Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková sfúkla aj Vesninovú. Ak uspeje v semifinále, bude štvrtá

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá zvíťazila za 86 minút 6:3, 6:3 nad domácou päťkou podujatia Jelenou Vesninovou v zápase piatkového štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Premier St. Petersburg Ladies Trophy v ruskom Petrohrade (dotácia 776 000 USD, tvrdý povrch v hale).

03.02.2017 12:27 , aktualizované: 14:55
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková na turnaji v Petrohrade.
debata

V sobotu bude v semifinále čeliť úspešnej z neskoršieho súboja Julia Putincevová (Kaz.) – Svetlana Kuznecovová (Rus.-3). Ak uspeje, posunie sa 6. februára na 4. miesto vo svetovom rebríčku. Tento týždeň má v dosahu aj 3. priečku, potrebuje dobyť titul pri Neve. Absolútnym renkingovým historickým maximom hráča zo SR je 4. pozícia Miloslava Mečířa.

„Dnes som opäť zahrala naozaj solídne. Koncentrovala som sa na veci, ktoré bolo treba robiť. Mala som proti Jelene trochu odlišnú taktiku a zotrvávala som pri nej. Ona je veľmi dobrá hráčka a v druhom sete mi to trochu skomplikovala, ale zvládla som to. S mojím výkonom som značne spokojná,“ citoval web Tenisovej asociácie žien (WTA) Cibulkovú, ktorá urobila len 11 nevynútených chýb, zdolaná 29. Slovenka mala v 1. kole voľný žreb, vo štvrtok v osemfinále prekonala chorvátsku lucky loserku z kvalifikácie Donnu Vekičovú dvakrát 6:2.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, aktuálne 5. v singlovej hierarchii, čo je osobný aj vyrovnaný národný rekord (drží ho s Danielou Hantuchovou), proti tridsiatničke s ukrajinským rodiskom Vesninovej (16.) vyrovnala v bilancii zo vzájomných súbojov na 4:4. Revanšovala sa za štvrťfinále vlaňajšieho Wimbledonu, v ktorom prehrala hladko 2:6, 2:6. Rivalita s univerzálkou trvá deväť rokov a zaujímavosťou je, že na ruskej pôde Cibulková v rámci nej vedie už 3:0. V minulosti sa presadila aj v Moskve v sezónach 2011 a 2015, v prvom prípade napokon získala trofej.

Úradujúca koncosezónna majsterka sveta WTA z októbrového Singapuru Cibulková minulý rok v Petrohrade vo štvrťfinále nestačila na Rusku Dariu Kasatkinovú, ktorú vedie Slovenkin bývalý kouč Vladimír Pláteník. Cibulková s 22-ročnou 34. ženou počítačového poradia Putincevovou dosiaľ nehrala. Nad 31-ročnou dvojnásobnou grandslamovou šampiónkou a niekdajšou dvojkou hodnotenia Kuznecovovou (8.) vedie 6:3, hoci spočiatku zaostávala 0:3.

Cibulková predminulú sobotu po prehre s Ruskou Jekaterinou Makarovovou v 3. kole melbournských grandslamových Australian Open oznámila vynechanie Pohára federácie v tejto sezóne. Družstvo SR nastúpi 11. – 12. februára na antuke v hale vo Forli proti domácim Taliankam v 1. kole II. svetovej skupiny MS tímov ITF.

Dvojhra – štvrťfinále:
Dominika Cibulková (SR-2) – Jelena Vesninová (Rus.-5) 6:3, 6:3 za 86 minút

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková hneď v otváracom geme s troma zhodami dosiahla brejk. Potvrdila ho v pohode na 15. Navyše, v piatej hre pridala poistku na príjme – 4:1. Vesninová sa aj cez manko 15:40 na servise v siedmom geme dotiahla na 3:4 a mala 30:0 na returne v ôsmej hre. Slovenka však aj zásluhou opakovaných forhendových zlyhaní nestíhajúcej Rusky odrazila nápor, posunula sa na 5:3 a potom premenila druhý jednotlivý setbal na príjme.

Cibulková v druhej časti predviedla okamžitý rebrejk na 1:1 a napokon z 0:1 preklopila až na 3:1. Keď na servise v piatej hre mala náskok 40:15, zdalo sa, že presvedčivo smeruje za postupom, ale napokon inkasovala brejk a nevyhla sa ani skóre 3:3. Znova sa však včas pozviechala. Presvedčivo išla na 4:3 a mala dve šance za sebou v ôsmej hre. Najprv prepálila bekhend a potom return.Tretiu možnosť si vynútila precíznym bekhendom popri čiare presne do rohu a Vesninová prestrelila pokus o podobný úder.

Slovenka si pri podávaní na postup dodala obehnutým forhendom a dôrazným bekhendom náskok 30:0. Následne síce doplatila na zlú voľbu v ofenzíve, ale páska siete jej nabila na forhendové obhodenie. Za stavu 40:15 zbytočne zlyhala z forhendu, druhý mečbal odvrátila Ruska prísnym forhendovým krosom a vzápätí privítala súperkin bežný bekhend za základnú čiaru. Cibulková však vymazala brejkbal aktívnou forhendovou kombináciou, zabrala priamo servisom a radovala sa po vynútenej forhendovej chybe Vesninovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Jelena Vesninová