Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková mala súperku na lopate. Prehrala však posledné štyri gemy

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá prehrala za 140 minút 6:3, 4:6, 4:6 s kazašskou reprezentantkou Juliou Putincevovou v sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji WTA Premier St. Petersburg Ladies Trophy v ruskom Petrohrade (dotácia 776 000 USD, tvrdý povrch v hale). Bol to jej premiérový vzájomný súboj s 22-ročnou moskovskou rodáčkou, 34. v hodnotení.

04.02.2017 17:12
Dominika Cibulková Foto:
Dominika Cibulková v semifinále turnaja v Petrohrade.
debata (8)

V rozhodujúcom sete Cibulková viedla 4:2. Putincevová bude vo svojom prvom finále v nedeľu čeliť takisto nenasadenej francúzskej univerzálke Kristine Mladenovicovej.

„Je to neuveriteľné. Okrem postupu ma teší aj skutočnosť, že publikum tentoraz na rozdiel od štvrťfinále proti domácej Svetlane Kuznecovovej bolo na mojej strane. Chcem sa divákom poďakovať z hĺbky srdca za podporu. Nikdy sa nevzdávam a sústavne sa usilujem diktovať moju hru. Dnešok nebol výnimkou. Zajtra ma čaká premiérové finále, ale necítim vôbec žiadny tlak. Užívam si každučkú chvíľku na tomto kurte,“ povedala Putincevová, citoval ju web Tenisovej asociácie žien (WTA).

„Som sklamaná z výsledku a mojej hry v druhom a treťom sete. Dnes som si za celkový predvedený výkon ani nezaslúžila víťazstvo. V Petrohrade som absolvovala dva vydarené zápasy, ale s týmto nemôžem byť spokojná. Musím však prehru nejako stráviť, iné mi nezostáva. Začiatkom týždňa som bola trochu prechladnutá, ale každý deň som sa cítila lepšie a nedá sa povedať, že ten zdravotný stav by nejako ovplyvnil môj výkon. V piatok som sledovala štvrťfinále Julie proti Svetlane a za stavu 5:3 v treťom sete pre Kuznecovovú som odišla na večeru, pripravovala som sa v duchu už na túto súperku. Bola som teda prekvapená, keď som videla konečný výsledok. Netuším, čo sa Svetlane v tej koncovke stalo, že napokon ešte prehrala. Asi čosi podobné, čo dnes vyviedla Putincevová mne…“ uviedla Cibulková podľa portálu Championat.

Dvojhra – semifinále: Julia Putincevová (Kaz.) – Dominika Cibulková (SR-2) 3:6, 6:4, 6:4

Putinecovová po Cibulkovej ľahkej chybe z bekhendu hneď mala brejkbal, nedostala sa za príjem. Kazaška si však krížnym bekhendom utvorila druhú šancu a tentoraz ju aj premenila. Pri potvrdzovaní priebežne preklopila z 15:30 na 40:30, ale inkasovala priebojný bekhend popri čiare, dvojchybou klesla na nevýhodu a pridala druhú v rade – 1:1. Následne bez zásadnejších ťažkostí aj 2:1 pre Slovenku. Putincevová však pribrzdila rozlet súperky – 2:2 na 15.

Cibulková v piatom geme pri skóre 30:30 (predtým to bolo 15:30) pokazila hrateľný bekhendový slajz vpredu, aktívnou hrou odvrátila hrozbu. Následne poslala bežný forhend do siete, Putincevová zbytočne zlyhala z bekhendu. Slovenka sa napokon aj obligátnymi forhendovými kanonádami posunula na 3:2.

Navyše, Cibulkovej priebojný bekhendový return zrazil Kazašku na 15:40 a bravúrny bekhend popri čiare priniesol Slovenkino vedenie 4:2. Putincevová sa čoraz častejšie ocitala pod neriešiteľným tlakom. Na returne v siedmej hre sa síce z 0:40 vyškriabala na zhodu a ešte dve, ale nie ďalej. Kazaška sama cez zhodu prinútila protivníčku dopodávať si set. Cibulková unáhleným forhendom klesla na 0:30, ale dobre dobehla skrátenie, zvládla forhendový drajv zo stupňovaného tlaku, vydareným podaním na „téčko“ si dodala setbal a ešte raz sa presadila servisom.

Na príjme na začiatku druhej časti sa Slovenka pri sľubnej zhode len prizerala bekhendovému volejovému lobu, Kazaška sa dostala do psychologicky veľmi dôležitého vedenia. Navyše, v druhej hre pri skóre 30:30 privítala Cibulkovej bekhendový volej do siete, hrubú dvojchybu nemenej. Putincevová poľahky potvrdila brejk (3:0), Slovenku prišiel inštruovať tréner Matej Lipták. Cibulková pevne upravila na 1:3, ale stále bola v určitom útlme, prepúšťala iniciatívu a chýbala jej konzistentnosť. Kazaška cez 30:30 išla na 4:1, keď Slovenke zaletel o dosť vedľa prevádzkový bekhend.

Cibulková si však držala nádej na to, že sa vyhne rozhodujúcej časti: na 30 upravila na 2:4. Perfektným vstúpeným forhendovým krosom si utvorila náskok 40:15 v siedmom geme. Pri prvej šanci nezmestila do dvorca forhend v krížnej prestrelke, potom sa nechala vyšachovať Putincevovou pri sieti. Vzápätí však Slovenka našla čiaru a tretí brejkbal využila dôkladnou ofenzívou – 3:4 a bez otáľania aj 4:4, keď za stavu 40:15 hrala s ňou páska siete.

Cibulková sa opäť rozšvihala, našla rytmus a diktovala. Kazaška sa však včas pozviechala, na 5:4 sa posunula bez pustenia čo i len fiftínu. Slovenka si rozčúlene plesla do stehna, keď chybou dopriala Putincevovej setbal. Sama jej o premenila bekhendom mimo – 4:6. Vzhľadom na predchádzajúcu priebežnú záchranu to nepochybne bolo frustrujúce.

Oveľa pozitívnejší bol vstup Slovenky do tretej časti: precíznym forhendovým zákrokom vpredu si totiž dopriala 40:15 na returne a pri druhej šanci zabrala rezolútnym vstúpeným forhendom inside-out. Stále sa však nedokázala vyvarovať výkyvom: prepálením forhendu klesla na 15:40. Prvý brejkbal eliminovala nečakaným dropšotom, vzápätí však lacno pokazila bekhend – 1:1.

Putincevová potom cez zhodu zavŕšila priebežný obrat na 2:1. Cibulková odpovedala aj zásluhou esa z druhého podania (2:2) a pritlačila. Bekhendovým krosom si dopriala dva brejkbaly v rade v piatom geme a Kazaška urobila nečakanú chybu pri prípravnom údere.

Slovenka potvrdila brejk na 30, ozývalo sa značkové „pome!“. Tento gem na 4:2 uzavrela forhendovým „winnerom“ po pohotovom prechode z defenzívy. Kazaška dvojchybou pripustila zhodu v siedmej hre (z pôvodného vedenia 30:0), predsa len sa však posunula do kontaktu – 3:4. Cibulková následne mala sľubných 30:15 na servise, ale inkasovala brejk, začínalo sa akoby odznova. Putincevová cez 15:30 išla na 5:4, zrazu bola pod tlakom súperka. K lavičke sa vrátil Lipták.

Slovenka vstúpila do desiateho gemu lacnou bekhendovou chybou, za stavu 15:15 poslala ambiciózny forhend vedľa a čoskoro čelila dvom mečbalom. Hneď pri prvom nezvládla bekhend spredu, zastavila ho sieť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková