Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková bojovala s Plíškovou takmer tri hodiny. Postupuje!

Slovenská tenistka Dominika Cibulková je z manka setu a brejku a aj cez mečbal už osemfinalistkou hlavnej súťaže dvojhry na prestížnom turnaji WTA Premier Mandatory BNP Paribas Open v kalifornskom Indian Wells (8. - 19. marca, dotácia 7 699 423 USD, tvrdý povrch Plexipave).

13.03.2017 07:46
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka ako piata nasadená hráčka podujatia v nedeľňajšom súboji šestnásťfinálového 3. kola zdolala v areáli Tennis Garden v lokalite Coachella Valley o tri roky mladšiu českú ľaváčku Kristýnu Plíškovú po tuhom boji za 168 minút 2:6, 7:6 (5), 7:6 (4).

Členka Top 5 Cibulková si z kritického skóre 2:6, 2:4 a 15:40 na podaní proti 54. žene hodnotenia Kr. Plíškovej vynútila rozhodujúcu časť tohto premiérového vzájomného duelu, bola dolu aj 2:6, 3:5. V závere druhého dejstva nedoplatila na nevyužitie troch setbalov za sebou na príjme v dvanástej hre.

V treťom sete predovšetkým odvrátila mečbal v maratónskom desiatom geme so siedmimi zhodami a hneď v nasledujúcej hre zobrala súperke servis a podávala na víťazstvo. Plíšková sa však nevzdala a na šiesty pokus dosiahla rebrejk. Tajbrejk už vyznel jasne v prospech Slovenky, ktorá viedla 4:1 aj 5:2 a od skóre 6:3 premenila druhý mečbal.

„Už som aj zabudla, že som odvrátila mečbal! Bojovala som, bojovala a bojovala o každučký bod. Dnes to proti Kristýne veru nebolo jednoduché. Veľmi dobre podávala a celkovo zahrala naozaj kvalitne. Dlho mi trvalo, kým som našla rytmus, ale potom som sa predsa len dostala do zápasu a prízvukovala som si, že musím ísť po každej loptičke, aby som zavŕšila obrat. Napokon som to zvládla a som z toho veľmi šťastná,“ citoval víťazku web Tenisovej asociácie žien (WTA).

„Kristýna si počínala fakt dobre, nemala čo stratiť. Aj som očakávala, že jej to takto pôjde. Posielala mi ploché údery, chodila do toho a jej servis bol veľkou výhodou. Podávala úžasne až do stavu 6:2, 5:3 z jej pohľadu, priam beštiálne!“ rekapitulovala Cibulková. Slovenka skončila s pomerom „winnerov“ a nevynútených chýb 41:38, Češka 64:50.

„Bol to čistý boj. Výmeny nevyzerali na môj obraz, lebo som cítila tlak, že musím zaútočiť ako prvá. Pomaličky – tým, že som neochvejne drela – som sa rozšvihala. Keď ona viedla 5:3 v druhom sete, dopriala mi šancu a vtedy sa to lámalo. Začala som udierať oveľa lepšie a našla som stratégiu,“ glosovala Cibulková, ktorá v tomto dueli vymazala 18 brejkbalov. Postupujúca premenila polovicu zo šiestich možností na returne, zdolaná iba 5 z 23.

„Od toho celkového triumfu na WTA Finals mám v podvedomí, že som už bola v oveľa náročnejších situáciách a obstála som, čo mi dodáva sebavedomie na úspechy v tesných zápasoch,“ podotkla finalistka Australian Open 2014 Cibulková, ktorú nezastavilo ani 18 es vyzývateľky.

„Bola som v tom správnom rozpoložení v dôležitých okamihoch. Počínala som si statočne a vedela som, čo chcem robiť, chodila som tomu v ústrety. Aj proti mečbalu som zahrala presne tak – bez zdráhania. Je to pre mňa jediná možná cesta. Mala som určité obavy, ale zahnala som ich. Keď som viedla 6:5 v treťom sete, bola to vari jediná pasáž, v ktorej som to mohla urobiť lepšie. Nemohla som si to však pripustiť, zostala som v dobrom nastavení. Nebola som negatívna, hľadela som len dopredu a zas a znova,“ popisovala Cibulková.

Držiteľka ôsmich singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Cibulková hrá na tomto podujatí deviaty raz v kariére. Miestne maximum v podobe štvrťfinále dosiahla pred troma rokmi, prehrala vtedy s Číňankou Na Li 3:6, 6:4, 3:6.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková v utorok nastúpi v dueli o účasť v najlepšej osmičke proti 25-ročnej Ruske Anastasii Pavľučenkovovej (21.) nasadenej ako devätnástej, s ktorou má tesne priaznivú kompletnú bilanciu 5:4 aj s juniorským obdobím a vďaka aktuálnej šnúre troch úspechov. Posledný sa zrodil nedávno: 15. februára na „harde“ v osemfinále v katarskej Dauhe (7:5, 2:6, 6:2).

Cibulková zhodou okolností má pred sebou už tretí duel s niekdajšou juniorskou grandslamovou šampiónkou. V 1. kole mala voľno, následne prekonala Lotyšku Jelenu Ostapenkovú (Wimbledon 2014), teraz Kr. Plíškovú (Wimbledon 2010) a Pavľučenkovová uspela medzi dievčatami na Australian Open 2006 a 2007 a na US Open 2006.

Cibulková je v nezáväznom online prepočte štvorkou svetového rebríčka vo dvojhre, takto vysoko oficiálne ešte nebola. Maximom Cibulkovej je aktuálne piate miesto, premiérovo sa na ňom ocitla 31. októbra 2016.

Samozrejme, Slovenka musí hypotetické postavenie potvrdiť výkonmi v IW, kde má na dosah tretiu Karolínu Plíškovú z Česka a sama je na „dostrel“ Rumunke Simone Halepovej, Španielke Garbine Muguruzovej-Blancovej a Poľke Agnieszke Radwanskej, takže prinajhoršom klesne na siedmu pozíciu k 20. marcu.

Cibulkovú predbežne posunula pred spomenutú Halepovú skutočnosť, že vlani v Indian Wells prehrala už v 2. kole s A. Radwanskou, zatiaľ čo Rumunka sa prebojovala až do štvrťfinále. Cibulkovej piata priečka je rekordom tenistiek zo SR ex aequo so spomenutou Hantuchovou.

Absolútne národné maximum v podobe štvrtej pozície drží od 22. februára 1988 Miloslav Mečíř. Cibulková tento rok už dvakrát bola jeden zápas od jeho vyrovnania (Petrohrad, Dauha).

Výsledok nedeľňajšieho stretnutia 3. kola dvojhry na tenisovom turnaji WTA Premier Mandatory BNP Paribas Open v kalifornskom Indian Wells (8. – 19. marca, dotácia 7 699 423 USD, tvrdý povrch Plexipave):

Dvojhra – 3. kolo: Dominika Cibulková (SR-5) – Kristýna Plíšková (ČR) 2:6, 7:6 (5), 7:6

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková