Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tenisová rodina dotlačila Cibulkovú k rekordu

Keď si Dominika Cibulková ľahne v nedeľňajšiu noc do postele, prebudí sa v pondelok do výnimočného rána.

16.03.2017 18:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (3)

Pri mene slovenskej tenistky bude vo svetovom rebríčku žiariť dovtedy nepoznané číslo 4.

Bez limitov

Tak vysoko nebola v renkingu WTA žiadna iná Slovenka. Bratislavčanka prekoná o jednu priečku Danielu Hantuchovú. Zároveň dorovná národné maximum olympijského víťaza zo Soulu 1988 Miloslava Mečířa.

Pred finalistkou Australian Open 2014 bude len trojica hviezdnych žien: Nemka Angelique Kerberová, americká legenda Serena Williamsová a Češka Karolína Plíšková. Práve vďaka nej sa Cibulková dočkala historického posunu v rebríčku. Zverenka Mateja Liptáka zatiaľ nedosiahla v tejto sezóne žiaden veľký triumf (na nijakom zo siedmich turnajov nevyhrala tri zápasy v rade). Preto sa musela spoliehať na pomoc iných. Poskytlo jej ju úspešnejšie z tenisových dvojčiat Plíškových.

Svetová trojka totiž zdolala na turnaji v Indian Wells v noci zo stredy na štvrtok Garbine Muguruzovú-Blancovú. Španielka bola jedinou hráčkou, ktorá mohla do konca týždňa ponechať Cibulkovú na piatom mieste. V Kalifornii by sa však musela prebojovať do finále, čo sa jej už nepodarí. Na Cibulkovej radosť.

„Po turnaji v Singapure som si zdvihla sebavedomie. Získala som si rešpekt súperiek. V ďalšej sezóne budem v novej situácii, no teším sa na ňu. Jeden sen som si splnila, teraz mám pred sebou ďalší. Nevidím limity,“ hovorila Cibulková po návrate z turnaja majsteriek.

Naplnený potenciál

Cibulkovej nahráva do kariet fakt, že v úvode sezóny neobhajuje z vlaňajška veľa bodov. Na veľkých turnajoch sa jej takto pred rokom nedarilo. S Australian Open sa lúčila po úvodnom, s Indian Wells po druhom kole. Výraznejšie sa začala presadzovať od apríla, keď triumfovala v Katoviciach, uhrala finále v Madride, ovládla podujatia v Eastbourne, Linzi a napokon senzačne i turnaj majsteriek v Singapure.

Veľkú príležitosť posunu v rebríčku si od začiatku tohto roku uvedomovala. Podriadila mu všetko. Zriekla sa účasti v Pohári federácie. Bez akýchkoľvek vyhýbavých slov. Rátala s kritikou tenisovej verejnosti. Napriek tomu jej odkázala, že sa chce sústrediť na individuálny úspech.

„Vzhľadom na náročnosť turnajového programu v tomto roku som sa rozhodla sústrediť na individuálnu prípravu,“ uviedla 27-ročná hviezda koncom januára.

Mimochodom, štvrtú priečku už mala v aktuálnej sezóne dva razy na dosah. Na turnajoch v Petrohrade i Dauhe ju od nej delilo jediné víťazstvo. Najprv ju k nemu nepustila Kazaška Julia Putincevová, potom ani Karolína Plíšková. Tá Plíšková, ktorá Cibulkovej teraz pomohla… Slovenka sa však nedočkala veľkého úspechu len vďaka nej. Ani zďaleka. Skrýva sa za ním drina, pot, slzy i dlhoročné odriekanie.

„Už pred štyrmi rokmi som videl, aký má Dominika potenciál. Už vtedy bola schopná zdolať najlepšie hráčky sveta. Chýbala jej však konzistentnosť výkonov,“ hovoril pred časom Lipták, ktorý vedie svoju zverenku už piaty rok.

Dôležití muži

Za výrazným Cibulkovej posunom je aj skvelá fyzická pripravenosť, mentálna sila.

„Jej psychický level je na veľmi vysokej úrovni. Dokáže sa na zápas sústrediť a aj v náročných okamihoch zostáva sebavedomá, čo je nesmierne dôležité,“ uviedol Radek Šefčík, Cibulkovej mentálny kouč.

Dôležití muži Dominiky Cibulkovej. Zľava:... Foto: FACEBOOK.COM
dominika cibulková, michal navara, matej lipták, radek šefčík, róbert bereš, jozef ivanko Dôležití muži Dominiky Cibulkovej. Zľava: manžel Michal Navara, otec Milan Cibulka, tréner Matej Lipták, psychológ Radek Šefčík, kondiční tréneri Róbert Bereš a Jozef Ivanko.

Aj on patrí k dôležitým mužom v živote najúspešnejšej hráčky v histórii slovenského tenisu. Okrem neho sa o pohodu (fyzickú, hernú, alebo psychickú) starajú najmä tréner Matej Lipták, fyzioterapeut Jozef Ivanko i kondičný tréner Róbert Bereš. V neposlednom rade aj manžel Michal Navara, ktorý sprevádza svoju hviezdnu polovičku po celom svete.

Spolu utvárajú úspešnú a najmä súdržnú tenisovú rodinu. „Poznám mnohé tenistky, ktoré majú s členmi svojho realizačného tímu len formálne vzťahy. My sme spolu častejšie ako s príbuznými. Chodíme spolu na večere či obedy,“ prezradila Cibulková.

Aj vďaka tomu patrí v súčasnom tenise k najlepším. Niektorí z expertov dokonca tvrdia, že jedného dňa môže slovenské drobné žieňa (meria 161 centimetrov) zasadnúť aj na trón pre tenisovú kráľovnú. Opodstatnenosť týchto tvrdení (ne)potvrdí až čas.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Dominika Cibulková