Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ignorancia či úplné dno. Nemkám zaspievali na Havaji nacistickú hymnu

Nemecké tenistky pred stretnutím štvrťfinálového prvého kola svetovej skupiny Pohára proti USA nahnevala stará verzia hymny, ktorú predniesol spevák pri slávnostnom úvode na kurte.

13.02.2017 19:46
debata

Zaspieval totiž prvú slohu Piesne Nemcov začínajúcou sa slovami „Deutschland, Deutschland über alles“, ktorá bola nemeckou hymnou od roku 1922, ale po tom, ako nacistický režim jej text dezinterpretoval a zneužil, prestala sa po druhej svetovej vojne používať.

„Bola to absolútna drzosť a neúcta. Je to trápne a svedčí to o ignorancii,“ rozčuľovala sa Andrea Petkovicová po tom, ako v úvodnej dvojhre podľahla Alison Riskeovej.

Pri speve hymny pred nastúpením tímu vraj uvažovala o tom, že odíde. „S odstupom času to bolo to najhoršie, čo sa mi prihodilo v živote, obzvlášť vo Fed Cupe. Máme rok 2017. Niečo také sa nemôže v USA stať,“ uviedla dvadsaťdeväťročná tenistka.

Zástupcovia americkej tenisovej asociácie sa nemeckej výprave za prehmat ospravedlnili. Kapitánka Barbara Rittnerová označila omyl za neospravedlniteľný. „Je to škandál, neúcta. Skoro som sa rozplakala, pretože vo Fed Cupe je vždy posvätnou chvíľou, keď hrá hymna. Človek má zimomriavky. To čo sa stalo, je úplné dno,“ vyhlásila Rittnerová.

Do semifinále svetovej skupiny Pohára federácie postúpili Američanky po víťazstve 4:0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fed Cup