tenisovom centre (NTC) sa bude hrať o atraktívnu vstupenku medzi svetovú elitu.

Slovenky sa z nej netešili už tri roky. Holandské šance drží v rukách najmä Bertensová. Zatiaľ čo zvyšné tri členky hosťujúceho tímu nájdu fanúšikovia až v druhej stovke svetového rebríčka (136. Richel Hogenkampová, 157. Cindy Burgerová, 184. Arantxa Rusová), rodáčka z Wateringenu je členkou elitnej dvadsiatky.

Výraznejšie sa jej začalo dariť až v vlani. Rok 2015 zakončila taktiež mimo najlepšej stovky – na 101. mieste. Odvtedy však dosiahla niekoľko zaujímavých úspechov. Vyhrala turnaj v Norimbergu, postúpila do finále v Gstaade, do semifinále na Roland Garros. Získala skalpy trojice členiek (v čase zápasu) Top 10 – Vinciovej, Kerberovej, Bacsinszkej.

Všetko na antuke – na povrchu, ktorý pripravili aj organizátori stretnutia v NTC. A ktorý označuje Bertensová za svoj jednoznačne najobľúbenejší.

„Sedí jej. Tak ako aj zápasy v Pohári federácie. V nich hrá výborne. Navyše, opiera sa o razantné podanie. Bude nebezpečná,“ upozorňuje pred úvodnou výmenou Cibulková.

Oba tímy sa stretli aj pred dvoma rokmi – v Apeldoorne, taktiež na antuke. Tam Cibulková chýbala, Bertensová nie. A zvládla zrejme kľúčový zápas stretnutia.

Po úvodnom dni bol nerozhodný stav – 1:1. V nedeľu si však Bertensová poradila v súboji jednotiek s Magdalénou Rybárikovou a posunula Holanďanky bližšie k víťazstvu. To napokon potvrdila Rusová. Holanďanky sa na svoju hviezdu spoliehajú aj tentoraz. V pozícii favorita však nie sú. Podľa papierových predpokladov by mali po záverečnej výmene absolvovať víťazné kolo s národnou vlajkou nad hlavami Slovenky.

Aj vďaka účasti svetovej štvorky – Cibulkovej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kiki Bertensová #Pohár federácie 2017