Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Maďarsko vyrovnalo na 1:1. Fucsovics zdolal Kovalíka 3:1 na sety

Líder domáceho kádra Martin Kližan zvíťazil nad dvojkou hostí Attilom Balázsom za 142 minút 6:1, 6:2, 3:6, 6:4 v úvodnej z dvoch piatkových dvojhier v rámci bratislavského stretnutia Slovensko - Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov (3. - 5. februára).

03.02.2017 15:26 , aktualizované: 21:06
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan v zápase Davisovho pohára proti Maďarsku.
debata (2)

Náhradný druhý singlista domácich Jozef Kovalík prehral za 149 minút 2:6, 7:6 (4), 3:6, 4:6 s jednotkou hostí Mártonom Fucsovicsom v záverečnej druhej piatkovej dvojhre v rámci bratislavského stretnutia Slovensko – Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov (3. – 5. februára). Predtým na tvrdom povrchu v Aegon aréne NTC zvíťazil Martin Kližan nad Attilom Balázsom 6:1, 6:2, 3:6, 6:4, takže pred víkendom je stav 1:1.

Kovalík hral namiesto pôvodne nominovaného Lukáša Lacka, ktorý má žalúdočné problémy. Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Kovalík (115.) má proti rovesníkovi Fucsovicsovi (159.) skóre už iba 4:3, pričom obe predchádzajúce prehry utrpel v mládežníckom období. Vlani v júli na antuke v Budapešti práve v Davis Cupe triumfoval 6:7 (5), 6:4, 7:6 (5), 6:1, teraz na to nedokázal nadviazať.

Na sobotňajšiu štvorhru (14.00 h) nahlásili kapitáni Miloslav Mečíř a Gábor Köves páry Kližan, Andrej Martin, resp. Fucsovics, Balázs. Majú však právo na zmeny rovnako ako v súvislosti s nedeľňajšími dvojhrami (postupne od 13.00 h). Program záverečného dňa predbežne má podobu Kližan – Fucsovics a následne Lacko – Balázs. V nominácii Maďarska sú aj Gábor Borsos a Levente Gödry.

„Súper veľmi dobre podával, ja som na ten jeho servis nevedel nájsť recept a čítať ho. On si tým výrazne pomáhal a ja som si musel vybojovať gemy pri mojom podaní, uhrávať si to. V tom bol hlavný rozdiel. Škoda niekoľkých lôpt v treťom sete, v zlomových momentoch mi to nevychádzalo. Mohlo to byť aspoň vyrovnanejšie a to podanie by mu možno natoľko nepadalo, ak by som ho dostal pod väčší tlak priaznivejším vývojom skóre. Fucsovics stále bol hore a musím uznať, že si počínal výborne, hralo sa proti nemu ťažko,“ povedal Kovalík pre RTVS.

Víťaz postúpi do play-off o svetovú skupinu MS tímov ITF 2018 (bude sa hrať 15. – 17. septembra 2017). Zdolaného bude čakať jesenná záchranárska úloha proti niekomu z tria Holandsko, Poľsko a Bosna a Hercegovina. Finalisti ročníka 2005 Slováci sa pokúšajú pripomenúť proti Maďarom úspech 3:0, ktorý v rovnakej fáze dosiahli minulý rok v lete (následne prehrali v boji o elitu s Austrálčanmi na tráve v Sydney 0:3).

Slováci v predchádzajúcich troch sezónach prehrali v prelínačke o elitnú šestnástku, vždy u súpera (2014 USA, 2015 Poľsko, 2016 spomenutá Austrália). V „II. lige“ v systéme tejto súťaže sú nepretržite od sezóny 2007. Figurujú na 18. priečke v daviscupovom renkingu ITF, Maďarom patrí 34. miesto.

zväčšiť Jozef Kovalík. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jozef Kovalík Jozef Kovalík.

Tím SR hrá pred vlastnými fanúšikmi premiérovo od marca 2015, keď v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny takisto v NTC zdolal Slovincov 5:0. Odvtedy absolvoval štyri stretnutia vonku. Slovensko ťahá v domácom prostredí sériu siedmich triumfov od bratislavskej prehry so Srbskom 1:4 v septembri 2008 v play-off o elitu.

Stav stretnutia rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov (3. – 5. februára, Bratislava – Aegon aréna NTC, tvrdý povrch Premier Court v hale):

SLOVENSKO – MAĎARSKO 1:1 po piatkových dvojhrách

Piatok – dvojhra:
Jozef Kovalík – Márton Fucsovics 2:6, 7:6 (4), 3:6, 4:6

Kovalík nezačal dobre. Okamžite klesol na 15:40 na servise a pokazil bežný forhend. Fucsovics potvrdil únik na nulu – 2:0. Slovák sa chytil v treťom geme. Vo štvrtom si forhendom do protipohybu utvoril dva brejkbaly. Maďar odstránil prvú hrozbu esom na „téčko“, pri druhej si pomohol podaním na telo a išiel na 3:1. Fucsovics si precíznym bekhendom doprial príležitosť na poistku na returne, Kovalík sa presadil servisom a znížil na 2:3, po ese súpera 2:4.

Slovák unáhleným forhendom do siete spadol na 15:30 na podaní v siedmej hre a prepálil forhend. Prvý brejkbal odstránil dôrazným krížnym forhendom, pri druhom však Maďar predviedol skvostný protiútok zakončený vstúpeným forhendom. Fucsovics podával na set, ofenzívou založenou na fungujúcom servise odskočil na 40:15 a forhendom popri čiare si vynútil Kovalíkovo bekhendové zlyhanie.

Kovalík sa v pohode na 15 pozitívne nastavil na začiatku druhej časti a pridal k tomu brejk cez 15:30 z jeho pohľadu. Ešte výraznejším povzbudením bolo potvrdenie brejku na nulu. Fucsovics reagoval rovnako jasne, upravil na 1:3. Dobehnutím stopbalu dal na 30:0 na príjme v piatom geme a Slovákov forhend do siete mu dodal dva brejkbaly. Pri prvom nemal Maďar nárok na vstúpený forhend, pri druhom zaletel jeho defenzívny bekhend za – napokon 4:1 pre domáceho hráča po peknej ofenzívnej kombinácii.

Kovalík na podaní v siedmej hre čelil nepríjemnému stavu 15:30, najmä kvalitnými servismi sa vymanil z ťažkostí – 5:2. Problémom sa nevyhol ani na podaní v deviatom geme. Za stavu 0:30 účinne zariskoval druhý servis, pri skóre 15:30 si nepostrážil prípravný forhend. Prvú hrozbu vymazal stupňovaným útokom, druhý ešte suverénnejšie. Potom sa pošmykol v snahe zareagovať na obehnutý forhend, tretiu možnosť Fucsovicsa eliminoval esom. Štvrtú priniesol ďalší Maďarov agresívny forhend a Slovák poslal forhend dosť mimo. Fucsovics po rebrejku aj vyrovnal na 5:5.

Kovalík si cez 30:30 aspoň vynútil istotu tajbrejku, Fucsovics tretí raz podával proti strate druhého dejstva. Zvládol to perfektne – 6:6. Slovák hneď dosiahol minibrejk, keď Maďarov slajz doplachtil vedľa – 2:0 a neskôr 3:1, lenže vtedy Kovalík nezmestil do dvorca bekhendový blok. Napravil to rezolútnym forhendom, išiel úspechu v ústrety – 4:2 a bekhendovým volejom z dobre pripravenej pozície dokonca 5:2 a servis. Kovalík sa dostal aj na 6:2 a potreboval tri setbaly. Zaúradoval bekhendom popri čiare.

zväčšiť Márton Fucsovics. Foto: SITA, Marko Erd
Márton Fucsovics Márton Fucsovics.

Fucsovics v psychickej nevýhode netrafil bekhendový slajz za stavu 30:30 v otváracom geme tretej časti, napravil to kvalitným útokom a napokon sa ujal vedenia. Kovalík hladko vyrovnal. Vo štvrtom geme čelil zhode po ambicióznom forhende tesne vedľa a priebežne pykal za nedôrazný volej. Reparát vpredu zvládol perfektne a dal na 2:2 aj zásluhou topspinového lobu. V šiestej hre pokazil obehnutý forhend a znova bol v ohrození jeho servis, zabral bekhendom popri čiare. Maďar sa aj zásluhou dvoch prasiatkach dopracoval k druhej možnosti a Kovalíkov bekhend dopadol o milimetre mimo, potvrdilo to Jastrabie oko – 2:4 a aj 2:5. Maďar v deviatej hre podával na náskok 2:1 na sety. Slovák sa vydareným returnom dostal na 30:15. Fucsovics si prospel esom a pridal ďalšie dva efektívne servisy.

Slovák sa na servise v úvodnej pasáži štvrtého setu držal pomerne s istotou, Maďar však tiež. Na returne v šiestej hre Kovalík za stavu 30:30 neobstál v dlhočiznej výmene, Fucsovics vyrovnal na 3:3. Slovák po prvom fiftíne siedmeho gemu frustrovane šmaril raketu o zem, po chvíli mal manko 15:40. Maďar prehnal obehnutý forhend, ale privítal „naliaty“ forhend súpera do siete. Kovalík čoskoro zaostával už 3:5. Slovák cez dve zhody ešte prinútil Maďara dopodávať sa k triumfu. Fucsovics nezazmätkoval. Pevným krokom sa dostal na 40:0 (bodom priamo zo servisu) a vypálil nechytateľné podanie.

Výsledok piatkovej I. dvojhry:
Martin Kližan – Attila Balázs 6:1, 6:2, 3:6, 6:4

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Lacko #Jozef Kovalík