Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z hororu k hviezdam. Britku motivuje mŕtvy tréner

Nie je to tak dávno. Od okamihu, po ktorom len málokto veril, že z nej jedného dňa vyrastie svetová hviezda, uplynuli sotva dva roky.

02.04.2017 15:25
Johanna Kontová Foto: ,
Johanna Kontová s trofejou za víťazstvo na turnaji v Miami.
debata

Túžba malého dievčatka

Keď Johanna Kontová schádzala vo februári 2015 z kurtu budapeštianskeho Kongresového centra, hľadela uprene do zeme. Britská tenistka práve zahanbujúco podľahla v Pohári federácie Bieloruske Oľge Govorcovovej – 0:6, 1:6.

„Bol to vskutku otrasný výkon, priam deprimujúci. Tento výsledok mi tak trochu pripomína horor,“ vravela vtedajšia kapitánka britského výberu Judy Murrayová (matka svetovej jednotky Andyho Murraya).

Jej zverenka mala v tom čase 23 rokov a vo svetovom rebríčku nestúpala. Patrila jej 146. priečka. „Viete, každý kráča po svojej ceste. Mne sa v mladom veku príliš nedarilo. Potrebovala som zrejmä viac času. Na to, aby som dozrela, nazbierala skúsenosti. Už od čias, keď som bola ešte malým dievčatkom, ma vpred hnala túžba. Po tom byť jedného dňa najlepšou na svete,“ hovorila Kontová v sobotu večer.

V rukách držala trofej pre víťazku prestížneho turnaja v Miami. Aj vďaka veľkému triumfu ju v renkingu WTA od dnes nájdete na siedmej priečke. Už dávno nie je tenistkou, ktorá schytá debakel, prehry súperkám skôr rozdáva. Jednu z nich uštedrila vo finále aj Caroline Wozniackej – niekdajšej svetovej jednotke.

Práve na tento post si vysoká (180 cm) hráčka robí zálusk. „V každej tenistke, ja samozrejme nie som výnimkou, drieme túžba po grandslamovom titulu či poste svetovej jednotky. Bez nej by neboli víťazstvá natoľko krásne a prehry zas také motivujúce,“ tvrdila po poslednej výmene finálového súboja.

Maďarsko-austrálske korene

Najbližšie k triumfu na turnajoch veľkej štvorky bola Kontová vlani. Na Australian Open dokráčala do semifinále. Mimochodom, s Austráliou je prepojená od prvého dňa svojho života. Narodila sa totiž v Sydney. Jej rodičmi sú maďarskí rodáci, ktorí na najmenší kontinent sveta emigrovali – každý samostatne.

Keď mala ich dcéra štrnásť rokov, presťahovali sa do Anglicka. Kontová získala tamojšie občianstvo len pred piatimi rokmi, dovtedy hrala pod austrálskou vlajkou. „Som hrdá na to, odkiaľ pochádzam. Veľmi si však vážim, že môžem reprezentovať Veľkú Britániu. Veď v nej som v podstate vyrástla,“ hovorila po Australian Open 2016.

Kontová zaznamenala v ostatnom období značný progres. Siedma priečka vo svetovom rebríčku je jej kariérnym maximom. Vďačí zaň aj človeku, ktorý už nie je medzi živými. „Všetko, čo som v tenise i živote robila, súviselo s ním. Bol a stále je mojou veľkou súčasťou, chýba mi každý deň,“ uviedla Kontová o Juanovi Cotovi.

Jej niekdajší mentálny kouč vlani zomrel. Kontová však neustále napreduje. Vďaka jeho radám už chváli Britku i Murrayová. „Je inšpiráciou pre mladé talenty. Má pred sebou skvelú budúcnosť,“ hovorila.

Osud jej možno dopraje i vytúženú métu – post svetovej jednotky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Johanna Kontová