Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer odvrátil Berdychovi mečbaly. Ukázal som veľké srdce, vraví

Švajčiarsky tenista Roger Federer a Austrálčan Nick Kyrgios tvoria druhú dvojicu pre semifinále dvojhry na tenisovom turnaji ATP World Tour Masters 1000 Miami Open v Miami na Floride.

31.03.2017 07:27
debata
zväčšiť Víťazné gesto Rogera Federera v zápase proti... Foto: SITA/AP, Wilfredo Lee
Roger Federer, Tomáš Berdych Víťazné gesto Rogera Federera v zápase proti Tomášovi Berdychovi.

Federer nasadený ako štvrtý po takmer dvojhodinovom boji zdolal turnajovú desiatku Čecha Tomáša Berdycha 6:2, 3:6, 7:6 (6) a v súboji mladíkov si Kyrgios (12.) poradil s premožiteľom Stana Wawrinku, Nemcom Alexandrom Zverevom (16.) 6:4, 6:7 (9), 6:3. Prvú semifinálovú dvojicu už skôr utvorili Španiel Rafael Nadal a Talian Fabio Fognini.

Federera nezastavil ani obetavý výkon Berdycha, ani dva mečbaly súpera v tajbrejku rozhodujúceho setu. Za stavu 4:6 mal švajčiarsky Maestro aj potrebné šťastie, lebo zverenec Gorana Ivaniševiča Berdych vyrobil nevynútenú chybu z bekhendu a vzápätí poslal forhend do siete. Federer sériou štyroch bodov získal set aj zápas. Premenil druhý mečbal za stavu 7:6, prvý nevyužil ešte v deviatom geme pri podaní súpera.

„Bol to výborný zápas, najmä na jeho konci. Tomáš sa zlepšil, ja som zasa ukázal veľké srdce a mal som aj potrebné šťastie. Som rád, že sa to takto skončilo,“ povedal Federer podľa webu ATP World Tour. Štatistici ATP dávajú do pozornosti, že naposledy predtým Federer úspešne odvrátil mečbaly ešte vo štvrťfinále Wimbledonu 2016, keď utiekol Čiličovi zo stavu 0:2 na sety, vtedy boli dokonca tri.

Tridsaťpäťročný Švajčiar pokračuje v rozprávkovom štarte sezóny 2017. Bilanciu víťazstiev a prehier si vylepšil na 17:1, čo nezažil od svojej najlepšej éry v roku 2006. V Miami sa prebojoval do semifinále po siedmy raz a prvýkrát od roku 2011. Vo svete tenisu cenené víťazné double Indian Wells – Miami môže zopakovať po 11 rokoch. „Pamätám si, že práve v Miami som utrpel niekoľko ťažkých prehier ako napríklad s Nišikorim či práve Berdychom. Teraz sa mi to akoby vrátilo a teším sa ja,“ dodal Federer.

Semifinálovým súperom švajčiarskeho elegána bude nevyspytateľný Nick Kyrgios, ktorý v ďalšej štvrťfinálovej trojsetovej dráme vyradil Alexandra Zvereva 6:4, 6:7 (9), 6:3. V konečnom dôsledku potreboval až 6 mečbalov, tri premárnil v tajbrejku druhého setu, ďalšie dva v deviatom geme tretieho dejstva, v ktorom napokon pri podaní Kyrgiosa aj padlo rozhodnutie. Dvadsaťjedenročný Austrálčan si v Crandon Parku v lokalite Key Biscayne zopakuje semifinálovú účasť z vlaňajška, vtedy nestačil na Japonca Nišikoriho.

V dosiaľ jedinom vzájomnom súboji Kyrgios nad Federerom zvíťazil, bolo to na antuke v Madride v roku 2015 – v zápase s tromi tajbrejkovými koncovkami. Mali sa stretnúť aj pred dvoma týždňami vo štvrťfinále v Indian Wells, ale Kyrgios pre náhlu zdravotnú indispozíciu (zrejme priotrávenie jedlom) na zápas nenastúpil.

„Kyrgios a Zverev sú dvaja mladí tenisti, ktorí keď hrajú, nie je núdza o vzrušenie. Čaká ma veľmi zaujímavý zápas,“ povedal Federer ešte v čase, keď nevedel, kto bude jeho súperom v semifinále.

Turnaj ATP World Tour Masters 1000 v Miami:

Dvojhra – štvrťfinále:
Roger Federer (Švaj.-4) – Tomáš Berdych (ČR-10) 6:2, 3:6, 7:6 (6)
Nick Kyrgios (Aus.-12) – Alexander Zverev (Nem.-16) 6:4, 6:7 (9), 6:3

Semifinálové dvojice:
Nick Kyrgios (Aus.-12) – Roger Federer (Švaj.-4)
Rafael Nadal (Šp.-5) – Fabio Fognini (Tal.)

====== O titul po prvý raz Wozniacka a Kontová ======

Dánka Caroline Wozniacka a Britka Johanna Kontová sa prebojovali do finále dvojhry na tenisovom turnaji Miami Open v Miami na Floride. Pre obe to bude prvá finálová skúsenosť na tomto turnaji z kategórie WTA Premier Mandatory, ktorý z hľadiska prestíže a dotácie nasleduje hneď za grandslamovými.

Wozniacka nasadená ako dvanásta si v semifinále poradila s turnajovou dvojkou Češkou Karolínou Plíškovou 5:7, 6:1, 6:1 a desiatka Kontová vyradila americkú veteránku Venus Williamsovú (11.) 6:4, 7:5. Wozniackej doteraz najlepší výsledok z Miami sa spája so semifinále v roku 2012. Na prienik do finále jej stačilo 26 víťazných úderov popri 23 nevynútených chybách. Plíšková mala bilanciu pravdy 37:46. „Je to výnimočný pocit. V Indian Wells mám za sebou finálové účasti, dokonca som tam získala aj titul, ale v Miami budem mať prvú takúto možnosť. Som rada, že môžem zabojovať o celkové víťazstvo,“ povedala bývalá svetová jednotka Wozniacka podľa webu WTA.

V druhom semifinále 25-ročná Kontová mala o poznanie presnejšiu ruku ako jej o 11 rokov staršia súperka V. Williamsová. Vo víťazných úderoch Britka dominovala 25:16, na nevynútené chyby to bolo 40:39. Venus Williamsová v Miami brala tituly ešte v rokoch 1998, 1999 a 2001, v semifinále bola predtým naposledy v sezóne 2010. Kontovej najlepší výsledok v Crandon Parku doteraz bolo štvrťfinále z vlaňajška.

Finalistky Kontová a Wozniacka sa vo vzájomnom súboji dosiaľ stretli jediný raz – v 3. kole na tohtoročnom Australian Open Britka sfúkla Dánku 6:3, 6:1.

Turnaj WTA Premier v Miami:

Dvojhra – semifinále:
Caroline Wozniacka (Dán.-12) – Karolína Plíšková (ČR-2) 5:7, 6:1, 6:1
Johanna Kontová (V. Brit.-10) – Venus Williamsová (USA-11) 6:4, 7:5

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Miami #Tomáš Berdych