Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hviezdny jas tlmia doping, násilník i zranenia

Jedna si lieči rany po šokujúcom prepadnutí. Druhú na kurty ešte stále nepustí trest za užívanie zakázaných látok. Ďalších sužujú ubolené telá.

29.03.2017 11:00
Maria Šarapovová, Flavia Pennettová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata

Tenisová sezóna je síce v plnom prúde, no na dvorcoch chýbajú viaceré svetové hviezdy. Dôvody sú rôzne.

Hriešnici, začnite od nuly!

O najsledovanejší návrat sa o mesiac postará Maria Šarapovová. Ruská kráska odohrala posledný súťažný zápas koncom januára minulého roka na Australian Open (vo štvrťfinále podľahla Serene Williamsovej). Odvtedy sleduje profesionálny tenis len v televíznej obrazovke. Dôvodom je trest za doping. Niekdajšia svetová jednotka užívala zakázané meldónium.

Na kurt sa vráti 26. apríla. Dejiskom bude Stuttgart, kde jej organizátori udelili divokú kartu – napriek tomu, že turnaj sa začína o dva dni skôr. Šarapovová pritom až do vypršania trestu nesmie podľa pravidiel ani len vkročiť do tenisového areálu.

„Je to zvláštne. Znamená to, že kvôli nej príde o jednu z divokých kariet niektorá z Nemiek. Pritom mnohé naše mladé hráčky by si ju zaslúžili,“ kritizovala rozhodnutie organizátorov Angelique Kerberová.

K svetovej jednotke sa pridali aj ďalšie hviezdy. Nepáči sa im, že dopinogová hriešnica by mala svoj reštart začať na veľkých turnajoch. Sú za to, aby sa na výslnie štverala z dna. „Svoj návrat by si mala odpracovať,“ vyjadril sa mužský líder Andy Murray. „Nemyslím si, že je to v poriadku. Rovnaký názor majú mnohí hráči. Každý, kto dopoval, by mal začínať od nuly,“ pridala sa aj slovenská jednotka Dominika Cibulková.

Čo na to Šarapovová? Užíva si dni voľna, bez stresu. Na návrat po pätnásťmesačnej vynútenej pauze sa pripravuje s čistou hlavou. „Vlani som vypila viac alkoholu ako kedykoľvek predtým. Konečne som mala aj spoločenský život,“ vyhlásila päťnásobná grandslamová šampiónka.

Prvé tenisové kroky po dopingovej kauze budú pre čoskoro 30-ročnú (19. apríla) tenistku mimoriadne náročné. Sledovať ich bude celý svet, konkurencia bude čakať na jej zakopnutie. Na veľkú prajnosť sa spoliehať nemôže. Šarapovová je však zvyknutá na výzvy, s odhodlaním akiste prijme aj túto.

Túžba po druhej šanci

V úplne inej situácii je iná z tenisových hviezd – Petra Kvitová. Češka stále nie je v poriadku po tom, ako ju koncom minulého roka prepadol v jej prostějovskom byte dosiaľ neznámy páchateľ.

Dvojnásobnej wimbledonskej šampiónke vážne porezal prsty na ľavej ruke, v ktorej drží raketu. Kvitová absolvovala operáciu poškodených šliach a nervov. Na kurty by sa mohla vrátiť v druhej polovici roka.

„Od útoku uplynuli už tri mesiace. Tvrdo driem, no stále neviem, kedy sa vrátim k tenisu. Môj pohľad na život sa za ten čas veľmi zmenil. Chcem si dať druhú šancu, aby som mohla znovu hrať,“ odkázala fanúšikom prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Petra Kvitová. Foto: Reuters, EDUARDO MUNOZ
Petra Kvitová Petra Kvitová.

O vážnosti zranenia svedčia aj slová Karla Tejkala z agentúry Česká sportovní. „Petra už nemá žiadne bandáže. Ruku používa pri bežných činnostiach, vie sa sama najesť, urobiť si účes. To všetko sú kroky k tomu, aby mohla v budúcnosti začať s tenisovým tréningom,“ cituje jeho slová portál idnes.cz.

Súčasná svetová pätnástka odohrala dosiaľ posledný zápas v polovici novembra, keď v Pohári federácie nestačila na Francúzku Caroline Garciovú.

Problematické lakte a kolená

Kvitová ani Šarapovová by za bežných okolností nechýbali tento týždeň v Miami, ktoré hostí jeden z najprestížnejších turnajov sveta. Hoci tento rok čosi stratil z atraktivity. Neštartujú na ňom dvaja najlepší tenisti planéty – Andy Murray a Novak Djokovič.

Superhviezdy vyradili z hry zranenia. Brita a Srba trápi rovnaká časť tela – lakeť. „Doktor mi rázne povedal, aby som nehral. Problémy s lakťom mám niekoľko mesiacov, no v poslednom čase sa ešte výrazne zhoršili,“ uviedol zverenec Mariána Vajdu na sociálnej sieti.

Neúčasť v Miami ho vyjde draho. Vlani bral titul, čo znamená, že v tejto sezóne neobháji 1000 bodov. V mínuse bude aj Murray, no ten sa v minulom roku prebojoval v Miami len do tretieho kola, preto bude jeho strata podstatne menšia – len 45-bodová.

Rozdiel medzi obomi rivalmi sa tak znovu o čosi zväčší. „Potvrdzuje sa, že najbolestivejšie prehry vám prinášajú zranenia, nie súperi. Počas celej kariéry sa mi vyhýbali, no zdá sa, že vysoká záťaž predsa len zanechala na mojom tele nejaké stopy,“ uviedol Djokovič.

Mimochodom, v Miami neštartuje ani domáca legenda Serena Williamsová. Majiteľku 23 grandslamových titulov sužujú bolesti kolien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #WTA